«Το Χαμένο Κορίτσι» από τον Ρ. Λ. Στάιν #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ήρθε η ώρα λοιπόν για το τρίτο και πιο πρόσφατο βιβλίο της σειράς «Οδός Τρόμου» που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μπορώ να πω πως μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο βιβλίο και αυτός είναι ένας λόγος που δίνω δεύτερες ευκαιρίες! Μπορεί να μην τρελάθηκα με το προηγούμενο βιβλίο, όχι ότι ήταν κακό, αλλά έχω αναφέρει ήδη τι δε μου άρεσε, αυτός όμως δεν ήταν λόγος να μην προχωρήσω στο επόμενο.

Πάμε λοιπόν και πάλι πίσω στο Σέιντισαϊντ και για την ακρίβεια πάμε και πίσω στο χρόνο για να διαβάσουμε για κάποια γεγονότα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που θα διαβάσουμε στο παρόν. Βρισκόμαστε στο 1950 και γνωρίζουμε μια οικογένεια που είναι φτωχή μεν, αγαπημένη δε, και που κάνει τα πρώτα βήματα σε μια δική της επιχείρηση. Η Μπεθ είναι ένα κορίτσι που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, κυρίως χάρη σε κάποιου είδους δυνάμεις που έμαθε να χειρίζεται από τη γιαγιά της. Ο πατέρας της, από εκεί που ήταν πάντα υπάλληλος, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του στάβλο, μια δουλειά που ξέρει καλά, αλλά που το μονοπώλιο το είχε ο μέχρι τώρα εργοδότης του.  Όμως η προσπάθεια αυτή δε θα έχει την ευτυχή κατάληξη που όλοι περίμεναν και σύντομα, πατέρας και κόρη θα εξαφανιστούν.

Επιστρέφουμε στο παρόν και γνωρίζουμε τον Μάικλ Φροστ, την κοπέλα του την Πέπερ και τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας τους. Ο Μάικλ, ενώ κάνει τα ψώνια που του έχει ζητήσει η μητέρα του, γνωρίζει τη Λίζι Πάλμερ που από ότι φαίνεται είναι καινούρια μαθήτρια στο Λύκειο του Σέιντισαϊντ Χάι. Όπως ο ίδιος αρχίζει να υποψιάζεται, η κοπέλα είναι μάλλον φτωχή και καταλήγει να την καλέσει να κάνει σνόουμομπιλ με εκείνον και τους φίλους του. Όμως, ενώ όλοι περνάνε καλά και διασκεδάζουν, συμβαίνει ένα τραγικό ατύχημα με αποτέλεσμα όλη η παρέα να αναστατωθεί. Σύντομα τα πράγματα αρχίζουν να αγριεύουν καθώς οι φίλοι του Μάικλ, ο ένας μετά τον άλλο, δέχονται την επίθεση ενός εκδικητικού ανθρώπου.

Αυτή τη φορά ο Στάιν βάζει στο παιχνίδι μυστικά του παρελθόντος και μαγικές δυνάμεις και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς τα δύο γεγονότα, αυτά του παρελθόντος με αυτά του παρόντος, αλλά δεν είναι εύκολο να καταλήξει σε αυτό που σκέφτηκε ο συγγραφέας εξ αρχής. Και αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της όλης υπόθεσης.

Είναι αρκετά ξεκάθαρο πως για ότι συμβαίνει στο σήμερα φταίει το νέο κορίτσι, η Λίζα Πάλμερ. Άλλωστε τα προβλήματα ξεκίνησαν από όταν εμφανίστηκε αυτή στο Σέιντισαϊντ. Είχα μια κάποια αίσθηση για το τι μπορεί να συνέβαινε και τελικά δεν έπεσα πολύ μακριά από την αλήθεια, όχι όμως και μέσα. Κι αφού κι αυτό το βιβλίο, όπως και τα υπόλοιπα της σειράς απευθύνεται σε εφήβους και παιδιά, χαίρομαι που δεν ήταν τόσο προφανές για μένα, γιατί λογικά, θα έχει τουλάχιστον ένα ψήγμα ενδιαφέροντος περισσότερο για τους [ιο νέους αναγνώστες!

Με χαρά βλέπω πως η θεωρία που είχα σχηματίσει στο προηγούμενο βιβλίο συνεχίζει να έχει βάση. Στο «Μην ξενυχτήσεις» είχαμε σαν βασική ηρωίδα τη Λίζα, ενώ εδώ έχουμε τη Λίζι, που όσο να πεις δεν έχει και μεγάλη διαφορά! Εδώ να πω πως διαβάζοντας τα βιβλία το ένα μετά το άλλο νιώθω τη σύνδεση μεταξύ τους, τόσο λόγω της πόλης όσο και λόγω των ονομάτων.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο R.L. Stein (Ρ. Λ. Στάιν) (1943) είναι Αμερικανός συγγραφέας, διηγηματογράφος, τηλεοπτικός παραγωγός, σεναριογράφος και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει παρομοιαστεί με τον «Στίβεν Κινγκ της παιδικής λογοτεχνίας» και έχει γράψει εκατοντάδες βιβλία, μεταξύ των οποίων τις δημοφιλείς σειρές Οδός Τρόμου και Ανατριχίλες. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν βρεθεί πάμπολλες φορές στη λίστα των μπεστ σέλερ. Έχει αποσπάσει πλήθος βραβεία και το 2003 ανακηρύχθηκε από το Βιβλίο Γκίνες ως ο νούμερο ένα μπεστσελερίστας συγγραφέας σειράς παιδικών βιβλίων όλων των εποχών.

 

2 thoughts on “«Το Χαμένο Κορίτσι» από τον Ρ. Λ. Στάιν #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.