«Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια» από την Holly Jackson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το βιβλίο «τα σπάει»! Ανυπομονώ για τη συνέχεια! Τι φοβερή ηρωίδα είναι η Πιπ! Προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, τον εαυτό της και τους φίλους της ασφαλείς, ενώ ερευνά μια υπόθεση δολοφονίας για μια σχολική εργασία.

Η Πιπ ποτέ δεν πίστεψε ότι ο Σαλ Σινγκ ήταν υπεύθυνος για το φόνο της Άντι Μπελ. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι πίστεψε αμέσως ολόκληρη η πόλη του Λιτλ Κίλτον, μαζί με την αστυνομία και τα «αδιάσειστα στοιχεία» που είχαν. Η Πιπ έχει δει πως φέρεται ολόκληρο το Λιτλ Κίλτον στην οικογένεια του Σαλ. Οι Σινγκ έχασαν το παιδί τους, που υποτίθεται πως αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε τις ενοχές, αλλά δεν έχασαν μόνο αυτό. Οι γείτονές τους, ολόκληρη η πόλη, τους έχει βάλει στο περιθώριο. Ο μικρότερος γιος τους δεχόταν μπουλινγκ στο σχολείο, αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του και όλοι τους δέχονται διακρίσεις και απαράδεκτη συμπεριφορά από τους συμπολίτες τους. Γι’ αυτό άλλωστε κάνουν τα ψώνια τους στη γειτονική πόλη, που δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμοι. Ακόμα και το σπίτι τους θεωρείται στοιχειωμένο. Όμως η Πιπ δεν πιστεύει στο πόρισμα της αστυνομίας, και με αφορμή την Εισαγωγική της Εργασία για το Πανεπιστήμιο, θα προσπαθήσει να ρίξει φως στην υπόθεση και αν μπορέσει να αποκαταστήσει τη φήμη αλλά και την οικογένεια του Σαλ στα μάτια όλων.

Σιγά σιγά, η Πιπ ανακαλύπτει πράγματα για το παρελθόν που κανείς δεν ήξερε ή που δε θα ήθελε να θυμάται. Οι παλιές φίλες της Άντι Μπελ, σχηματίζουν για εκείνη μια εικόνα που δεν έχει και τόσο σχέση με την καλή, όμορφη κοπέλα που παρουσίαζαν τα ΜΜΕ, όσο γινόταν έρευνα για την τύχη της. Έτσι η Πιπ, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί τι άλλο από όσα ξέρουν δεν ισχύει στην πραγματικότητα; Τι άλλο μπορεί να είναι ψεύτικο;

Η συγγραφέας έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε αυτό το βιβλίο. Καταπιάνεται με θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους νέους και το κάνει με τέτοιο τρόπο, που να φωτίζει το πρόβλημα από μέσα, χωρίς να δείχνει με το δάχτυλο και να κατηγορεί κανέναν. Η καθημερινότητα στο σχολικό περιβάλλον και η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών, ή μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μπαίνει στο μικροσκόπιο από μια μαθήτρια που προσπαθεί να θυμίσει σε όλους μας ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε άνθρωποι.

Τα θέματα που κυριαρχούν στο βιβλίο είναι αυτό της φιλίας και της σχολικής ζωής. Ασχολείται με τις σχέσεις των εφήβων, τα τρελά τους πάρτι στα οποία πολλές φορές γίνεται χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η χρήση στις ζωές των εφήβων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον κόσμο από εκεί και έπειτα. Την ανάγκη που έχουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία για κάποιον που θα τους ακούσει, που θα τους σταθεί, που θα τους βοηθήσει να πάρουν τη σωστή απόφαση. Και φυσικά, ένα βασικό θέμα είναι το πόσο εύκολα μπορεί να καταδικάσει η κοινή γνώμη κάποιον, ειδικά κάποιον που είναι «εύκολο» θύμα, κάποιον που ανήκει σε μια μειονότητα, κάποιον διαφορετικό.

Το συστήνω σε αναγνώστες βιβλίων μυστηρίου και αστυνομικών όχι μόνο young adult αλλά και ενηλίκων. Είναι τόσο καλογραμμένο και με ωραία, δομημένη υπόθεση που κρατά σε αγωνία και τον πιο επιλεκτικό αναγνώστη. Δε θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Holly Jackson αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αγγλική φιλολογία, όπου ειδικεύτηκε στη λογοτεχνική γλωσσολογία και τη δημιουργική γραφή. Άρχισε να γράφει ιστορίες από νεαρή ηλικία, ενώ της αρέσει να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να παρακολουθεί true crime ντοκιμαντέρ για να μπορεί να προσποιείται την ντετέκτιβ. Ο Οδηγός Φόνων για Καλά Κορίτσια είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Ακολούθησαν τα Good Girl, Bad Blood, As Good As Dead, Five Survive. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Twitter και στο Instagram @HoJay92

 

One thought on “«Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια» από την Holly Jackson #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.