«Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» από τον James Norbury #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα υπέροχο ταξίδι, δύο τόσο διαφορετικών φίλων, μέσα από τις εποχές του χρόνου και τα φοβερά τοπία που συναντούν στο δρόμο τους, ενώ μοιράζονται στιγμές χαράς, λύπης, κουράγιου και δύναμης και σταματούν για τσάι στη διαδρομή. Μπορεί να χάνονται στον δρόμο, αλλά αυτό δεν τους απογοητεύει. Άλλωστε, έτσι έχουν την ευκαιρία να περάσουν από κάπου που δεν θα πήγαιναν αλλιώς και να δουν μοναδικά μέρη. Το βασικό είναι να ξαναβρούν το δρόμο τους και να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, αφού βέβαια πιούν ένα φλιτζάνι τσάι. Όλοι άλλωστε δεν μπορεί να χαθούμε κάποια στιγμή;

«Τι είναι σημαντικότερο;» ρώτησε το Μεγάλο Πάντα. «Το ταξίδι ή ο προορισμός;»
«Η παρέα», απάντησε ο Μικρός Δράκος.
― James Norburry, Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος

Στο δρόμο μας για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Στην πορεία μας για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε ή ακόμα και για να γίνουμε αυτοί που είμαστε, να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα μας. Είναι πολύ εύκολο να χαθεί κανείς. Το σημαντικό είναι να ξαναβρεί το δρόμο του και να συνεχίσει την πορεία του, κατά προτίμηση με την παρέα ενός καλού φίλου.

«Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» είναι ένα πανέμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για τα σκαμπανεβάσματα της ζωής και τη σημασία της φιλίας και της συντροφικότητας. Ένα πανέξυπνο βιβλίο που μας θυμίζει τα καλά της πνευματικής αναζήτησης αλλά και πόση θετική ενέργεια μας γεμίζει το να βοηθάμε τους άλλους στις δύσκολες στιγμές.

«Έχω πολλή δουλειά, δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να θαυμάσω τα λουλούδια», δήλωσε ο Μικρός Δράκος.
«Ε τότε ένας λόγος παραπάνω για να τα χαζέψεις», αντιγύρισε το Μεγάλο Πάντα. «Χώρια που μπορεί αύριο να μην υπάρχουν».
― James Norburry, Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος

Πανέμορφα γραμμένο και με εκλεπτυσμένη εικονογράφηση, μπορεί να διαβαστεί το ίδιο άνετα τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους, αφού στις σελίδες του θα συναντήσει κανείς φράσεις και προτάσεις που μας μαθαίνουν αλλά και μας θυμίζουν, πώς να είμαστε καλύτεροι. Καλύτεροι άνθρωποι για τον συνάνθρωπό μας, καλύτεροι φίλοι, αλλά και καλύτεροι για εμάς τους ίδιους.

Γεμάτο βαθυστόχαστα μηνύματα, το βιβλίο του Norburry προτρέπει τον αναγνώστη να ζήσει τη στιγμή, ή αλλιώς να μην ξεχνάει να ζει προσπαθώντας να καταφέρει να τα βγάλει πέρα με τη ζωή την ίδια, αλλά και να μην καταβάλλεται από την αβεβαιότητα που περιβάλλεται σε κάθε πτυχή της ζωής του.

«Τα λάθη σημαίνουν ότι προσπαθείς», είπε το Μεγάλο Πάντα. «Μην το βάζεις κάτω!»
― James Norburry, Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος

Ένα ανάγνωσμα στο οποίο θα γυρνάτε ξανά και ξανά, για να σας δώσει δύναμη, για να θαυμάσετε την ομορφιά των λέξεων αλλά και των εικόνων αλλά και για να σας θυμίζει όλα όσα δε θέλετε να ξεχνάτε. Έχει ήδη τη θέση του στο τραπέζι του σαλονιού μου γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Είναι επίσης και ένα υπέροχο δώρο για κάποιον που αγαπάτε, για κάποιον που χρειάζεται λίγη θετική ενέργεια στη ζωή του.

Ο χρόνος που περνάς χωρίς να κάνεις τίποτα δεν είναι ποτέ χαμένος.
― James Norburry, Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο James Norbury είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας και εικονογράφος, και αγαπάει ιδιαίτερα τη φύση και τα ζώα. Γεννήθηκε στο Forest of Dean και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του γράφοντας και ζωγραφίζοντας. Σπούδασε Ζωολογία στο πανεπιστήμιο και μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε στην Ιρλανδία. Από εκεί ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο ζώντας στο Νιούκαστλ, στο Σουόνσι και στο Τσέλτεναμ, μερικές φορές μένοντας ακόμα και σε ένα μικρό σκάφος. Τώρα ζει στο Σουόνσι με τη γυναίκα του και τις επτά γάτες τους. Είναι εθελοντής στο τοπικό καταφύγιο ζώων.

 

One thought on “«Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» από τον James Norbury #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.