«Η σέχτα» από τους Camilla Lackberg και Henrik Fexeus #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το Νοέμβριο διάβασα «Το κουτί» και ενθουσιάστηκα από το πως στήθηκε η ιστορία αλλά και από το πως κύλησε στη συνέχεια. Η Μίνα και ο Βίνσεντ είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι, άνθρωποι που δε συναντάς κάθε μέρα μεν, αλλά όχι και τόσο σπάνιο να συναντήσεις δε! Ανθρώπους σαν τη Μίνα έχω ξαναγνωρίσει, είτε φανταστικούς είτε πραγματικούς. Ανθρώπους σαν το Βίνσεντ έχω ξανασυναντήσει φανταστικούς μόνο. Πραγματικούς δεν ξέρω αν γνώρισα! Όπως και να έχει, είναι νομίζω το κατάλληλο δίδυμο για ένα αστυνομικό βιβλίο και γι’ αυτό και η συνταγή του αχτύπητου διδυμου Lackberg – Fexeus πέτυχε!

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου και η αστυνομική ομάδα συνεχίζει το έργο της. Κάποια στιγμή, η απαγωγή ενός μικρού αγοριού από το νηπιαγωγείο κινητοποιεί την αστυνομία της Στοκχόλμης και η γνωστή μας ομάδα αναλαμβάνει την έρευνα. Στην ομάδα θα προστεθεί ένα καινούριο μέλος, ένας διαπραγματευτής, ο Άνταμ που θα πάρει ενεργά μέρος στην έρευνα. Η εξαφάνιση του μικρού Ώσιαν θυμίζει πολύ αυτή ενός συνομήλικού του κοριτσιού, ένα χρόνο νωρίτερα. Το κορίτσι βρέθηκε νεκρό τρεις μέρες μετά και οι αστυνομικοί φοβούνται πως αν οι υποθέσεις σχετίζονται, η ίδια μοίρα περιμένει και τον Ώσιαν. Ο χρόνος τους πιέζει και αν υπάρχει ένας κατά συρροή απαγωγέας και δολοφόνος, πρέπει να βρεθεί άμεσα, πριν θρηνήσουν κι άλλα θύματα. Προσπαθώντας να βρει στοιχεία, η Μίνα πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ένα μοτίβο κι έτσι παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει τον Βίνσεντ στην έρευνα, έστω και ανεπίσημα. Σύντομα θα πάρει και επίσημα τη θέση του και όλοι μαζί θα κάνουν ότι μπορούν για να νικήσουν τον αγώνα με το χρόνο.

Όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, το παρελθόν παίζει το ρόλο του. Ο λόγος που γίνονται οι απαγωγές και οι δολοφονίες δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, ούτε όμως είναι αυτός που παρουσιάζεται από ένα σημείο κι έπειτα. Είναι ακόμα πιο βαθιά χωμένος στο παρελθόν και θα τον μάθουμε λίγο πριν κλείσουμε το βιβλίο και ολοκληρωθεί η ανάγνωση. Όμως, το μέσο για να γίνουν όλα αυτά, είναι φυσικά μια σέχτα, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου. Η μικρή αυτή οργάνωση πιστεύει στα λόγια του ιδρυτή της τόσο θερμά, που φτάνει σε ακραίες πράξεις. Αυτό είναι άλλωστε που πολλές φορές χαρακτηρίζει μια θρησκευτική ή αν θέλετε πνευματιστική σέχτα. Ο ποιμένας ή μέντορας, ο αρχηγός δηλαδή της ομάδας, χειραγωγεί στην ουσία τα μέλη της σέχτας, ενώ εκείνα καλοδέχονται ό,τι τους πει χωρίς αντιρρήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα χειραγώγησης είναι οι μαζικές αυτοκτονίες μελών τέτοιων αιρέσεων. Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Το πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί κάποιος, το ποιες μεθόδους μπορεί να ακολουθήσουν τα μέλη για να προσηλυτίσουν κάποιον αλλά και μέχρι που μπορεί να φτάσουν όσοι είναι μέλη μιας τέτοιας σέχτας.

Από την άλλη φυσικά είναι και οι απαγωγές και οι δολοφονίες των παιδιών. Θέμα σκληρό και επίπονο και ευτυχώς όχι ιδιαίτερα γραφικό. Οι συγγραφείς μας λυπήθηκαν και κατάφεραν να σχεδιάσουν όλα όσα ήθελαν να πουν με τρόπο που να μη μας ματώσει την καρδιά και να μη μας τραυματίσει για πάντα. Όσοι είμαστε γονείς, δεν έχουμε χειρότερο εφιάλτη, οπότε να το έχετε υπόψη σας όταν το διαβάσετε.

Κατά τα άλλα, το βιβλίο παρά το μέγεθός του κυλούσε απίστευτα γρήγορα. Η αφήγηση έρεε και οι σελίδες γύρναγαν από μόνες τους σχεδόν. Η ιστορία σε γραπώνει στα νύχι της και σε δελεάζει με μια ματιά στις ζωές των ηρώων, ώστε να λες κάθε τρεις και λίγο «Ένα ακόμα κεφάλαιο» και τα κεφάλαια να μην τελειώνουν μέχρι να σηκωθεί ο ήλιος ή να πέσει, ανάλογα αν είστε βραδινός αναγνώστης ή πρωινός. Εν πάση περιπτώσει, καταλάβατε τι θέλω να πω!

Αν δεν το διαβάσατε ακόμα, ξεκινήστε το χθες. Αν δεν έχετε διαβάσει «Το κουτί», ξεκινήστε το προχθές.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι αποτέλεσε ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιχείρησε να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι. Η νέα σειρά που συνυπογράφει με τον Henrik Fexeus αναμένεται να είναι εξίσου επιτυχημένη και να εγκλωβίσει τους αναγνώστες σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και τρόμου από όπου μόνο λίγοι μπορούν να δραπετεύσουν.

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Henrik Fexeus είναι ο διασημότερος και πιο περιζήτητος ομιλητής της Σουηδίας και βραβευμένος πνευματιστής. Έχει πραγματοποιήσει εκπληκτικά ψυχολογικά πειράματα στην τηλεόραση και έγινε ευρέως γνωστός το 2007 με το πρώτο του βιβλίο Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη. Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις. Τα τέσσερα επόμενα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, απέσπασαν αρκετά βραβεία, έχουν πουλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ο Fexeus είναι επίσης αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στη γλώσσα του σώματος.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.