«Το μπλουζ της πεταλούδας» του Μάρκου Κρητικού #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μία από τις θετικές εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού είναι και «Το μπλουζ της πεταλούδας» του Μάρκου Κρητικού. Πιστός στο παλιό καλό νουάρ, ο συγγραφέας μέσα στις 230 τόσες σελίδες του καταφέρνει να στήσει μια ιστορία με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ και πρώην αστυνομικό, Μίλτο Οικονόμου. Αυτό που ξεκινάει σαν μια ακίνδυνη παρακολούθηση μιας νεαράς ατίθασης Σαντορινιάς, καταλήγει στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών, πορνείας, εκβιασμών και διάφορων άλλων αδικημάτων.

Ο κλασσικός ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχουμε συνηθίσει στα νουάρ μυθιστορήματα, ίσως με λιγάκι παραπάνω ουίσκι στις φλέβες του από ότι αίμα, διατηρεί γραφείο στην πλατεία Μοναστηρακίου, από όπου χειρίζεται τις όποιες υποθέσεις του. Από το παράθυρό του βλέπει μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας αλλά και μία από τις πιο μαραζωμένες. Είναι η πλατεία των αντιθέσεων, γεμάτη τουρίστες που έρχονται στην κοιτίδα του πολιτισμού για να δουν όσα δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες και αντ’ αυτού έρχονται σε επαφή με τη φτώχεια και την εξαθλίωση της πόλης του σήμερα. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά, γι’ αυτό και κατά βάση ασχολείται με εξωσυζυγικές υποθέσεις όλων των ειδών, όμως δε θα μπορέσει να αντισταθεί σε μια υπόθεση λιγάκι διαφορετική και φαινομενικά πιο εύκολη, όταν δει τι ακριβώς άτομα εμπλέκονται. Αφού η υπόθεση πάρει μια κάπως πιο προσωπική χροιά, θα γίνει από τη μεριά του συγγραφέα πιο πολύ υπόθεση εκδίκησης, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ο Μάρκος Κρητικός, λάτρης του νουάρ, των ντετέκτιβ και των μπλουζ δημιουργεί ένα χαρακτήρα βγαλμένο μέσα από τα βιβλία στα οποία αναφέρεται, εμπνευσμένο από τους συγγραφείς που του αρέσει να διαβάζει και γεμάτο μαύρο χιούμορ. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο με τον ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου, όμως μια χαρά τον μαθαίνουμε κι από εδώ. Όποιος θέλει, μπορεί να αναζητήσει και το «Κάνε το σταυρό σου» για να γνωρίσει τον Οικονόμου από την αρχή της ζωής του στο χαρτί.

Πέρα από τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ, το βιβλίο πλαισιώνεται από χαρακτήρες αρκετά ενδιαφέροντες, όπως τον πρώην μποξέρ και βοηθό του Οικονόμου, το Βλάση, αλλά και τον βιβλιοπώλη αλλά και τρόπον τινά πληροφοριοδότη του Οικονόμου. Ενδιαφέρουσα προσθήκη ήταν ο παρατημένος και λάτρης του Μπουκόφσκι παπάς! Δε θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν οι αιθέριες υπάρξεις, που έπαιξαν κι αυτές σημαντικό ρόλο στην ιστορία, από την όμορφη δικηγόρο Ναταλία που τον προσέγγισε για τη δουλειά της παρακολούθησης, μέχρι την εξωτική Βαλερί, τον πιο κοντινό άνθρωπο του Οικονόμου.

Το παζλ συμπληρώνει ο υπόκοσμος, που φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει, καθώς επίσης η συμπαθητική σπιτονοικοκυρά και ο προστάτης του σπιτιού (;) Φούσκας! Μαζί τους, στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει αναφορές σε αγαπημένους συγγραφείς και βιβλία του ήρωα και του συγγραφέα, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από μπλουζ που ακούγονται από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου και συνοδεύουν την ανάγνωση με την κατάλληλη ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο κείμενο. Στίχους από αρκετά από αυτά τα τραγούδια θα βρει ο αναγνώστης διάσπαρτους μέσα στο κείμενο, όπου ταιριάζουν με βάση την ιστορία τη συγκεκριμένη στιγμή, την ψυχολογική κατάσταση του ήρωα, που κάνει και την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ή που τυχόν ακούγονται στο ραδιόφωνο τη δεδομένη στιγμή.

Αν είστε λάτρης του νουάρ, μην το προσπεράσετε!

 

Αν είστε λάτρης των μπλουζ ή αν απλά θέλετε να συνοδεύσετε την ανάγνωση με το soundtrack του βιβλίου, όπως αυτό παρατίθεται στις τελευταίες του σελίδες, βάλτε την παρακάτω λίστα να παίζει!

 

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Μάρκος Κρητικός γεννήθηκε στη Χίο το 1968. Κατάγεται από την Τήνο και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός και εργάστηκε 3.421 μέρες στον τραπεζικό τομέα. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Απιστία μετά φόνου (Νεφέλη, 2013), Άρση απαγορευτικού (Νεφέλη, 2014), Δεύτερη εκτέλεση (Νεφέλη, 2016) και Κάνε τον σταυρό σου (Νεφέλη, 2018). Είναι συντάκτης της στήλης για την αστυνομική λογοτεχνία στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο αναγνώστης.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.