«Το Βασίλειο της Ακακίας» από τον Ανδρέα Μπούσιο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα υπέροχο βιβλίο, ένα παραμύθι για μεγάλους και παιδιά διαβάσαμε πρόσφατα με την κόρη μου και ενθουσιαστήκαμε με τη στρουθοκάμηλο Μπεέττυ που είναι τόσο διαφορετική και όμως τόσο προσηλωμένη στο στόχο της. Το βιβλίο του Ανδρέα Μπούσιου μιλάει για τόσα πολλά θέματα και με τόσο ωραίο τρόπο, που σχεδόν δεν καταλαβαίνεις τα μαθήματα ζωής που παίρνεις. Μαθήματα που είναι χρήσιμα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους, μιας και φαίνεται πως αυτή η εποχή έχει βγάλει το χειρότερό μας εαυτό και καλό είναι να θυμηθούμε όσα θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε και να πράττουμε.

Η στρουθοκάμηλος Μπεέττυ έχει βάλει στόχο να πάει στο βασίλειο της Ακακίας. Έμαθε γι’ αυτό από τη μητέρα της και τις ιστορίες που της διηγούνταν όταν ήταν μικρή. Και τώρα πήρε την απόφαση, αφού μόνο φύλλα και σπόρους ακακίας έτρωγε, γιατί λοιπόν να μην πάει και στο βασίλειο της Ακακίας, τον επίγειο Παράδεισο!; Όμως αυτό δεν ήταν η μόνη της διαφορά με τις άλλες στρουθοκαμήλους που έτρωγαν κι άλλα φύλλα και σπόρους. Όλες οι άλλοι στρουθοκάμηλοι είχαν γεννηθεί με άσπρα και μαύρα φτερά, άντε και γκρίζα, ενώ τα φτερά της Μπεέττυς ήταν πολύχρωμα. Άλλος ένας λόγος για να μπει στο στόχαστρο των άλλων στρουθοκαμήλων, κι ας μην έκανε κάτι κακό, απλά γιατί ήταν διαφορετική.

Και κάπως έτσι ο συγγραφέας πιάνει το νήμα της ιστορίας του και μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, είτε αυτή πρόκειται για την πολύχρωμη Μπεέττυ είτε πρόκειται για τον φυτοφάγο πύθωνα Ηρακλή. Ο πύθωνας κρύβει καλά τη διαφορετικότητά του, γιατί δε θα γινόταν αποδεκτός αν δεν το έκανε. Η Μπεέττυ όμως δεν μπορεί να κρύψει τα χρώματα των φτερών της και έτσι πέφτει θύμα bullying γιατί τα άλλα ζώα δεν τα πάνε καλά με το διαφορετικό. Όμως δε φταίει η Μπεέττυ που είναι διαφορετική, ούτε που τα άλλα ζώα δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Φταίει ο τρόπος σκέψης τους. Αυτός είναι που πρέπει να αλλάξει και να την αποδεχθούν γι’ αυτό που είναι χωρίς να της στήνουν παγίδες και να την κοροϊδεύουν.

Όμως η ιστορία της Μπέεττυς μιλάει και για άλλα πράγματα! Μιλάει για το πόσο σκληρός είναι ο κόσμος και πως για να επιβιώσεις πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να ξεπεράσεις όλους τους φόβους σου, ακόμα και τον μεγαλύτερο! Μιλάει για τη φιλία και την εμπιστοσύνη που έχουν οι φίλοι μεταξύ τους και πως αν δεν το έχεις ζήσει, μπορεί στην αρχή να σου φανεί παράξενο όταν κάποιος σε αγαπάει και σε εμπιστεύεται και θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε προστατεύσει. Μιλάει για τα μυστικά που μπορεί να έχουμε και δε θέλουμε να αποκαλυφθούν και πως ο νους μας πάει συνήθως πρώτα στο κακό.

Η ιστορία της Μπεέττυς και η πορεία της προς το Βασίλειο της Ακακίας είναι ένα μάθημα τόσο για την ίδια την πολύχρωμη στρουθοκάμηλο όσο και για όσους την διαβάσουν. Είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα που συμβάλει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και την εξέλιξή τους σε καλούς ανθρώπους.

 

Εκδόσεις iWrite

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

Ο Ανδρέας Μπούσιος γεννήθηκε το 1965 στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών, αλλά λίγο πριν πάρει το πτυχίο, μπήκε η δημοσιογραφία στη ζωή του και του άλλαξε πορεία.

Από το 1989 έως σήμερα έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Τop fm, Skai, Αnt1), εφημερίδες (Εξουσία, Αυγή) και τηλεοπτικούς σταθμούς (Αntenna, Μega, Αlpha, Skai, ΕΡΤ).

Συνεντεύξεις του με προσωπικότητες από το εξωτερικό (Αμπντουλάχ Γκιουλ, Ραούφ Ντενκτάς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, Ato Boldon κ.ά.) έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά ΕΝΑ και Έψιλον.

Είναι ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μπήκε στη Βόρειο Κορέα και το ντοκιμαντέρ του για τη χώρα αυτή μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. Είναι παντρεμένος κι έχει έναν γιο.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.