«Θάρρος ή αλήθεια» από την Camilla Lackberg #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Θάρρος ή αλήθεια;» ένα παιχνίδι που δύσκολα μπορεί να είναι αθώο. Ένα παιχνίδι που μπορεί να χαλάσει φιλίες και γενικότερα, ανθρώπινες σχέσεις. Μια ευκαιρία για να διαπιστώσεις πως σκέφτεται κάποιος ή για να έρθουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά.

Τέσσερα νέα παιδιά μαζεύονται μια παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μια πολυτελή βίλα για να γιορτάσουν όλοι μαζί την άφιξη του νέου έτους. Τέσσερις παιδικοί φίλοι που μεγάλωσαν μαζί, που πιστεύουν πως γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και πως ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μυστικά. Δύο αγόρια και δύο κορίτσια που έχουν μεγαλώσει στα πούπουλα και που όποιος τους βλέπει, και δεν ανήκει στον κόσμο τους, τους θεωρεί τέσσερα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που τα έχουν όλα και δεν έχουν καμία έγνοια, κανένα πρόβλημα και τίποτα που να τους στενοχωρεί σε αυτή τη ζωή. Να έχουν δίκιο άραγε;

Η Μαρτίνα, ο Μαξ, η Λιβ και ο Άντον μαζεύονται στο σπίτι του Μαξ από νωρίς. Φορούν όλοι τα καλά τους και χαίρονται που θα κάνουν το δικό τους πριβέ πάρτι. Δε θα γιορτάσουν αυτή την Παραμονή ούτε με τους συμμαθητές τους, ούτε με άλλους φίλους. Δε θα τη γιορτάσουν όμως ούτε και με τους γονείς τους. Εκείνοι έχουν μαζευτεί στο σπίτι του Άντον, που φαίνεται από το μπαλκόνι του σπιτιού του Μαξ. Βρίσκεται τοποθετημένο στην άκρη του βράχου, πάνω από τη θάλασσα και πρέπει να έχει απίθανη θέα. Ο τρόπος που επιλέγουν τα παιδιά να περάσουν το χρόνο τους είναι να παίξουν Monopoly. Ένα απλό και αθώο παιχνίδι που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια.

Αρχικά γνωρίζουμε τους τέσσερις φίλους και την καθημερινότητά τους. Τις μεταξύ τους σχέσεις και τις ισορροπίες της παρέας. Κάποιοι έχουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ κάποιοι ακολουθούν πιο πίσω κι έτσι είναι όλοι χαρούμενοι. Αργότερα, και καθώς η ώρα περνάει, το αθώο παιχνίδι γίνεται βαρετό για κάποιους και έτσι αποφασίζουν να το κάνουν πιο ενδιαφέρον, συνδυάζοντάς το με το παιχνίδι «θάρρος ή αλήθεια». Όσοι επιλέγουν «αλήθεια» αναγκάζονται να αποκαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά ή ανασύρουν από τα βάθη της μνήμης τους αναμνήσεις που προτιμούν να ξεχάσουν. Όσοι επιλέγουν «θάρρος» αναλαμβάνουν δοκιμασίες που σιγά σιγά γίνονται πιο τολμηρές και πιο ακραίες και που προκαλούν ερωτηματικά στα υπόλοιπα μέλη της παρέας.

Όσο η ώρα περνάει και το παιχνίδι γίνεται πιο έντονο, όλα όσα οι τέσσερις φίλοι έκρυβαν τόσα χρόνια, βγαίνουν στο φως. Γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους αφήνοντας τα σημάδια τους στο σώμα αλλά και στην ψυχή τους,. Γονείς ψεύτες που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους πιστεύοντας πως τα προβλήματα θα εξαφανιστούν με κάποιο μαγικό τρόπο, πέφτοντας έτσι στα μάτια των παιδιών τους, μέσα από τα ψέματα που αραδιάζουν από εδώ κι από εκεί. Γονείς αλκοολικοί που χάνουν την επαφή με το περιβάλλον και την πραγματικότητα και προσπαθούν να κρυφτούν στον ψεύτικο και προσωρινό κόσμο του αλκοόλ. Γονείς άπιστοι που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τις παράνομες σχέσεις τους, αδιαφορώντας για το πόσο αυτές επηρεάζουν τα ίδια τους τα παιδιά. Και μέσα σε όλα αυτά, αποκαλύπτονται οι πραγματικοί χαρακτήρες των παιδιών, οι κατεστραμμένες τους προσωπικότητες και τα απανωτά χτυπήματα που έχουν δεχτεί από χρόνια σε ένα ασταθές και ανασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Όλα τα μυστικά και άσχημα που παλεύουν τόσα χρόνια να κρύψουν τόσο από τους φίλους τους και τον υπόλοιπο έξω κόσμο, όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί και εδώ το στοιχείο της υπερβολής για να δείξει πόσο σάπιος είναι ο κόσμος μας, αλλά και πόσο αυτός ο σάπιος κόσμος επηρεάζει το ίδιο τους το μέλλον, τα παιδιά του.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Camilla_Läckberg_2Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 26 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι είναι ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιθυµεί να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.