«Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια» από την Holly Jackson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το Φεβρουάριο διάβασα το «Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια», ενθουσιάστηκα και φυσικά, με το που κυκλοφόρησε το «Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια», έπεσα με τα μούτρα! Εννοείται ότι η ανάγνωση κύλησε σαν νερό, όπως ακριβώς έγινε και με το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως! Χάρηκα πολύ που είδα και πάλι την αγαπημένη Πιπ εν δράση! Ακόμα κι αν δεν ήθελε να το επαναλάβει όλο αυτό…

Η Πιπ δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα γεγονότα για τα οποία διαβάσαμε στο πρώτο βιβλίο. Ήταν μια εμπειρία που της έμαθε πολλά, που τη φόβισε πολύ και την έκανε να γνωρίσει πτυχές του εαυτού της που δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Κινδύνευσε τόσο η ίδια, όσο και η οικογένειά της αλλά και οι φίλοι της. Ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο, με δολοφόνους, με βιαστές, με ανθρώπους που μπορούν να φτάσουν στα άκρα χωρίς να υπολογίζουν τίποτα κι όμως δεν το έβαλε κάτω. Έφτασε στο τέλος και είναι αποφασισμένη να μην το επαναλάβει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φτιάξει ένα ποντκαστ με όλα τα στοιχεία της έρευνάς της και πως κατέληξε στο συμπέρασμα που κατέληξε και την αλήθεια. Τώρα, περιμένει να ολοκληρωθεί η δίκη του βιαστή, να λάβει εκείνος την τιμωρία που του αξίζει και τα θύματά του μια κάποια δικαίωση. Όμως «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει», όπως λέει και ο λαός!

Ο αδερφός του φίλου της του Κόνορ εξαφανίζεται ξαφνικά και η αστυνομία δεν προτίθεται να τον ψάξει. Ο Τζέιμι είναι είκοσι τεσσάρων χρονών και δεν είναι η πρώτη φορά που φεύγει από το σπίτι. Έτσι, τους λιγοστούς πόρους που έχουν, προτιμούν να τους διαθέσουν σε μια άλλη υπόθεση που φαίνεται να είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας. Ο Κόνορ και η μητέρα του ζητούν από την Πιπ να τους βοηθήσει. Στην αρχή αρνείται, γιατί δεν μπορεί να ξαναπεράσει τα ίδια, να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό στη διάρκεια της έρευνας, όμως όταν βλέπει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει βοήθεια, δέχεται να αναλάβει αυτή την έρευνα. Και όπως της το ζητούν, η εξαφάνιση του Τζέιμι γίνεται το θέμα της δεύτερης σεζόν του πόντκαστ.

Η έρευνα της Πιπ και η εξέλιξη της ιστορίας αυτού του βιβλίου φέρνουν στην επιφάνεια πολλά κρυμμένα μυστικά της μικρής πόλης. Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται ουσιαστικά αυτά τα βιβλία, είναι η κοινωνία μιας μικρής πόλης. Στο πρώτο βιβλίο, είδαμε πόσο εύκολα μπορούν οι άνθρωποι να βγάλουν συμπεράσματα, ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα, και να καταδικάσουν έναν αθώο. Η δύναμη της μάζας και της κοινής γνώμης. Αλλά κι εδώ βλέπουμε ότι πολύ εύκολα θα βγουν συμπεράσματα και είτε όλοι μαζί θα δεθούν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί κάποιος που αγνοείται, είτε θα το θεωρήσουν φιάσκο όλο αυτό. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, τονίζεται επίσης και η δύναμη του διαδικτύου, αλλά και πόσο αυτή επηρεάζει τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Όταν ο Κόνορ και η μητέρα του ζήτησαν από την Πιπ να αφιερώσει τη δεύτερη σεζόν του ποντκαστ στην εξαφάνιση του Τζέιμι, τους είχε εξηγήσει ότι όλη τους η ζωή, οι πράξεις τους αλλά και όσα πουν α περάσουν από κόσκινο και θα κριθούν από τους ακροατές, είτε εκείνοι έχουν κάποια σχέση μαζί τους ή με την υπόθεση, είτε όχι. Βλέπουμε όμως πως όσο προετοιμασμένος κι αν είναι κάποιος, δεν μπορεί εύκολα να αντέξει την κριτική και την κακία των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ. Ακόμα και οι ίδιοι οι φίλοι τους ενστερνίζονται απόψεις που εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες, και ούτε ο Κόνορ ούτε η Πιπ αντιδρούν καλά σε αυτές τις καταστάσεις.

Είναι κι άλλα τα θέματα του βιβλίου, που όμως δε θέλω να τα αναφέρω, καθώς προκύπτουν με την πλοκή και είναι κρίμα να χαλάσουμε την απόλαυση της ανάγνωσης φανερώνοντας όσα έρχονται σιγά σιγά σαν στοιχεία. Γιατί αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά και βασικά εργαλεία της πλοκής. Όσο προχωράει η έρευνα, κάθε ένα καινούριο στοιχείο που ανακαλύπτεται δίνει την ώθηση π[ου απαιτείται για να πάει παρακάτω. Και μόνο όταν ανοίξουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι και ενωθούν όλα τα στοιχεία του παζλ, μπορεί κανείς να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη. Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του Τζέιμι, ή που οδηγεί η έρευνα της Πιπ στο πρώτο βιβλίο.

Απολαυστικό, αγωνιώδες, γεμάτο ανατροπές, ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει δέσμιους μέχρι την τελευταία σελίδα!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Holly Jackson αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αγγλική φιλολογία, όπου ειδικεύτηκε στη λογοτεχνική γλωσσολογία και τη δημιουργική γραφή. Άρχισε να γράφει ιστορίες από νεαρή ηλικία, ενώ της αρέσει να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να παρακολουθεί true crime ντοκιμαντέρ για να μπορεί να προσποιείται την ντετέκτιβ. Ο Οδηγός Φόνων για Καλά Κορίτσια είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Ακολούθησαν τα Good Girl, Bad Blood, As Good As Dead, Five Survive. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Twitter και στο Instagram @HoJay92

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.