Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Είναι φαίνεται οι μέρες που μιλάω για τις αδικίες του κόσμου, τις διακρίσεις και την ανισότητα. Μετά το «Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982» που απευθύνεται σε ενήλικες, έρχεται το «Είμαστε όλοι ίσοι» που απευθύνεται σε παιδιά και σκοπό έχει να πολεμήσει την ανισότητα σε κάθε της μορφή.
Το βιβλίο προσδοκά να ενημερώσει τα παιδιά μας και να τα επιμορφώσει, όσον αφορά θέματα βασικά της κοινωνίας μας που έχουν αν κάνουν με την ελευθερία, την ατομικότητα, την ισότητα, τις διακρίσεις και φυσικά πως μπορεί κανείς να παλέψει για όλα αυτά ή κατά αυτών, κατά περίπτωση. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας από νωρίς ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι όσο ίδιοι ή διαφορετικοί αν είμαστε, έχουμε όλοι την ίδια αξία, τους κάνουμε καλύτερους ανθρώπους.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η ισότητα, τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στον κόσμο, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι εμφανείς στο στενό περιβάλλον του παιδιού. Έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις διάφορες έννοιες όπως τι είναι ο ρατσισμός και η σεξουαλικότητα μέσα από τα κείμενα της κάθε ενότητας που είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία στην οποία απευθύνεται το βιβλίο. Υπάρχει επίσης και ένα γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου που αναφέρεται σε έννοιες που έχουν αναφερθεί νωρίτερα ή που μπορεί να προκύψουν από συζήτηση για τα προαναφερθέντα θέματα.
Πέρα όμως από το ίδιο το πρόβλημα της ανισότητας και όλα αυτά που προκύπτουν από αυτό, το βιβλίο μιλάει και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο βιβλίο εξηγείται ο ρόλος και η έννοια του ακτιβιστή και, ανά περίπτωση, υπάρχει αναφορά σε ακτιβιστές κάθε ηλικίας που έδρασαν και συνεχίζουν να δρουν κατά αυτών των μορφών ανισότητας. Δεν υπάρχει απλά μια αναφορά στο έργο τους, αλλά σε συσχέτιση με το θέμα, γίνονται κατανοητοί οι αγώνες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, εμπνέοντας τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν κι εκείνοι ακτιβιστές και να αγωνιστούν για το δίκαιο, την ισότητα και τον σεβασμό όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, το χρώμα του δέρματός τους ή το μέρος της Γης που είναι η πατρίδα τους.
Το βιβλίο ενδείκνυται για συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά, ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, αλλά και ανάμεσα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό από τα παραπάνω μπορείτε να σκεφτείτε. Το 16σέλιδο που υπάρχει ήδη στο βιβλίο έχει πολλές προτάσεις για δράσεις και θέματα συζήτησης, αλλά και πολλή τροφή για σκέψη.
Απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
H Shannon Webber, συγγραφέας τριών βιβλίων, εκπαιδευτική σύμβουλος κοινωνικής δικαιοσύνης και διευθύντρια Ψηφιακής Μάθησης στη New Garment Media, τη μητρική εταιρεία της παγκόσμιας πλατφόρμας πολυμέσων The Body Is Not An Apology. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Φεμινιστικές Σπουδές και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε κολέγια και πανεπιστήμια, όπως το Tufts, το Brandeis και το Wellesley College. Γεννημένη στο Λος Άντζελες, αυτή την εποχή μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ των δυτικών και ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, περνώντας ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό της και τα κατοικίδιά τους. Αισθάνεται υπερήφανη που είναι millennial.