«Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη» από τον Ματ Χέιγκ #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το «Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη» είναι ένα βιβλίο που έχει συζητηθεί πολύ στο εξωτερικό και μόλις είδα ότι θα κυκλοφορούσε και στα Ελληνικά ενθουσιάστηκα! Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και έχει πολύ ενδιαφέρον!

Η Νόρα είναι μια γυναίκα που δεν βρίσκεται και στο καλύτερο σημείο της ζωής της. Ενώ είχε όλα τα φόντα να πετύχει πολλά και να πραγματοποιήσει ακόμα περισσότερα όνειρα, βρίσκεται στην πόλη που μεγάλωσε, μόνη της και δουλεύει σε ένα κατάστημα που πουλάει μουσικά όργανα και από το οποίο ουσιαστικά απολύεται. Ο τρόπος που βλέπει τη ζωή της είναι μαύρος και σκοτεινός και όταν χάνει και το γάτο της, όλα πια φαίνονται ανούσια. Έτσι αποφασίζει πως δεν έχει πλέον λόγο να ζει. Λίγο πριν μεταφερθεί στην αιωνιότητα, η Νόρα θα βρεθεί σε μια βιβλιοθήκη στην οποία θα συναντήσει την αγαπημένη βιβλιοθηκάριο των παιδικών της χρόνων, τον άνθρωπο που πάντα την άκουγε, πίστευε σε αυτή και ήταν πάντα στο πλευρό της. Την κυρία Ελμ.

Η βιβλιοθήκη αυτή, η Βιβλιοθήκη του Μεσονυχτίου είναι το ενδιάμεσο όπου μπορεί κάποιος να έρθει αντιμέτωπος με όλα αυτά για τα οποία μετάνιωσε, με όλες τις αποφάσεις που πήρε και μετά από κάποιο διάστημα, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο κατάλαβε πως δεν ήταν σωστές. Σωστές για εκείνον ή σωστές για τους ανθρώπους γύρω του. Έτσι η Νόρα παίρνει στα χέρια της το βιβλίο των τύψεων, ένα τόμο αρκετά μεγάλο που την τρομάζει. Μαθαίνει όμως πως μπορεί να επισκεφτεί τις ζωές που θα είχε αν είχε πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Έχει πολλές επιλογές, μέχρι να βρει τη ζωή που θα ήθελε να ζήσει, την τέλεια ζωή, αυτή για την οποία δεν έχει κάποια τύψη.

Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο μηνύματα που απευθύνονται σε όλους μας. Μιας και ο κόσμος μας πλέον έχει όλο και πιο συχνά στο νου τη φράση «Τι θα γινόταν αν», είναι πολύ εύκολο να ταυτιστεί κανείς με την ηρωίδα του βιβλίου και να έχει αρκετές σελίδες με αποφάσεις και κινήσεις για τις οποίες μετανιώνει. «Αν δεν είχα κάνει αυτό, τώρα αυτός ο άνθρωπος θα συνέχιζε να είναι κοντά μου». «Αν τότε δεν είχα πάρει αυτή την απόφαση, τώρα θα ήμουν κάποιος άλλος, η ζωή μου θα ήταν διαφορετική».

Αυτό που καταλαβαίνω πως θέλει να μας πει ο συγγραφέας είναι ότι, όσες φορές κι αν κάνουμε κάτι και μετά το μετανιώσουμε, όσες αποφάσεις κι αν πάρουμε και αντιληφθούμε πως δεν ήταν οι σωστές, το σημαντικό είναι να τις αποδεχόμαστε, να αποδεχόμαστε τα λάθη μας, να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι οι αποφάσεις μας αυτές μας οδήγησαν κάπου και αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση, ώστε να σταματήσουν οι τύψεις που νιώθουμε και να κάνουμε τη ζωή μας λιγάκι πιο υποφερτή ακόμα και πιο χαρούμενη, να το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Να μην αφήνουμε την τύψεις να μας ορίζουν, να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάνουμε μόνο λάθη, ότι δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε κάτι σωστά και να μας ρίχνουν όλο και πιο βαθιά στα σκοτεινά νερά της κατάθλιψης. Όσες ευκαιρίες κι αν είχαμε, όσες διαφορετικές ζωές κι αν μπορούσαμε να ζήσουμε, όσες επιλογές μας κι αν μπορούσαμε να αναιρέσουμε, δεν θα βρίσκαμε τη χρυσή τομή.

Ας κάνουμε λάθη κι ας μάθουμε από αυτά. Ας γίνουμε καλύτεροι [άνθρωποι και ας δούμε πως μπορούμε να διορθώσουμε μια κατάσταση αντί να καθόμαστε και να μιζεριάζουμε για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Ας αδράξουμε τη μέρα και την ίδια τη ζωή.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο ΜΑΤ ΧΕΪΓΚ (1975) είναι Βρετανός συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και ενηλίκους. Τα έργα του, μεταξύ των οποίων το απομνημόνευμα Λόγοι να μείνεις ζωντανός και το βραβευμένο μυθιστόρημα Πώς να σταματήσεις τον χρόνο, έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Το παιδικό του βιβλίο Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Μάγκι Σμιθ και Τζιμ Μπρόντμπεντ. Το μυθιστόρημά του ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, διακρίθηκε ως το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του 2020 στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Goodreads, μεταφράζεται σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ετοιμάζεται επίσης το βιβλίο του The Comfort Book.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.