«Ο Φλογοφόρος» από τον Μπέρναρντ Κόρνγουελ #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είχα καιρό να διαβάσω ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια, μάχες, βασιλείς και κάστρα, έτσι όταν έπιασα στα χέρια μου τον «Φλογοφόρο» ήμουν πολύ ενθουσιασμένη. Τολμώ να πω πως έμεινα ευχαριστημένη.

Βρισκόμαστε στο 917μΧ στη Βρετανία. Το νησί χωρίζεται σε αρκετά βασίλεια τα οποία προσπαθούν να επιβληθούν, να διατηρηθούν ή και να επεκταθούν. Οι συμμαχίες που υπάρχουν ήδη είναι εύθραυστες. Οι Δυτικοσάξονες έχουν καταλάβει και την Ανατολική Αγγλία, διώχνοντας τους Δανούς. Η Μερκία έχει συνάψει ειρήνη με τη Νορθουμβρία, το βασίλειο των Βίκινγκς. Και Οι Σκοτσέζοι προσπαθούν να επεκτείνουν τα νότια σύνορα της Άλμπα. Ο Βασιλιά Έντουαρντ του Ουέσεξ θέλει λίγο χρόνο ώστε να καταφέρει να ενώσει τα κομμάτια που κατέλαβε σε ένα βασίλειο που λειτουργεί ομαλά και χωρίς εχθρότητες, όμως κάποιοι ισχυροί άντρες στο βασίλειό του, ανυπομονούν να κάνουν το όνειρο του πατέρα του πραγματικότητα. Ο Άλφρεντ ονειρευόταν να ενώσει όλα τα βασίλεια σε ένα και να δημιουργήσει μια ενωμένη Αγγλία.

Στο βορρά, ο Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ, αφού πολέμησε στο πλάι των Δυτικοσαξόνων, είναι έτοιμος και πάλι να κυνηγήσει το δικό του όνειρο. Να ανακαταλάβει το οχυρό που δικαιωματικά του ανήκει, το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε και τώρα διοικεί ο ξάδερφός του, όταν ο θείος του το άρπαξε μέσα από τα χέρια του και έστειλε τον ίδιο τον Ούτρεντ στο θάνατο. Όμως τίποτα δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον αυτό. Ο ξάδερφός του έχει μισθώσει Σκανδιναβούς ενώ παράλληλα, ο Κονσταντίν, ο Βασιλιάς της Άλμπα έχει βάλει κι εκείνος στο μάτι το Μπέμπανμπεργκ σαν οχυρό στρατηγικής σημασίας στην προσπάθειά του να επεκτείνει τα νότια σύνορα της Άλμπα. Ο Ούτρεντ θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να τηρήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει την ειρήνη στο νότο, να προστατεύσει τη Νορθουμβρία, με τον βασιλιά της οποίας είναι παντρεμένη η κόρη του, χωρίς να δημιουργήσει νέους εχθρούς και να βάλει πλώρη για το δικό του όνειρο και το Μπέμπανμπεργκ.

Έχοντας διαβάσει κατά καιρούς για την ιστορία της Βρετανίας, κατάφερα πολύ εύκολα να αντιληφθώ τις ισορροπίες που υπήρχαν στην περιοχή. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει κάποιος μια πρότερη γνώση, μπορεί να βασιστεί στο χάρτη και στο εισαγωγικό σημείωμα ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στην περιοχή.

Βλέποντας την ιστορία μέσα από τα μάτια του Ούτρεντ, αντιλαμβάνεται κανείς πολλά από τα πολιτικά παιχνίδια της ιστορίας, μιας και ο Άρχοντας Ούτρεντ είναι αρκετά έξυπνος για να αντιλαμβάνεται τα περισσότερα αλλά και για να είναι σε θέση να σχηματίζει θεωρίες για τα υπόλοιπα. Μπορεί οι θεωρίες του να μην είναι πάντα σωστές, δίνουν όμως μια πολύ καλή εικόνα για το τι θα μπορούσε να ισχύει. Εκτός αυτού, ο ήρωας του Κόρνγουελ είναι γενναίος και πολύ καλός πολεμιστής, όπως άλλωστε όλοι οι Βίκινγκ, ή τουλάχιστον αυτή ήταν πάντα η φήμη τους. Είναι όμως και αρκετά δίκαιος και όσοι πολεμούν στο πλάι του τον σέβονται ενώ όσοι άτυχοι είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει έλεος από τον Ούτρεντ και τους λύκους του.

Ένα μεγάλο θέμα της εποχής που γίνεται αρκετά ξεκάθαρο στο βιβλίο είναι η θέση της Εκκλησίας, η δύναμη και η εξουσία της. Όπως οι παλιοί πολέμαρχοι είχαν τους μάγους τους για να εμψυχώνουν το στράτευμα πριν τη μάχη, έτσι και οι Χριστιανοί Βασιλείς έχουν τους Ιερείς τους οι οποίοι είναι πιο φανατισμένοι και από τους ίδιους τους στρατιώτες και τους διοικητές τους. Όπως βλέπουμε πολλές φορές δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, έτσι και τότε η Εκκλησία προσπαθούσε να κερδίσει υλικό πλούτο και γη, για να ενισχύσει την εξουσία της στο λαό και στον εκάστοτε βασιλιά. Ήταν αρκετά άγριοι οι καιροί όμως η ιστορία έχει δείξει πως λίγοι ήταν οι πραγματικά άγιοι θρησκευόμενοι άνθρωποι που τηρούσαν το λόγω του Χριστού. Οι Σταυροφορίες είναι από τα πιο ξεκάθαρα και γνωστά σε όλους παραδείγματα. Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη, όχι τον πόλεμο.

Και μιας και μίλησα για πόλεμο, θα ήθελα να τονίσω πόσο καλά αποδίδονται οι μάχες στο βιβλίο. Είναι πραγματικά τόσο ζωντανές αφού ο ήρωας φροντίζει να πας αποδώσει όχι μόνο τη σκληρότητα της μάχης και του θανάτου, το κόψιμο του σπαθιού αλλά ακόμα και τον ήχο που κάνουν τα κόκαλα που συνθλίβονται κάτω από ένα σφυρί, όπως και την αψιά μυρωδιά του αίματος και του θανάτου και οτιδήποτε άλλο συνοδεύει μια μάχη.

Θα κλείσω λέγοντας πως «Ο Φλογοφόρος» είναι ένα δυνατό και γρήγορο ανάγνωσμα, ίσως όχι πάντα ευχάριστο, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον.

 

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

Ο ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΚΟΡΝΓΟΥΕΛ γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Έσεξ. Εργάστηκε στο BBC ως παραγωγός στην εκπομπή Nationwide και ως διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Υποθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Το 1979 εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου και ζει μέχρι σήμερα με τη γυναίκα του, κι έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή. Έχει γράψει μια σειρά μυθιστορημάτων για την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων, τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα σε εννιά γλώσσες και έχουν γυριστεί σειρά για την τηλεόραση με χιλιάδες φανατικούς τηλεθεατές. Το βιβλίο Ο ΦΛΟΓΟΦΟΡΟΣ είναι το δέκατο της σειράς με τίτλο «Σαξονικά Χρονικά», η οποία έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη, με τίτλο Το Τελευταίο Βασίλειο, ενώ έχουν εκδοθεί ήδη τα εννιά προηγούμενα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί επίσης η Τριλογία του Εκατονταετούς Πολέμου, καθώς και η Τριλογία του Βασιλιά Αρθούρου.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.