«Στο Μονοπάτι του πεπρωμένου» από τον Βασίλη Αλεξανδρόπουλο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Τα Μυστικά των Κόσμων» είναι μια σειρά επικής φαντασίας από ένα νέο Έλληνα συγγραφέα, που τόλμησε να ακολουθήσει το όνειρό του και να εκδώσει ο ίδιος το έργο του. Το βιβλίο «Στο Μονοπάτι του πεπρωμένου» είναι το πρώτο της σειράς και κυκλοφορεί ήδη και το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Πολεμώντας τη σκιά», το οποίο θέλω να διαβάσω σύντομα. Εμφανώς επηρεασμένος από τον Τόλκιν και τα πλάσματα της Μέσης Γης, ο Βασίλης Αλεξανδρόπουλος,ένα νέο παιδί, δημιουργεί ένα δικό του κόσμο, όπου συνδυάζει την επική φαντασία και την πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε στη σημερινή εποχή.

Ένα ζευγάρι, ένας άνθρωπος και μια γυναίκα της αρχαίας φυλής των Γκραντς φέρνουν στον κόσμο ένα μωρό. Η ένωσή τους δεν είναι συνηθισμένη και το μωρό που γεννήθηκε καταδιώκεται από μια σκοτεινή δύναμη που επιθυμεί το θάνατό του. Οι γονείς του, για να το προστατέψουν θα το στείλουν σε ένα κόσμο διαφορετικό και πολύ μακρινό. Ένα κόσμο σε άλλη εποχή.

Στο νέο κόσμο που θα βρεθεί το βρέφος, θα περιμαζευτεί από έναν άντρα, τον Γκέρμι, που θα το κρατήσει κοντά του, θα του δώσει το όνομα Σιγκν, Σιγκν Έσλορν και θα το μεγαλώσει σα να ήταν εγγονός του. Μαζί θα μάθουν να ζουν ο ένας με τη συντροφιά του άλλου και με τους συγχωριανούς τους στο Έιμερν. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που κάποιος ξένος θα ζητήσει από τον παππού Γκέρμι να γράψει ένα βιβλίο και τότε όλα θα αλλάξουν για τον έφηβο Σιγκν που ξαφνικά θα βρεθεί πίσω στον κόσμο που γεννήθηκε χωρίς πραγματικά να ξέρει πως έφτασε εκεί.

Ο κόσμος στον οποίο μεταφέρεται ο νεαρός ήρωας είναι ένα κράμα της σύγχρονης εποχής με τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα και τις σύγχρονες ανέσεις, και μιας σειράς από φανταστικά πλάσματα είτε γνωστά όπως οι λυκάνθρωποι, είτε δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα που τραβούν την προσοχή και θυμίζουν τα ξωτικά του Τόλκιν, αλλά και άλλα ζώα-πλάσματα που κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Έτσι λοιπόν σε αυτό το πρώτο βιβλίο, προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον ήρωα, τις εμπειρίες του και τις βασικές αρχές του κόσμου στον οποίο φαίνεται πως θα εξελιχθεί η συνέχεια του βιβλίου.

Ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ένα έφηβο αγόρι που ξαφνικά βρίσκεται μόνο του ανάμεσα σε αγνώστους και προσαρμόζεται αρκετά εύκολα σε ένα ξένο κόσμο. Αυτό φάνηκε λίγο περίεργο εξαρχής, η ευκολία δηλαδή με την οποία μια οικογένεια τον δέχτηκε στους κόλπους της και αντίστοιχα το πόσο εύκολο ήταν για τον ίδιο. Αν λάβει όμως κανείς υπόψη του την ηλικία του ήρωα, τότε γίνεται πιο αληθοφανές. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για βιβλίο του φανταστικού, είναι αναμενόμενο κάποια πράγματα να λειτουργούν διαφορετικά και κάποιες ισορροπίες να αλλάζουν.

Ακριβώς επειδή είναι βιβλίο του φανταστικού, θα πω πως ήταν πολύ ενδιαφέρον το πάντρεμα των κόσμων, αυτό του γνωστού καθημερινού κόσμου με το σχολείο, τα καφέ και τους φίλους με το φανταστικό των μυθικών πλασμάτων και των σκοτεινών δυνάμεων. Βέβαια, καθώς περισσότερη βάση σε αυτό το βιβλίο δόθηκε στην κοσμοπλασία, ώστε να γνωρίζουμε τον κόσμο και τα πλάσματά του, προχωρώντας στο επόμενο βιβλίο περιμένω να δω το κομμάτι του φανταστικού να υπερισχύει.

Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά για να στηριχτεί όλη η ιστορία και με την κυκλοφορία και του δεύτερου βιβλίου υπάρχει πλέον χάρτης αλλά και σκίτσα χαρακτήρων και πλασμάτων που είδαμε ή περιμένουμε να γνωρίσουμε στο επόμενο βιβλίο. Τα εξώφυλλα και των δύο βιβλίων είναι καλοδουλεμένα και ακόμη και το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε είναι εξαιρετικής ποιότητας, πράγμα που δείχνει πως ο συγγραφέας ήθελε το καλύτερο για το έργο του. Στο μόνο που έχω κάποια ένσταση είναι η επιμέλεια, αφού θα μπορούσαν να μην υπάρχουν έστω και τα λίγα αυτά γραμματικά λάθη. Δεν ασχημαίνουν το κείμενο, ούτε αφθονούν σε σημείο να καλύπτουν την όμορφη εμπειρία της ανάγνωσης. Απλά το δικό μου μάτι τα εντοπίζει, εκεί που κάποιος άλλος ίσως δεν τα πρόσεχε.

 
Περισσότερα για τα βιβλία και το συγγραφέα στο σάιτ Τα Μυστικά των Κόσμων
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.