«Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ» από την Casey McQuiston #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Αυτά τα ράφια μου μπορούν να χωρέσουν τόσα πολλά βιβλία, που πολλές φορές δεν τα βλέπω όλα! Κάπως έτσι νομίζω είναι που το συγκεκριμένο βιβλίο έμεινε εκεί πάνω τόσο καιρό! Όμως, μια που κατέβηκε από το ράφι, μια που το διάβασα! Τι γίνεται τώρα με το βιβλίο…

Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη στην Αλαμπάμα, το Φολς Μπιτς, όπου η Κλόι Γκριν, μεγαλωμένη στη Νότια Καλιφόρνια, έχει μετακομίσει με τις μαμάδες της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Κλόι είναι πολύ καλή μαθήτρια και έχει θέσει υψηλούς στόχους. Για να τους πετύχει και να μπει στο Πανεπιστήμιο που θέλει, πρέπει να πάει σε ένα συγκεκριμένο σχολείο, ακόμα κι αν είναι τόσο αντίθετο με όλα αυτά που πιστεύει η ίδια για τη ζωή. Αναγκαστικά λοιπόν, φοιτά στην Χριστιανική Ακαδημία Γουίλογκροβ, από την οποία αναμένεται να αποφοιτήσει σε ένα περίπου μήνα. Είναι τόσο κοντά στο να πάρει την πρωτιά και να γίνει η καλύτερη μαθήτρια της τάξης, όταν η ανταγωνίστριά της, ή καλύτερα, η νέμεσής της, της δίνει ένα φιλί και μετά εξαφανίζεται.

Η Σάρα Γουίλερ, αξιότιμο μέλος της κοινωνίας και κόρη του διευθυντή του Γουίλογκροβ, είναι η κόρη που όλοι οι καλοί χριστιανοί θα ήθελαν. Είναι πανέμορφη, υπάκουη, φιλάνθρωπη και πολυτάλαντη. Όμως φαίνεται πως πριν εξαφανιστεί, εκτός από την Κλόι και το αγόρι της τον Σμιθ, έχει φιλήσει ένα ακόμα αγόρι, τον Ρόρι. Οι τρεις τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα αινιγματικά μηνύματα που τους άφησε η Σάρα, ώστε να βρουν που είναι, να τη φέρουν πίσω και να βάλουν τις ζωές τους και πάλι σε τάξη. Όσο όμως ακολουθούν το μονοπάτι που αφήνουν πίσω τους οι ροζ κάρτες της Σάρα, η Κλόι αρχίζει να αναρωτιέται αν τα τέσσερα αυτά χρόνια γνώρισε καθόλου την πραγματική Σάρα.

Το οπισθόφυλλο παραπέμπει σε μια ιστορία μυστηρίου όπου οι τρεις χαρακτήρες που προαναφέρθηκαν προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους και να εντοπίσουν τη Σάρα. Αυτό όμως είναι μόνο ένα κομμάτι του βιβλίου, καθώς το περισσότερο έχει να κάνει με πολλά άλλα θέματα. Καταρχήν, θίγει το θέμα της φιλίας. Αυτής που ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία αλλά κι αυτής που εμφανίστηκε αργότερα. Αγαπάμε τους φίλους μας γι’ αυτό που είναι και τους στηρίζουμε όπως μας στηρίζουν κι εκείνοι. Και εφόσον είναι φίλοι μας, μπορούμε να τους εμπιστευθούμε χωρίς να φοβόμαστε ότι δε θα μας καταλάβουν ή θα μας κοροϊδέψουν. Κάπου εκεί είναι που έχασε το παιχνίδι η Κλόι αλλά επιτέλους, στο τέλος κατάλαβε το λάθος της και επανόρθωσε. Πέρα από τη φιλία όμως, το βιβλίο έχει να κάνει και με τον έρωτα, με το να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να αισθανθεί ελεύθερος να κάνει την επιλογή του και να ξέρει ότι οι δικοί του άνθρωποι, αυτοί που τον αγαπούν, θα είναι εκεί για να τον στηρίξουν.

Η συγγραφέας, στο τέλος του βιβλίου, μας εξηγεί γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο, με αυτούς τους χαρακτήρες. Ξεκινάει λέγοντας πως δεν είναι αυτοβιογραφικό, πως η Κλόι δεν είναι η ίδια. Μεγάλωσε όμως σε μια πόλη όπως το Φολς Μπιτς και μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολη είναι η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος για όσους ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ήθελε λοιπόν να γράψει ένα βιβλίο για αυτά τα παιδιά, όπου υπάρχει η δική τους ιστορία και ένα τέλος που θα τους ταιριάζει καλύτερα. Αλλά και για να τους πει ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

Διαβάστε το με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα εφηβικό βιβλίο ενηλικίωσης που επικεντρώνεται περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις και με έντονο το ρομαντικό στοιχείο. Μην περιμένετε κάποιο μεγάλο μυστήριο, αυτό είναι μόνο ένα μέσο για να προχωρήσει η ιστορία.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Casey McQuinston είναι η συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times One Last Stop, Red, White & Royal Blue, και I Kissed Shara Wheeler, και λάτρης κάθε είδους πίτας. Γράφει βιβλία για έξυπνους ανθρώπους αλλά κακότροπους ανθρώπους και το τι συμβαίνει όταν αυτοί ερωτεύονται. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη νότια Λουιζιάνα. Ζει στη Νέα Υόρκη με τον Πέππερ, ένα κανίς που είναι και ο ερασιτέχνης προσωπικός βοηθός της.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.