«Η δόξα» από τη Lorraine Heath #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Αφού διαβάσαμε «Το πεπρωμένο» και γνωρίσαμε τους αδερφούς Λι, συνεχίσαμε με τα κορίτσια στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Η δόξα». Το δεύτερο βιβλίο επικεντρώνεται στον μεγάλο αδερφό Λι, τον Ντάλας, που τον γνωρίσαμε μεν στο προηγούμενο βιβλίο, όμως δεν τον μάθαμε τόσο καλά. Η αλήθεια είναι ότι είδαμε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του εκεί καθώς και τα όνειρά του.

Ο Ντάλας έχει ονειρευτεί τη δόξα για τον εαυτό του. Αγόρασε μια τεράστια έκταση γης στο Τέξας, έχτισε ένα επίσης τεράστιο σπίτι εκεί και το έβαλε σκοπό να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και να τον αγαπούν και να τον σέβονται οι συμπολίτες του. Γιατί ο Ντάλας έχει σκοπό να χτίσει μια πόλη στη γη του και να προσελκύσει με αυτόν τον τρόπο γυναίκες στα μέρη του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος και ο σιδηρόδρομος που φαίνεται πως θα περάσει από εκεί, δεν μπορεί παρά να βοηθήσει σε όλο αυτό. Όμως η κατά παραγγελία νύφη του παντρεύτηκε τελικά τον αδερφό του κι έτσι ένα όνειρο παραμένει ανεκπλήρωτο. Γιατί ο Ντάλας Λι θέλει ένα γιο με τον οποίο να μοιραστεί όλα όσα έχει μάθει και όλα όσα έχει καταφέρει.

Η Κορντίλια ΜακΚουίν είναι μια γυναίκα που ξέρει πολύ καλά τη θέση της. Κι αυτή είναι μέσα στο σπίτι, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Από όταν πέθανε η μητέρα της, την οποία φρόντιζε αποκλειστικά η ίδια, έχει να φροντίζει τον πατέρα της και τους τρεις αδερφούς της. Δεν ξέρει ουσιαστικά τι θα πει ελευθερία γιατί δεν την έχει ζήσει ποτέ. Καταλαβαίνει πως η οικογένειά της δεν την έχει σε μεγάλη υπόληψη, αλλά δεν περίμενε ότι θα τη χρησιμοποιούσαν και ως ένα απλό αντικείμενο, ένα μέσο για να πετύχουν το σκοπό τους. Ο πατέρας της Κορντίλια διεκδικεί ένα κομμάτι γης από αυτά του Ντάλας Λι. Του φάνηκε λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει μια ανταλλαγή, τη λες και αγοροπωλησία, ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Δίνοντας την κόρη του για νύφη, ο Ντάλας του δίνει ένα μέρος της γης που θέλει. Κι όταν η Κορντίλια γεννήσει γιο, ο πατέρας της θα πάρει ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι γης. Η Κορντίλια ελπίζει πως θα βρει επιτέλους την ελευθερία κοντά στο σύζυγό της, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο Ντάλας είναι φαινομενικά ο σκληρός άντρας που όλοι νομίζουν. Προσέχει τα συμφέροντά του και χρησιμοποιεί προς όφελός του το παράστημα που έχει όταν διαπραγματεύεται κάτι. Έχει όμως μια καρδιά χρυσή και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτούς που αγαπάει! Φαίνεται από τη σχέση που έχει με τα αδέρφια του αλλά και με τη μικρή  ανιψιά του. Είναι ο θείος που θα κάνει τις στενοχώριες να περάσουν με μια καραμέλα και είναι τόσο γλυκό! Και φυσικά είναι άνθρωπος που κρατάει το λόγο του. Τα χρόνια που πέρασε στον πόλεμο του έμαθαν πολλά πράγματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον εαυτό του. Αυτό όμως που δεν έμαθε είναι να μιλάει για τα συναισθήματά του. Αυτό το τόσο απλό πράγμα είναι τόσο δύσκολο για τον Ντάλας, όπως και για πολλούς ανθρώπους, και είναι βασικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτής εδώ της ιστορίας.

Η Κορντίλια από την άλλη είναι το συνεσταλμένο άτομο που μόλις βρει κάποιον αέρα ελευθερίας, αρχίζει να ανθίζει. Έχω την εντύπωση πως τα όσα μας περιγράφει η συγγραφέας σχετικά με τις κινήσεις της Κορντίλια, δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν την εποχή στην οποία λαμβάνει χώρα η ιστορία μας. Όμως καταλαβαίνω πως, συγγραφική αδεία, η ηρωίδα ήρθε πιο κοντά στη δική μας εποχή. Μου άρεσε όμως αυτός ο δυναμισμός που επέδειξε η Κορντίλια όταν άρχισε να τρέφεται από τα συναισθήματά της.

Μου άρεσε πολύ η ιστορία του Ντάλας και της Κορντίλια. Υπήρχαν όμως στιγμές που ήθελα να τους φωνάξω, να τους ζητήσω να μιλήσουν μεταξύ τους! Πόσα θα είχαν αποφευχθεί αν το είχαν κάνει!

Τώρα απλά ανυπομονώ για το τρίτο βιβλίο και τον τρίτο αδερφό Λι!

 

Εκδόσεις Elxis

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

04f84104715e4eb86f4a51faadb7f7a8Η Lorraine Heath ονειρευόταν από μικρή να γίνει συγγραφέας. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έγραψε εκπαιδευτικά βιβλία, διαφημιστικά κείμενα, άρθρα και κώδικες υπολογιστών. Πάντα όμως κάτι έλειπε. Το 1990, διάβασε ένα ρομαντικό μυθιστόρημα και όχι απλώς μαγεύτηκε, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε τι έλειπε από τα κείμενά της: κακά παιδιά, απατεώνες και καθάρματα. Από τότε γράφει γι’ αυτούς. Η δουλειά της έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των RWA’s RITA®, ένα μετάλλιο HOLT και ένα Βραβείο Συνολικής Προσφοράς από τους Romantic Times. Τα μυθιστορήματά της έχουν εμφανιστεί στις λίστες με τα ευπώλητα του USA Today και των New York Times. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν οι σειρές Η τριλογία του Τέξας, Απατεώνες αριστοκράτες και Οι διεφθαρμένοι αριστοκράτες. http://www.lorraineheath.com

Website / Facebook / Twitter / Instagram

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.