«Αέναη μάχη: Σημείο Μηδέν» από την Άννα Σπανογιώργου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα, η τριλογία της «Αέναης Μάχης» να κλείσει με το τρίτο και τελευταίο βιβλίο να είναι εδώ και να φέρνει τις δύο πλευρές αντιμέτωπες για άλλη μία φορά. Γνωρίσαμε τους Σκοτεινούς Υπερασπιστές και τους Κουβαλητές του Φωτός στα προηγούμενα δύο βιβλία και μάθαμε τι αντιπροσωπεύει η κάθε παράταξη. Είδαμε επίσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κάθε παράταξη και πόσο κοντά στη φύση του είναι ο καθένας. Και τώρα έρχεται η ώρα να πάμε στην τελική, τη Μεγάλη Μάχη. Αυτή που θα κρίνει τα πάντα.

Η Μαρίνα στη Μεγάλη Πόλη ενημερώνεται για το θάνατο της γιαγιάς της μέσα από μια επιστολή. Παράλληλα μαθαίνει πως είναι η νόμιμη κληρονόμος της και αποφασίζει να πάει στο σπίτι της γιαγιάς της. Αρκετό καιρό έμεινε μακριά. Η Αλκμήνη παίρνει κι αυτή την ίδια πληροφορία εκεί ψηλά στη Δρύπη που βρίσκεται, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από όλα όσα θα μπορούσαν να κάνουν κακό στην ίδια και στους ανθρώπους που αγαπάει. Μάταια όμως. Δεν μπορεί να αποφύγει τα πάντα.

Ο Πάρης αντιλαμβάνεται επιτέλους πως οι επιλογές μας παίζουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον τόσο το δικό μας όσο και αυτών που βρίσκονται γύρω μας. Πολλές από αυτές μάλιστα θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από ότι θα φανταζόταν κάποιος. Είναι αυτές οι επιλογές που έχουν δώσει πλήρη ελευθερία και πλήρη εξουσία στον Αδάμ, παρά το γεγονός πως δεν τη δικαιούται. Εκείνος φυσικά δεν πρόκειται να την απαρνηθεί. Το αντίθετο μάλιστα, θα καταχραστεί την εξουσία που του έχει δοθεί για να πραγματοποιήσει τα δικά του προσωπικά σχέδια.

Στις κατακόμβες τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Ο Σεθ, ο Άρης και η Κάτια συνειδητοποιούν ότι όσο ο χρόνος περνάει, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους. Μερικές φορές η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, όμως που θα μπορούσε να οδηγήσει όλο αυτό; Είναι κάτι που θέλουν; Πλέον παίζονται πολλά, πολύ περισσότερα από το ποιος θα επικρατήσει.

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε σαν την ιστορία μιας κοπέλας, της Κάτιας, που βρέθηκε ανάμεσα στο καλό και στο κακό και έπρεπε να επιλέξει με ποια πλευρά θα συνταχθεί. Με αυτή που λέει η λογική ή με αυτή που λέει η καρδιά της; Όμως η απόφαση δεν ήταν τόσο απλή, όπως δεν ήταν και η ιστορία αυτή δική της μόνο. Σίγουρα δεν ήταν η ιστορία της μάχης ανάμεσα στο καλό και στο κακό όπως την έχουμε συνηθίσει στις περισσότερες μορφές που τη συναντάμε στη λογοτεχνία. Και αυτό ήταν το στοίχημα που κέρδισε η Σπανογιώργου με τους αναγνώστες. Η τριλογία της δίνει κάτι καινούριο και το τρίτο βιβλίο δίνει ένα τέλος που κανείς δεν περίμενε.

Το σύστημα που μας παρουσιάζεται στην τριλογία, δεν είναι το κλασσικό που συναντάμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Θεός, το καλό και το κακό. Υπάρχουν αυτές οι τρεις βασικές συνιστώσες, υπάρχει όμως και η ουδετερότητα αλλά και ένας εξωτερικός παράγοντας που έχει σκοπό να κρατήσει την ισορροπία. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τον κόσμο που μας συστήνει η συγγραφέας κι μας οδηγεί σε μια πραγματικά αέναη μάχη.

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

anna-spanogiorgou.jpg

Η Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στον τομέα των πωλήσεων.

Η ενασχόλησή της με τον γραπτό λόγο, την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, με την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες μέσα από το πρίσμα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως μία επιπλέον πτυχή της δημιουργικότητάς της και την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της μυθιστορήματος «Αέναη Μάχη: Η Πτώση» (βιβλίο 1), Εκδόσεις Πηγή (2016). Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Αέναη Μάχη: Άνοδος», Εκδόσεις Πηγή (2018). Το διήγημά της «Η Σκιά» συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο» των εκδόσεων iWrite (2017), που προέκυψε από τον διαγωνισμό του φεστιβάλ Fantasmagoria. Στο ίδιο φεστιβάλ διακρίθηκε και το διήγημά της «Αγγελικό» το 2020. Συμμετέχει στιχουργικά στα album των Julian’s Lullaby “Dreaming of your fears” (2011, STF Records) & “Prisoner of emotions” (2016, Musica).
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.