«Όλα μου τα καλοκαίρια» από την Carley Fortune #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Όλα μου τα καλοκαίρια» είναι ο τίτλος του βιβλίου, αν και θα μπορούσε άνετα να λέγεται και «Όλα μας τα λάθη». Δεν είναι το πρώτο young adult βιβλίο που διάβασα, αλλά δε θα είναι ούτε και το τελευταίο. Απλά θα τα διαβάζω έχοντας πάντα στο νου μου το είδος, όπως έκανα και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει ανάμεσα σε δύο χρονικές περιόδους. Το τώρα και το παρελθόν που ξεκινάει δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα. Στο τώρα, γνωρίζουμε την τριαντάχρονη Περσέφονι Φρέιζερ που μόλις έχει χωρίσει και για το λόγο αυτό έχει κάνει αφέλειες στα μαλλιά της. Τη νύχτα που τη γνωρίζουμε, επιστρέφει στο σπίτι έχοντας πιει ένα ποτάμι αλκοόλ τουλάχιστον. Όταν καταφέρνει να μπει στο σπίτι της δέχεται ένα τηλεφώνημα από το παρελθόν. Η μητέρα των παιδικών της φίλων έχει πεθάνει και η κηδεία της είναι την Κυριακή. Θα πάει; Θα πάει. Λάτρευε τη Σου και είναι πολύ άσχημο αυτό που της συνέβη. Όμως έχει να μιλήσει σε όλους τους δώδεκα χρόνια και δε θα είναι καθόλου εύκολο.

Πριν δεκαεπτά χρόνια οι γονείς της αγόρασαν ένα εξοχικό στο Μπάρις Μπέι, μια περιοχή κάπου τρεις ώρες δρόμο από το Τορόντο. Στο διπλανό σπίτι έμενε η Σου με τα δυο της αγόρια τον Τσάρλι και τον Σαμ. Ο Σαμ είναι δεκατριών, όπως και η Πέρσι, ενώ ο Τσάρλι είναι δυο χρόνια μεγαλύτερος. Ο Σαμ και η Πέρσι δένονται από την αρχή σχεδόν και περνούν όλα τους τα καλοκαίρια παρέα και πολλές φορές και με τον Τσάρλι. Μια δυνατή φιλία γεννιέται ανάμεσα στα δύο παιδιά και με το χρόνο εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω. Όμως δεν το παραδέχεται κανένας τους. Ο Σαμ θεωρεί ότι οι δυο τους είναι γραφτό να είναι μαζί και η Πέρσι φοβάται ότι εκείνος δε νιώθει το ίδιο. Οπότε, όσο είναι στο Τορόντο μιλάει μαζί του μέσω μέιλ, αφήνει τον ξάδερφο της κολλητής της να τη φλερτάρει έστω κι αν εκείνη δε νιώθει το ίδιο, και περιμένει το καλοκαίρι να δει ξανά τον Σαμ.

Είναι ένας από αυτούς τους έρωτες που γεννιούνται μέσα από μια φιλία. Ένας έρωτας δυνατός που ανθίζει μέσα στην εφηβεία με όλα της τα θέματα. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε μια σχέση όταν δεν υπάρχει επικοινωνία. Όταν οι δύο ήρωες συναντιούνται μετά από δώδεκα χρόνια βλέπουμε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά από όταν ήταν έφηβοι. Η Πέρσι παραμένει ένα ανασφαλές άτομο που αγχώνεται υπερβολικά και δεν μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις. Ο Σαμ πάλι φαίνεται πως συνεχίζει να έχει τα ίδια αισθήματα και μπορεί και να έχει καταλάβει ότι πρέπει να τα δείχνει. Δεν είναι και τόσο σίγουρο το τελευταίο.

Μου άρεσε πολύ το πόσο ταίριαζαν τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους. Ήταν και οι δύο τόσο αδέξιοι και αγαπούσαν το γεγονός ότι είχαν επικοινωνία όλη τη χρονιά έστω και μέσω μέιλ. Χαρακτηριστικό της φιλίας τους ήταν το πόσο στήριζαν ο ένας τον άλλο, ίσως ο Σαμ λίγο περισσότερο την Πέρσι που δεν ήταν τόσο σίγουρη για τον εαυτό της. Η Πέρσι ήταν ένα κορίτσι που είχε πολλές ανασφάλειες και δεν είχε μεγάλη αυτοεκτίμηση. Έγινε μια γυναίκα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και πολύ άγχος, που όμως προσπαθεί να διορθώσει. Όταν όμως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει από τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτή να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικος άνθρωπος. Όταν οι δυο τους βρέθηκαν ξανά μετά από τόσα χρόνια, τα συναισθήματά τους ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια, ευτυχώς όμως τα προβλήματά τους δε λύθηκαν ως δια μαγείας.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΚΑΡΛΙ ΦΟΡΤΣΟΥΝ είναι βραβευμένη Καναδή δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί ως συντάκτρια σε κορυφαία έντυπα της χώρας της όπως τα Globe & MailChatelaine και Toronto Life. Το ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times και της Globe & Mail, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα παιδικά της καλοκαίρια τα περνούσε στο Μπάρις Μπέι, μια μικρή παραλίμνια κωμόπολη στην περιοχή του Οντάριο, που στάθηκε η πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της. Ζει στο Τορόντο με τον σύζυγο και τους δύο γιους τους.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.