«Η Άλλη Χιονάτη» από την Jennifer Donnelly #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Τα τελευταία χρόνια βλέπω όλο και περισσότερα βιβλία που να είναι βασισμένα ή εμπνευσμένα από τα παραμύθια. Συνήθως όμως η ιστορία τους κρατάει τη γενική ιδέα του παραμυθιού και προσαρμόζεται στην ιστορία που επιλέγει να διηγηθεί ο εκάστοτε συγγραφέας. Είχα ακούσει για το βιβλίο «Η Άλλη Σταχτοπούτα» όμως δεν έτυχε να το διαβάσω. Διάβασα όμως το βιβλίο «Η Άλλη Χιονάτη» και μπορώ να πω πως ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα retellings που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Κι αυτό γιατί η Jennifer Donnelly δε δημιουργεί μια ιστορία βασισμένη σε αυτή της Χιονάτης, αλλά προσπαθεί να πει την ίδια την ιστορία της Χιονάτης, βασισμένη στις αρχικές αφηγήσεις των Αδερφών Γκριμ, αυτές που ήταν πολύ τρομαχτικές και που δεν ήταν ιστορίες για μικρά παιδιά.

Το βιβλίο ξεκινάει με τη γνωστή σε όλους σκηνή που η Χιονάτη, πάει στο δάσος με τον κυνηγό. Μόνο που στην περίπτωσή μας, ο κυνηγός, αντί να αφήσει την κοπέλα να ζήσει και να θυσιάσει ένα ζώο στη θέση της, κάνει αυτό ακριβώς που του ζήτησε η κακιά βασίλισσα, η μητριά της Χιονάτης. Ανοίγει το θώρακά της και της κλέβει την καρδιά και η κοπέλα μένει αβοήθητη στο δάσος να πεθάνει. Αυτός είναι ο πρόλογος του βιβλίου και ακολουθεί το πρώτο κεφάλαιο που μας γυρνάει μια μέρα πριν. Μια μέρα πριν τα δέκατα έβδομα γενέθλιά της και τη στέψη της που θα ακολουθήσει ως διάδοχος του θρόνου.

Εκεί βλέπουμε τη Σόφι, τη νεαρή πριγκίπισσα να συμμετέχει σε ένα κυνήγι παρέα με τη βασίλισσα, τη φρουρά και κάποιους πρίγκιπες από γειτονικά βασίλεια. Το θήραμα είναι ένας λύκος και η Σόφι, η δική μας Χιονάτη, δείχνει να θέλει να κάνει ότι μπορεί για να κάνει το τρόπαιο δικό της. Όμως στην ουσία βλέπουμε την καλή της καρδιά και την αγάπη της για όλα τα πλάσματα του κόσμου τούτου. Η καλοσύνη της και η ευσπλαχνία της την έχουν φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση, όμως αυτή τη φορά γίνονται αιτία να πονέσει κάποιος πολύ καλός της φίλος. Όσες φορές κι αν η μητριά της της επισημάνει ότι δεν κατέχει τα σωστά αισθήματα για να κυβερνήσει το λαό της, η Σόφι δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα παραπάνω από το να προσποιηθεί τη σκληρή και άκαρδη αρχόντισσα. Ποτέ δε θα γίνει τέτοια η ίδια.

Και αυτό είναι που τελικά οδηγεί στην επίθεση που δέχεται από τον κυνηγό, αυτή στην οποία χάνει τελικά την καρδιά της. Για καλή της τύχη όμως θα τη βρουν τα εφτά αδέρφια που κατοικούν στο δάσος και που ο ένας τους έχει τη δεξιότητα να της προσφέρει λίγο ακόμα κλεμμένο χρόνο για να διορθώσει το κακό που της κάνανε. Η Σόφι θα τους ανταμείψει με το μόνο που της έχει απομείνει, την καλοσύνη της. Αυτή την καλοσύνη που πάντα όριζε την καρδιά και τη ζωή της και που είναι αυτή που θα τη βοηθήσει να διώξει μακριά τη μαγεία που έχει τυλίξει το βασίλειό της και κάνει τους ανθρώπους της να υποφέρουν.

Ένα υπέροχο, μοναδικό παραμύθι που βασίζεται πολύ στην αρχική ιστορία του μύθου, φέρνοντας όσο πιο πολύ σκοτάδι γίνεται ώστε να λάμψει ακόμα περισσότερο το φως. Η συγγραφέας δίνει τη δική της εκδοχή τόσο για το θάνατο του πατέρα βασιλιά, όπως και για το χαρακτήρα της κακιάς βασίλισσας. Τη φέρνει πιο κοντά σε κάτι που θα μπορούσε να είναι γνώριμο στον αναγνώστη, ένα παρελθόν που έχουμε δει και διαβάσει σε διάφορες εκφάνσεις τους, με σκοπό στο τέλος, ίσως όχι να συμπαθήσουμε την κακιά βασίλισσα, αλλά πιο πολύ να την καταλάβουμε. Να δούμε τα κίνητρά της, που δεν ήταν η ομορφιά και η ματαιοδοξία, αλλά οι πληγές του παρελθόντος και ο πόνος και τα αρνητικά συναισθήματα που εισέπραξε, όταν εκείνη απλά ήταν ένα παιδί ή όταν προσπαθούσε να κάνει το καθήκον της, να σώσει την οικογένειά της.

Και από την άλλη βλέπουμε στη Σόφι, τη νεαρή ηρωίδα με τα μαύρα σαν τη νύχτα μαλλιά και το απαλό σαν χιόνι δέρμα, πως το να είσαι καλός άνθρωπος δε σημαίνει ότι είσαι θύμα. Μπορεί να γίνεις αποδέκτης χλευασμού από όσους στην ουσία δεν μπορούν να έχουν όσα έχεις εσύ, τη μεγάλη καρδιά που χωράει όλο τον κόσμο, την αγάπη για καθετί ζωντανό, όμως τελικά αν εσύ η ίδια πιστέψεις στον εαυτό σου και όσα μπορείς να καταφέρεις και δεν αφήσεις να σε πλακώσει το μαύρο σύννεφο που φέρνουν όλοι οι κακοπροαίρετοι από πάνω σου, τότε η αγάπη και η καλοσύνη σου θα θριαμβεύσουν.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Jennifer Donnelly είναι συγγραφέας 15 επιτυχημένων μυθιστορημάτων. Μεγάλωσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, όπου ειδικεύτηκε στην Αγγλική Λογοτεχνία και στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το βιβλίο της, Η Γέφυρα των Μυστικών, είναι μια ωδή στη γυναικεία ανεξαρτησία και στη δύναμη της θέλησης που διαδραματίζεται με φόντο την Αμερική των αρχών του 20ού αιώνα. Το πρώτο της βιβλίο, το θρυλικό Τριανταφυλλάκι, είναι ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία Βόρειο Σέλας, Επαναστατημένες Ζωές, Η Γέφυρα των Μυστικών, Το Τριανταφυλλάκι, Τριαντάφυλλο του Χειμώνα, Το Άγριο Τριαντάφυλλο και Η Άλλη Σταχτοπούτα.

Βρείτε την Jennifer Donnelly στο Facebook: http://www.facebook.com/JenWritesBooks
Ακολουθήστε τη στο Twitter: twitter.com/JenWritesBooks
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.