«Το Μενταγιόν της Δύναμης» από την Αγάπη Μπουντούρη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα νέο βιβλίο από μια νέα συγγραφέα διάβασα τις προηγούμενες ημέρες και ήρθε η ώρα να σας μιλήσω γι’ αυτό. Προσπαθώ πάντα να δίνω ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς, οπότε όταν διαβάσω μια περίληψη που με ενδιαφέρει, συνήθως θα διαβάσω και το βιβλίο.

Το βιβλίο «Το Μενταγιόν της Δύναμης» είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο με μεσαιωνικές επιρροές. Έχουμε βασιλιάδες, μαγικές δυνάμεις, σπαθιά, τέρατα και βυθισμένα βασίλεια. Οπότε μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για το τι μπορεί να ακολουθεί.

Ο Βασιλιάς της Βέλγκα δηλητηριάζεται και ο διάδοχός του, ο Νταχάρις, αποφασίζει πάση θυσία να ανακαλύψει τι έχει συμβεί στον πατέρα του και τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του. Σύντομα όμως θα κληθεί να φύγει μακριά από τη Βέλγκα και να προβεί σε μια αναζήτηση παρέα με δύο άτομα που μέχρι πριν όχι απλά δεν γνώριζε, αλλά τους θεωρούσε και εχθρούς του. Η Μαίρη ομολόγησε τη συμμετοχή της στη δολοφονία του βασιλιά, για να προστατέψει τον αδερφό της. Ο Λίαμ πάλι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κακοποιούς και καταζητείτο στη Βέλγκα. Τώρα, αντί να είναι ο διάδοχος στο θρόνο του και η Μαίρη με τον Λίαμ στα μπουντρούμια του παλατιού, βρίσκονται όλοι μαζί σε ένα ταξίδι με προορισμό το άγνωστο.

Τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στου κύριους πρωταγωνιστές της ιστορίας, όπου έχουμε την οπτική του καθενός από αυτούς, τις σκέψεις τους και τις πράξεις του και όσα εκείνοι ζουν. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου υπάρχει το όνομα του εκάστοτε χαρακτήρα στα αγγλικά, ενώ μέσα στο κείμενο, όλα τα ονόματα είναι στα ελληνικά. Καταλαβαίνω πως η συγγραφέας είχε την αγγλική εκδοχή των ονομάτων στο μυαλό της όταν έγραφε το βιβλίο και με τον τρόπο αυτό επέλεξε να το μοιραστεί μαζί μας. Διαφορετικό από ότι έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει, αλλά όχι απαραίτητα και αρνητικό.

Η συγγραφέας δημιούργησε ακόμα και καινούρια γλώσσα για κάποιο από τα βασίλεια της ιστορίας της. Διαβάζουμε μια συνομιλία σε αυτή τη γλώσσα όταν δύο από τους ήρωες καταφθάνουν εκεί. Πολύ ωραία σαν σκέψη και πολύ καλό το γεγονός ότι δεν έμοιαζε με κάποια από τις κοινές γλώσσες που οι περισσότεροι γνωρίζουμε.

Η ιστορία κυλάει γρήγορα και σίγουρα δεν πρόκειται να βαρεθεί κανείς διαβάζοντάς τη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε φτωχούς, βασιλιάδες, εμπόρους, μάγισσες και φιλίες που δεν περίμενε κανείς να αναπτυχθούν.

Αυτό που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι ότι πολλές φορές δυσκολευόμουν να καταλάβω το νόημα κάποιων προτάσεων. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει γίνει μια κάπως καλύτερη φιλολογική επιμέλεια, ώστε να μην επηρεάσει κάτι τόσο απλό την αναγνωστική εμπειρία. Θα ήθελα επίσης να είναι περισσότερο αναπτυγμένος ο κόσμος, ώστε να καταλάβω ακριβώς που βρίσκομαι και πως ορίζεται το κάθε βασίλειο. Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του, ποιες οι έχθρες ή οι συμμαχίες που υπάρχουν, κάποια έθιμα αλλά και ο τρόπος ζωής. Γνώριζα ήδη αρκετά στοιχεία από το οπισθόφυλλο, για τα πέντε βασίλεια, για τη δύναμη της Μαίρης και για μια προφητεία που θα επαληθευτεί, όμως ένιωσα ότι διαβάζοντας το βιβλίο δεν έμαθα και πολλά περισσότερα. Δεδομένου ότι είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα, περιμένω πως στη συνέχεια η γραφή της θα ωριμάσει περισσότερο.

 

Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγάπη Μπουντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και σπουδάζει στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από νεαρή ηλικία, τρέφει μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία, τις ξένες γλώσσες και τις ιαπωνικές σειρές. Μεγαλώνοντας με μια οικογένεια που είναι λάτρης του φανταστικού, αγάπησε και η ίδια αυτό το είδος και της αρέσει να δημιουργεί ιστορίες και να ξεφεύγει σε φανταστικούς κόσμους. Ένα μεγάλο της όνειρο, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της, είναι να μετακομίσει στην Κίνα όπου εκεί θα μπορέσει να εξασκήσει και τη γλώσσα που με μεγάλη αφοσίωση μαθαίνει. Στον ελεύθερό της χρόνο, εκτός της συγγραφής, μελετάει την ιαπωνική κουλτούρα και ιστορία, παίζει σκάκι και με την πρώτη ευκαιρία που της δίνεται ταξιδεύει. Το βιβλίο «Το Μενταγιόν της Δύναμης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.