«Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα» από τις Τζωρτζίνα Σπύρη και Μάνια Ζηρίδη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και το βλέπουμε παντού γύρω μας. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στην παλαιότερα προστατευμένη μας χώρα ή ακόμα και ήπειρο, δεν είχαμε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι τυφώνες ήταν κάτι μακρινό που έπληττε άλλες ηπείρους και χώρες που περιβάλλονταν από τον ωκεανό. Πλέον, τέτοια φαινόμενα φτάνουν και στη μεσόγειο και τα ζούμε κι εμείς.

Πέρα από αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα όμως επηρεάζεται πολύ και η βιοποικιλότητα, θέτοντας έτσι σε δυσκολία τη λειτουργία των οικοσυστημάτων ανά των κόσμο. Η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη αλλάζει σύσταση και αλλάζει συνήθειες και έτσι αλλάζουν πολλά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα. Ακόμα και τα άγρια ζώα χάνουν κομμάτι από το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το νερό λιγοστεύει και άρα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, είτε γιατί οι θάμνοι και τα δέντρα, καθώς τρέφονται από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα συνεχώς περισσότερα εργοστάσια στον πλανήτη, μεγαλώνουν πιο γρήγορα, παίρνοντας έτσι τη θέση του χορταριού, την πηγή τροφής δηλαδή πολλών ζώων.

Αυτές τις αλλαγές στο περιβάλλον και τη ζωή όλων των οργανισμών του πλανήτη είναι που προσπαθούν να εξηγήσουν στα παιδιά μέσα από αυτό το βιβλίο η περιβαλλοντολόγος Τζωρτζίνα Σπύρη και η ψυχολόγος εκπαίδευσης Μάνια Ζηρίδη και πιστεύω ότι το καταφέρνουν πολύ καλά, τόσο μέσα από την ιστορία τους, όσο και από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου που στοχεύουν στις δεξιότητες ζωής και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η Τζούμπα είναι ένα θηλυκό τσιτάχ που αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο σπίτι, μιας και η σαβάνα που μέχρι τώρα ήταν το σπίτι της απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ένα της μάτι έχει τραυματιστεί από τους θάμνους με τα αγκαθωτά κλαδιά που έχουν πάρει τη θέση του γρασιδιού. Ξεκινώντας το ταξίδι της πιστεύει ότι θα είναι μόνη της, όμως στο δρόμο γνωρίζει έναν βουφάγο, τον Ασκάρι, ένα ρινόκερο, τον Κιφάρου και ένα κοπάδι ελεφάντων με αρχηγό μια δυναμική ελεφαντίνα. Όλοι μαζί θα συμμαχήσουν απέναντι στις προκλήσεις του ταξιδιού.

Πέρα από την ανάγκη να δούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το βιβλίο έχει σκοπό να διδάξει στα παιδιά την εμπιστοσύνη, τη φιλία και τη συνεργασία. Αξίες που χτίζονται μέσα από την περιπέτεια που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του βιβλίου, αλλά και μέσα από την ίδια τη ζωή. Βλέποντας πως αντιδρούν τα ζώα σε κάθε πρόκληση, μπορούν κι εκείνα να σκεφτούν πως θα αντιδρούσαν σε αντίστοιχη περίπτωση. Πως θα βοηθούσαν ένα φίλο. Πως θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν κάτι όλοι μαζί. Και πόσα θα κατάφερναν αν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλο.

Κι επειδή ένα βιβλίο όπως αυτό μπορεί να εγείρει πολλές απορίες, οι συγγραφείς δίνουν στο τέλος του απαντήσεις στις περισσότερες ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν, αλλά και ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πως η κλιματική αλλαγή και οι πράξεις των ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ζώων.

 

Εκδόσεις Διόπτρα



Λίγα λόγια για τις συγγραφείς:

Η Τζωρτζίνα Σπύρη, από το 2002, διδάσκει τις φυσικές επιστήμες μέσα από την τυπική και μη-τυπική εκπαίδευση σε διάφορες ηλικίες, από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και φοιτητές, ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου στο City University of New York, και ειδικεύεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ Πελαργός για την προστασία της Ελληνικής Άγριας Φύσης ως Διευθύντρια Εκπαίδευσης, είναι Διευθύντρια του Carbon Busters Ελλάδας και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Επιστημών της Φινλανδικής MKO Carbon Busters. Παράλληλα διδάσκει τη βιωσιμότητα και τη σύνδεση με τη Φύση σε φοιτητές του IST College. Πριν εισέλθει στον τομέα της εκπαίδευσης εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σε διάφορα ινστιτούτα ανά τον κόσμο (Ολλανδία, Αμερική, Αγγλία) με ειδικότητα τη Χημική Ωκεανογραφία. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature) που καθιέρωσε την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, της International Zoo Educators Association και εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (European Association of Zoo and Aquaria). Η αγάπη της για τη φύση ξεκίνησε όταν ήταν παιδί και από τότε εργάζεται διαρκώς για να συνδέσει τους γύρω της με τη φυσική ομορφιά του πλανήτη μας και να τους εμπνεύσει να τη διατηρήσουν.



Η Μάνια Ζηρίδη συνδυάζει μεταπτυχιακές σπουδές και εργασιακή εμπειρία στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Παγκόσμια Υγεία. Μέσα από ανθρωπιστική αποστολή στην Τανζανία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να μάθει βέλτιστες πρακτικές στην εκπαίδευση και συνεργασία με πολυπολιτισμικές ομάδες, έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες προκλήσεις, τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση διαφόρων ομάδων. Είναι παθιασμένη με την ανθρωπιστική βοήθεια, την ειρήνη, την επείγουσα εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και τα SDGs, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τις αξίες, τις δεξιότητες ζωής και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η δέσμευση, η θετική ενέργεια, η συμπόνια και η προσαρμοστικότητά της είναι η κινητήριος δύναμή της για την ενδυνάμωση και την έμπνευση νέων και μεγαλύτερων μυαλών ώστε να γίνουν ενεργοί καταλύτες αλλαγής. Μέσω του σχεδιασμού και της παροχής προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, εγχειριδίων και πρότζεκτ έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα που έχουν σημασία, με την ελπίδα να γίνουν συνειδητοί πολίτες για ένα βιώσιμο και ειρηνικό κόσμο.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.