«Ο Μούργος» από τον Κολά Γκουτμάν #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Ο Μούργος» δεν είναι ένας τίτλος που θα σε τραβήξει να το διαβάσεις, όμως αν πας λίγο παρακάτω και δεις όλο το εξώφυλλο, θα θελήσεις σίγουρα να το ξεφυλλίσεις ακόμα και αν δεν είσαι παιδί!

Ο Μούργος και ο φίλος του ο Χαλκομανίας, ένας σκύλος και ένας γάτος, ζουν σε ένα κάδο σκουπιδιών. Δεν είναι και το καλύτερο ή το καθαρότερο σπίτι, αλλά είναι αυτό που έχουν. Ο Μούργος έχει ψύλλους, δεν τον λες και «σπίρτο», αφού δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το δεξί από το αριστερό, και τον τριγυρίζουν συνέχεια μύγες. Ίσως φταίει και που μυρίζει σαν άπλυτη κάλτσα. Ο Χαλκομανίας από την άλλη φαίνεται να είναι ο πιο έξυπνος από τους δυο, όμως είναι λιγάκι δισδιάστατος, μιας και όταν ήταν μικρός βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού και έγινε ένα με τον δρόμο!

Ο καλόκαρδος κα Μούργος, μπορεί να μην τα πιάνει όλα με τη μία, όμως έχει υποσχεθεί στο φίλο του ότι θα του αγοράσει μια τρόμπα ώστε να μπορέσει να φουσκώσει και πάλι και να γίνει κανονικός γάτος. Για να το κάνει αυτό, πιστεύει πως πρέπει να βρει ένα αφεντικό. Όμως, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς σημαίνει αφεντικό, θεωρεί πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι, όπως κι ο ίδιος. Σύντομα ο Μούργος θα γνωρίσει ανθρώπους αλλά και ζώα που δεν έχουν καλές προθέσεις. Αλλά και πάλι η καλή του καρδιά, η διάθεση που έχει να βοηθήσει, δε θα αλλάξει.

Ο Μούργος, στην προσπάθειά του να κρατήσει την υπόσχεσή του, θα θυμίσει στον αναγνώστη ότι όλοι ξεκινάμε με μια καλή ψυχή, ακριβώς σαν τη δική του, και οι εμπειρίες που έρχονται προς το μέρος μας είναι αυτές που διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα γίνουμε κακοί άνθρωποι αν γνωρίσουμε μόνο κακούς ανθρώπους. Τα αδέσποτα της ιστορίας, μπορεί να μην είναι ευχάριστα, αντικατοπτρίζουν όμως την πραγματικότητα. Ζώα όπως οι σκύλοι και οι γάτες δυστυχώς δε ζουν μόνο μέσα σε σπίτια ή αυλές. Και αν δεν είμαστε σε θέση να τα φροντίσουμε και τα αφήσουμε αδέσποτα, καλό είναι να δούμε με τα μάτια μας ποια μπορεί να είναι η τύχη τους και να μην ξεχνάμε ότι έχουν κι αυτά συναισθήματα!

Πάντα υπάρχει όμως η δυνατότητα να κάνουμε το καλό, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση. Αυτό είναι και το παράδειγμα του Μούργου, που παρά το όνομα που του έχουν δώσει, παρά τις εμπειρίες που είχε, δεν απογοητεύεται, δεν το βάζει κάτω και δε θυμώνει με όλους. Προσπαθεί πάντα να δει το καλό στους άλλους και προσπαθεί πάντα να κάνει καλό και να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί.

Οι ιστορίες του Κολά Γκουτμάν για τον Μούργο έχουν ήδη εκδοθεί σε 12 γλώσσες και τον έουν κάνει διάσημο. Ενώ στη Γαλλία, ο Μούργος έγινε και τηλεοπτική σειρά! Η μετάφραση της Εύης Γεροκώστα φέρνει την ιστορία πιο κοντά στη γλώσσα μας και στην Ελληνική πραγματικότητα, χωρίς να διαφέρει από το αρχικό κείμενο. Έτσι γίνεται πιο προσιτό στα παιδιά και σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση του Μαρκ Μπουταβάν τα κάνει να αγαπήσουν την ιστορία!

Κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Εκδόσεις Μίνωας

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.