«Χιόνι τον Απρίλη» από τη Ροσαμούντ Πίλτσερ #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ροσαμούντ Πίλτσερ και άρα ένα ρομαντικό βιβλίο με το οποίο θα περάσω χαλαρά και ανάλαφρα την ώρα μου, γνωρίζοντας παράλληλα και κάποιο μέρος της Βρετανικής υπαίθρου. Αυτή τη φορά, ταξίδεψα στη Σκοτία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Καρολάιν και ο αδερφός της ο Τζόντι ζουν με τη μητριά τους στο Λονδίνο. Παλιότερα, όσο ζούσε ο πατέρας τους, κατοικούσαν σε ένα Ελληνικό νησί, το Άφρος, γέννημα της φαντασίας της συγγραφέως. Έχουν κι ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Άνγκους, ο οποίος όμως όταν η Νταϊάνα πήρε τα παιδιά και μετακόμισαν στο Λονδίνο, ήταν ήδη δεκαεννιά χρονών και επέλεξε να μην τους ακολουθήσει. Από τότε δεν τον έχουν δει πολλές φορές, καθώς εκείνος ταξίδεψε στην Ινδία και σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ η Καρολάιν και ο Τζόντι έμειναν στο Λονδίνο και δεν επέστρεψαν ποτέ στο Άφρος. Όμως η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει και πάλι.

Η Νταϊάνα με το νέο της σύζυγο, τον Σον, πρόκειται να μετακομίσουν στον Καναδά και φυσικά θέλουν να πάρουν μαζί τους τον Τζόντι. Η Καρολάιν θα μείνει στο Λονδίνο μιας και είναι ήδη είκοσι χρονών και σύντομα θα παντρευτεί. Όμως ο εντεκάχρονος Τζόντι δεν μπορεί να μείνει μαζί της. Δε θέλει όμως και να μετακομίσει στον Καναδά! Έτσι, όταν λαμβάνει ένα τηλεγράφημα από τον αδερφό του που του λέει ότι βρίσκεται στη Σκοτία, ο ενθουσιασμένος Τζόντι καταστρώνει ένα σχέδιο που φέρνει τον ίδιο και την αδερφή του στο δρόμο για τη Σκοτία. Είναι πλέον Απρίλης και ο καιρός στο Λονδίνο είναι καλός. Ανεβαίνοντας όμως στο Βορρά, μια χιονοθύελλα τους ακινητοποιεί στο δρόμο. Ευτυχώς γι’ αυτούς, ο Όλιβερ Κέρνι θα τους καλοδεχτεί στο σπίτι του και θα φροντίσει να μην αρρωστήσουν από το κρύο.

Δεν ξέρω αν φταίει η εποχή που έγραψε το βιβλίο η Πίλτσερ ή η Βρετανική ιδιοσυγκρασία, αλλά οι χαρακτήρες του βιβλίου μου φάνηκαν περίεργοι, ακόμη και αστείοι. Υπήρχε αυτή η μητριά η οποία προσπαθούσε να τα έχει όλα υπό έλεγχο και τακτοποιημένα, χωρίς όμως να είναι κακιά ή να φέρεται με άσχημο τρόπο. Δείχνει να αγαπάει τα παιδιά του νεκρού άντρα της, δε δείχνει όμως να τα καταλαβαίνει. Κι εκείνα, προσπαθούν να την ικανοποιούν γιατί είναι τόσο καλή μαζί τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

Η Καρολάιν στην αρχή μου φάνηκε πολύ σνομπ και κακομαθημένη, όμως δεν ήταν παρά ένα παιδί, μια νέα κοπέλα αν θέλετε, που δεν είχε κάποιον να τη συμβουλεύσει. Κάποιον στον οποίο να μπορεί να μιλήσει ανοιχτά, να την ακούσει και να της δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Έτσι, καταλήγει να ετοιμάζεται να δέσει τη ζωή της με κάποιον τον οποίο απλά συμπαθεί.

Μου άρεσαν πολύ οι περιγραφές της Σκοτίας και το Κέρνι, ή όσο από αυτό καταφέραμε να γνωρίσουμε. Θα ήθελα κι εγώ ένα εξοχικό σαν το Κέρνι, με τη λίμνη του, τα λιβάδια του, ακόμα και τους περίεργους γείτονες! Αν και όχι αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον μου.

Ήταν ένα γρήγορο, χαλαρό, γλυκό βιβλίο του οποίου την ανάγνωση απόλαυσα!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

20849Η ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ (1924-2019) γεννήθηκε στην Κορνουάλη. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στο Bρετανικό Nαυτικό και λίγο αργότερα δημοσίευσε το πρώτο της έργο, με το ψευδώνυμο Τζέιν Φρέιζερ, το οποίο διατήρησε για αρκετά χρόνια.  Το μυθιστόρημα που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση ήταν το ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΧΥΛΙΑ, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Με είκοσι οχτώ μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, η Πίλτσερ ανήκει στις δημοφιλέστερες συγγραφείς της εποχής μας. Τα έργα της έχουν βραβευτεί, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2002 χρίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.