«Μίκι7» από τον Edward Ashton #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν κατοικούν πλέον στη Γη, γιατί την έχουν καταστρέψει. Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν αποικήσει άλλου πλανήτες, σε διάφορα σημεία του Γαλαξία και κοντά σε άλλα αστέρια. Σκεφτείτε πόσο μακριά μπορεί να είναι αυτή η εποχή, ή και κοντά, όπως το πάρει κανείς, και σκεφτείτε πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνολογία ώστε να φτάσει σε τέτοιο σημείο.

Σε αυτή λοιπόν την εποχή, ο Μίκι7 είναι Αναλώσιμος. Είναι δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει τις πιο επικίνδυνες δουλειές γιατί, πολύ απλά, δεν έγινε και κάτι αν πεθάνει. Όχι γιατί δεν τον συμπαθεί κανένας, αλλά γιατί αν πεθάνει, οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφό του, με την προσωπικότητα, τη μνήμη και τις εμπειρίες που είχε αποθηκεύσει μέχρι τότε. Ο Αναλώσιμος με άλλα λόγια, είναι ο πιο χρήσιμος εργαζόμενος σε μια αποστολή αποίκησης, όπως αυτή που βρίσκεται τώρα στον πλανήτη Νίλφχαϊμ. Είναι ο πρώτος που δοκιμάζει κάθε τι καινούριο βρίσκουν στον πλανήτη, γιατί είναι και ο μόνος που μπορούν να θυσιάσουν. Είναι επίσης και αυτός που θα αναλάβει τις πιο επικίνδυνες αποστολές εξερεύνησης του πλανήτη.

Σε μια τέτοια αποστολή ο Μίκι7 πέφτει σε μια τρύπα και έκτοτε θεωρείτε νεκρός. Σύντομα, το επόμενο αντίγραφό του θα δημιουργηθεί και ο Μίκι8 θα γεννηθεί, έτοιμος να αναλάβει δράση. Μόνο που ο Μίκι7 δε θα πεθάνει τελικά, θα επιστρέψει στη βάση και θα προσπαθήσει να επιβιώσει. Πράγμα δύσκολο, μιας και τα πολλαπλά αντίγραφα απαγορεύονται και η διοίκηση δε θα επιτρέψει και στους δυο τους να ζήσουν. Άλλωστε δεν έχουν και τόσα πολλά αποθέματα ώστε να επιτραπεί η ζωή και στους δύο. Όμως, όσο οι μέρες περνούν, τα πράγματα δυσκολεύουν για την αποικία αφού τα αυτόχθονα όντα αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά και να απειλούν την επιβίωσή της. Μόνο ο Μίκι7 μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες στον πλανήτη και να αποτρέψει τον πόλεμο.

Ο Μίκι7 είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τύπος ο οποίος προσφέρεται εθελοντής σε μια δουλειά που δεν έχει καλοσκεφτεί. Μετά από κάποιες άσχημες εμπειρίες θα καταλάβει που έχει μπλέξει και θα κληθεί να πάρει μια απόφαση για το πως θα πορευτεί από εκεί και πέρα. Το βιβλίο, εκτός από το ηθικό δίλημμα της κλωνοποίησης, προκαλεί κι άλλες σκέψεις σε σχέση με τη θρησκεία και το πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει μια κοινωνία αλλά και φυσικά το γεγονός της προστασίας του πλανήτη μας, που είναι και ο πιο κατάλληλος για τον άνθρωπο.

Η μεταφορά του βιβλίου στους κινηματογράφους αναμένεται στα τέλη Μαρτίου του 2024 στην Αμερική, με τον Robert Pattinson στο ρόλο του Μίκι και σε σκηνοθεσία του Bong Joon Ho, γνωστό για τις ταινίες «Snowpiercer» (2013) και «Parasite» (2019). Ο τίτλος της ταινίας θα είναι «Mickey 17» όπως έχει ήδη επικοινωνηθεί και φυσικά αναμένονται διαφορές σε σχέση με το βιβλίο. Προλαβαίνετε λοιπόν να το διαβάσετε και μετά να κρίνεται πόσο καλή είναι η μεταφορά.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Edward Ashton έχει γράψει τα μυθιστορήματα Three Days in April, The End of Ordinary και Μίκι7. Πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε ποικίλα έντυπα και σε εκπομπές: από το newsletter μιας εταιρείας ιταλικών αλλαντικών ως το Escape Pod (podcast) και τα περιοδικά επιστημονικής φαντασίας Analog και Fireside Fiction. Ζει στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης σε ένα ξύλινο σπίτι στο δάσος με τη σύζυγό του, τις κόρες του και έναν ταλαίπωρο σκύλο, τον Μαξ. Του αρέσει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας έρευνα για τον καρκίνο, διδάσκοντας κβαντική φυσική σε μουτρωμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξασκώντας την ξυλογλυπτική.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.