«Ανοιχτή Θάλασσα» από τον Caleb Azumah Nelson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Όταν έμαθα ότι θα κυκλοφορήσει το «Ανοιχτή Θάλασσα» το περίμενα πως και πως! Είχα διαβάσει τόσο καλά νέα για το συγγραφέα και για το ίδιο το βιβλίο που δεν ήξερα τι να περιμένω. Περίμενα σίγουρα κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και σε αυτό ο συγγραφέας δε με απογοήτευσε.

Δεν μπορώ να πω πως γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Μαύρος στη Βρετανία. Έχω διαβάσει και έχω μάθει πολύ περισσότερα για το τι σημαίνει να είσαι Μαύρος στην Αμερική. Είχα όμως την εντύπωση ότι είναι λιγάκι διαφορετικά στην Ευρώπη ή πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω υψηλή εκτίμηση στη νοημοσύνη των Αμερικανών. Και δεν αναφέρομαι στις μεγάλες προσωπικότητες, τους συγγραφείς και τους ανθρώπους τον επιστημών, οι οποίοι έχουν αποδείξει τη νοητική τους δεινότητα. Αναφέρομαι στον μέσο πολίτη που έχει μεγαλώσει με ρατσιστικά πρότυπα, που όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, όσο πάνε και χειροτερεύουν. Στην Αγγλία λοιπόν, τη χώρα του σνομπισμού, δεν ήξερα τι να περιμένω. Νομίζω πως, παρ’ όλο που έχουν πολλούς ξένους, υπάρχει ξενοφοβία, αλλά είναι το ίδιο για όλους, όχι μόνο για τους Μαύρους. Μπορεί να ισχύει αυτό κι εδώ να βλέπουμε το πως το εκλαμβάνουν οι ίδιοι. Έχω διαβάσει βιβλία που έχουν την αντίστοιχη εκδοχή Αράβων για παράδειγμα.

Στο συγκεκριμένο όμως βιβλίο, ο Caleb Azumah Nelson μιλάει για την εχθρότητα και την ξενοφοβία που λαμβάνει ο ίδιος και οι φίλοι και οι γνωστοί του, από τους συμπολίτες του. Δεν αναφέρεται κάπου πως το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αλλά δεν μπορώ να μην κάνω μια κάποια σύνδεση όταν ο συγγραφέας και ο ήρωάς του έχουν τόσα κοινά χαρακτηριστικά. Ο ήρωας είναι φωτογράφος που γράφει κάποια κείμενα για να συνοδεύσει τις φωτογραφίες του αλλά και για να εκφραστεί κι ο ίδιος. Ο Caleb Azumah Nelson είναι επίσης συγγραφέας και φωτογράφος. Μπορεί απλά να του ήταν πιο εύκολο να εκφραστεί μέσα από ένα μέσο που γνωρίζει καλά, όπως η φωτογραφία, που είναι και πολύ πιθανό σενάριο. Άλλωστε, με τη φωτογραφία ο συγγραφέας μπορεί να εκφράσει και πολλά από τα συναισθήματα του ήρωά του, που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με το τι σημαίνει να είσαι Μαύρος.

Στην ουσία όμως το βιβλίο παρουσιάζεται σαν μια ιστορία αγάπης. Δύο νέα άτομα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, γνωρίζονται ένα βράδυ σε ένα μπαρ. Εκείνος, μόλις βλέπει την κοπέλα δίπλα στο φίλο του νιώθει αμέσως μια σύνδεση μαζί της. Έτσι του ζητάει να τους συστήσει. Φαίνεται πως κάτι παρόμοιο ένιωσε και η κοπέλα κι έτσι γίνονται γρήγορα πολύ καλοί φίλοι. Ο άνθρωπος που τους σύστησε, ο φίλος του, είναι το αγόρι της κοπέλας. Μια φιλία γεννιέται που τους φέρνει πιο κοντά και τους παροτρύνει να μοιραστούν την ψυχή τους. Δεν είναι εύκολο να νιώσεις τόσο κοντά σε κάποιον που μόλις γνωρίζεις όμως αυτοί οι δύο έτσι νιώθουν και κάποια στιγμή θα καταφέρουν να μοιραστούν τα κρυμμένα συναισθήματα, τα πιο δυνατά. Θα κάνουν τη βουτιά στην ανοιχτή θάλασσα. Κι όπου αυτή τους βγάλει.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Caleb Azumah Nelson (γ. 1993) είναι Βρετανο-γκανέζος συγγραφέας και φωτογράφος. Ζει στο Λονδίνο. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο Litro, ενώ ήταν στη βραχεία λίστα για το BBC National Short Story Award 2020 με το διήγημα «Pray» και επελέγη ως ένας από τους 10 καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους μυθιστοριογράφους του 2021 από τον Observer. To Open Water κέρδισε το βραβείο Costa 2021 και το Dylan Thomas Prize. Ήταν ένας από τους «5 under 35» συγγραφείς του National Book Award. Η Ανοιχτή θάλασσα αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 17 χώρες, ενώ την άνοιξη του 2023 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μυθιστόρημά του Small Worlds.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.