Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Όχι, δεν είναι κατάλογος του ΙΚΕΑ! Μπορεί να μοιάζει λίγο, γιατί κι εμένα κάπως έτσι μου φάνηκε όταν το πρωτοείδα σε αναρτήσεις στο Βρετανικό #Bookstagram μέχρι που διάβασα τι έγραφαν και κατάλαβα πως πρόκειται για πραγματικό βιβλίο! Οι Εκδόσεις Οξύ επένδυσαν στον Grady Hendrix και νομίζω πως έκαναν εξαιρετικά!
Στο Ορσκ της Κουαχόγκα του Οχάιο, ένα κατάστημα μιας μεγάλης αλυσίδας που ουσιαστικά αντιγράφει τα καταστήματα ΙΚΕΑ, από τη δομή του καταστήματος μέχρι την ονομασία των επίπλων και των υπόλοιπων προϊόντων σπιτιού, όλα δουλεύουν ρολόι. Συνήθως. Εκτός από μια μέρα που η είσοδος προσωπικού δεν ανοίγει. Με την προτροπή ενός υπεύθυνου του καταστήματος όλοι οι εργαζόμενοι μετακινούνται στην είσοδο των πελατών. Και σιγά σιγά, άλλη μια κανονική μέρα ξεκινάει στο Ορσκ.
Αυτό θα ήθελε και η Έιμι, αλλά δυστυχώς η μέρα της δεν ξεκινάει και πολύ καλά. Ξεκίνησε βλέποντας όλη την πρωινή βάρδια συγκεντρωμένη στην είσοδο των πελατών και συνέχισε με τον όλο τον καφέ της που έπεσε πάνω στα παπούτσια της όταν δεν άντεξε άλλο η χάρτινη κούπα της. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπεύθυνος την έχει καλέσει στο γραφείο του και πολύ φοβάται πως θα την απολύσει. Η Έιμι χρειάζεται πολύ αυτή τη δουλειά, μιας και έχει ήδη αρκετά χρέη και οι συγκάτοικοί της την περιμένουν σπίτι να τους δώσει τα νοίκια που χρωστάει. Τελικά δεν απολύεται, αλλά πρέπει να έρθει για μια βραδινή βάρδια, εκτός προγράμματος για να ερευνήσει μαζί με τον υπεύθυνο και μια άλλη υπάλληλο κάποιες περίεργες συμπεριφορές που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στο κατάστημα.
Αυτό που ξεκινάει σαν μια παρωδία, σαν μια διακωμώδηση της ζωής όσων δουλεύουν στη λιανική καταλήγει αρκετά διαφορετικά από ότι θα περίμενε κανείς. Εδώ που τα λέμε, ο τίτλος δεν υπάρχει απλά για να υπάρχει. Έχει ουσία και σημασία ο συγκεκριμένος τίτλος. Ξεκινάει σαν κάτι που όλοι γνωρίζουμε, κάτι οικείο όπως ένας κατάλογος ΙΚΕΑ. Έχει χάρτη του καταστήματος, καθώς και ότι άλλο θα μπορούσε να βρει κανείς σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, όπως οδηγίες για το κατάστημα, φόρμα για παράδοση κατ’ οίκον ακόμα και συμβουλές για το πως να κάνεις την αγοραστική σου εμπειρία καλύτερη! Στην αρχή κάθε κεφαλαίου έχει ένα έπιπλο, το όνομά του βρίσκεται στο πλάι μαζί με τον αριθμό του κεφαλαίου και κάτω από το σχέδιο του επίπλου έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως οι διαστάσεις και τα διαθέσιμα χρώματα, στοιχεία που θα έβρισκε κανείς σε κάποιο ταμπελάκι πάνω στο προς πώληση έπιπλο ή σε κάποιο κατάλογο. Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, εκεί που περνάμε στο σημείο που το βιβλίο μεταστρέφεται στο τρομακτικό του στοιχείο βλέπουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στα έπιπλα ή αντικείμενα που περιγράφονται και στις αρχές του κάθε κεφαλαίου.
Όσοι είχαν ή έχουν δουλέψει στη λιανική θα αναγνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον στα πρώτα κεφάλαια αλλά και το αστείο του θέματος. Αυτό που δε θα περιμένουν, είναι η συνέχεια η οποία είναι πολύ πιο σκοτεινή και ταιριάζει περισσότερο στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς «οξύ ΚΟΛΑΣΗ» στην οποία ανήκει το βιβλίο, και όχι άδικα. Μπαίνοντας στο βιβλίο με μια πιο χιουμοριστική διάθεση και με ταινίες τρόμου Β’ κατηγορίας στο μυαλό μου, ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου! Μπορεί στο δεύτερο μισό του βιβλίου να έχει κάποιες πολύ τρομακτικές σκηνές, βασανισμό και άλλα όχι πολύ ευχάριστα στοιχεία, εντούτοις δεν με ενόχλησαν καθόλου ή όχι παραπάνω από το χρόνο που αφιέρωσα στην ανάγνωση των εν λόγω σκηνών. Σίγουρα πάντως ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και θα ήθελα πολύ να δω και άλλα βιβλία του συγγραφέα να μεταφράζονται στα Ελληνικά. Από τα πιο γνωστά βιβλία του συγγραφέα στο #Bookstagram είανι το «The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires» που κυκλοφόρησε το 2020 και διαβάστηκε μανιωδώς σε Μεγάλη Βρετανία και Αμερική όπως και το φετινό «The Final Girl Support Group» που επίσης έχει μεγάλη απήχηση.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Grady Hendrix ζει στη Νέα Υόρκη και γράφει: άρθρα και κριτικές για τον Τύπο, βιβλία, σενάρια, έχει γράψει ακόμη κι αυτό το φοβερό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας… Του
απονεμήθηκε το βραβείο Bram Stoker για το βιβλίο του Paperbacks from Hell. Οι κριτικοί των Washington Post, Wall Street Journal, Los Angeles Times λένε τα καλύτερα για τις ιστορίες του.