«Η λεία» από την Yrsa Sigurdardóttir #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ποιος πάει εκδρομή στον πιο μεγάλο και γνωστό Ισλανδικό παγετώνα χειμωνιάτικα; Προφανώς, αυτοί που τώρα αγνοούνται και τους αναζητούν τα σωστικά συνεργεία!

Σε μια απλή συγκέντρωση σε ένα σπίτι, ένας γεωεπιστήμονας, ο Χόικουρ, μιλάει στους υπόλοιπους καλεσμένους, για την επόμενη εξόρμησή του. Σκοπός του είναι να κάνει κάποιες μετρήσεις στον πιο διάσημο παγετώνα της χώρας. Δύο από τα ζευγάρια που συμμετέχουν στη συζήτηση ενθουσιάζονται από την προοπτική μιας τέτοιας εκδρομής. Όσο κι αν ο Χόικουρ προσπαθεί να τους πείσει για τη δυσκολία του εγχειρήματος, εκείνοι είναι ανένδοτοι. Δεν είναι το ίδιο να λες ότι έχεις πάει εκδρομή στον παγετώνα χειμωνιάτικα με το να πεις απλά ότι πήγες για κυνήγι! Έτσι ο Τσόρβι και η Ντρεφν, ο Μπγιόλβουρ και η Άγκνες εξοπλίζονται με τα απαραίτητα από τη λίστα που τους έχει δώσει ο Χόικουρ και όλοι μαζί ανεβαίνουν στο βουνό. Η πεζοπορία ξεκινάει και το χιόνι και το κρύο δυσκολεύουν τους εκδρομείς που όμως δεν το βάζουν κάτω. Κάποια στιγμή θα βρεθούν σε μια καλύβα, ένα καταφύγιο που χρησιμοποιείται από όσους τύχει να βρεθούν σε αυτά τα μέρη. Εκεί η Ντρεφν έχει μια περίεργη αίσθηση που δεν την αφήνει σε ησυχία. Φταίνε κι αυτά τα γυναικεία ρούχα που βρήκαν στην καλύβα. Εκείνο το πανωφόρι που φαίνεται να έχει αφεθεί πρόσφατα. Η Ντρεφν έχει την αίσθηση ότι έξω από την πόρτα της καλύβας υπάρχει μια γυναίκα που κρυώνει και ζητάει να την αφήσουν να μπει, όμως είναι μάλλον η μόνη που ακούει τη γυναίκα.

Μια εβδομάδα μετά, δύο διασώστες, η Γιοχάνα και ο Θόριρ, θα βρεθούν σε εκείνα τα μέρη ψάχνοντας μια παρέα τεσσάρων πεζοπόρων. Κοντά σε μια από τις καλύβες θα ανακαλύψουν το νεκρό σώμα μιας γυναίκας και σύντομα οι έρευνες θα ενισχυθούν και από άλλες ομάδες αλλά και από την αστυνομία και θα επεκταθούν στην περιοχή, Κανείς δεν ξέρει τι έκαναν οι πεζοπόροι τέτοια εποχή σε αυτά τα επικίνδυνα μέρη, όμως δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την αναζήτηση.

Παράλληλα με όλα αυτά, στο σταθμό ραντάρ του Στόκσνες που υπάρχει όχι πολύ μακριά από εκεί, ο ένας από τους δύο εργαζόμενους, ο Γιόρβαρ, αρχίζει να έχει μια κάπως ιδιαίτερη εμπειρία. Το θυροτηλέφωνο του σταθμού χτυπάει ακόμα κι αν δε βλέπει κανέναν στην είσοδο, πράγμα που δε βγάζει νόημα, μιας και η γραμμή είναι αποσυνδεδεμένη από χρόνια. Δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό σημάδι αυτό για τον Γιόρβαρ, δεδομένου ότι ο προκάτοχός του έβαλε τέλος στη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν όλα αυτά με τους εξαφανισμένους πεζοπόρους;

Στην αρχή δεν είναι ξεκάθαρο, όμως όσο σιγά σιγά ξεδιαλύνεται το κουβάρι, βλέπουμε όλα τα κομμάτια του παζλ να μπαίνουν στη σειρά και να σχηματίζουν μια πιο μεγάλη εικόνα. Μια εικόνα που φυσικά δεν ξεκαθαρίζει παρά στις τελευταίες σελίδες, όπου όλα έχουν την εξήγησή τους. Ή σχεδόν όλα!

Φυσικά, και σε αυτό το βιβλίο δε θα μπορούσε να λείπει το μεταφυσικό στοιχείο. Είναι αυτό που παίζει και έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ιστορία και που ενώνει τις τρεις (;) ιστορίες μεταξύ τους. Αν σας αρέσει αυτό το κομμάτι του μεταφυσικού, τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Ακόμα κι αν δεν τρελαίνεστε όμως με το μεταφυσικό, δώστε του μια ευκαιρία, μιας και η Ισλανδή συγγραφέας έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να το ενσωματώνει στις ιστορίες της, χωρίς να ξενίζει!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Sigurdardottir_YrsaΗ ισλανδή Yrsa Sigurdardottir (Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, 1963), πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο παιδιών, είναι από τα νέα µεγάλα ονόµατα του αστυνομικού θρίλερ. Τα μυθιστορήματά της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο. Το θρίλερ της Η εκδίκηση (Μεταίχμιο, 2014) τιμήθηκε με το Icelandic Crime Fiction Award, ενώ ήταν μεταξύ των υποψήφιων τίτλων για το Glass key, την υψηλότερη διάκριση για βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Για το DNA (Μεταίχμιο, 2017), το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωες την ψυχολόγο Φρέιγια και τον ντετέκτιβ Χούλνταρ, τιμήθηκε με το Βραβείο της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με το Βραβείο Blood Drop (Καλύτερο Ισλανδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα) και με το Βραβείο Petrona (Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα). Τα βιβλία της σειράς με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο, τα οποία έχουν φτάσει τους έξι τίτλους, μεταφράζονται σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Facebook

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.