«Πάρε ανάσα» από τον Δημήτρη Σίμο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Σίμος επέστρεψε και βάζει γυαλιά σε όσους είπαν ότι δε θα ξαναγράψει άλλο «Σώσε με». Μπορεί να τον στερηθήκαμε πέρυσι γιατί ήταν απασχολημένος με την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, όμως επανήλθε και μας θυμίζει πόσο καλά μπορεί να γράψει γυναικείους χαρακτήρες. Τον γνωρίσαμε μέσα από τον Αστυνόμο Καπετάνο, και συνεχίζουμε να τον αγαπάμε και με τα βιβλία εκτός σειράς. Με κάθε νέο βιβλίο του που κυκλοφορεί, αποκτά και νέους φανατικούς αναγνώστες. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά, η γραφή του βελτιώνεται.

«Το κουπί ακουμπά διστακτικά το νερό, όπως ένα εφηβικό χέρι ψηλαφίζει για πρώτη φορά το ερωτικό κορμί του παρτενέρ του. Ύστερα έρχεται η εξοικείωση, η απελευθέρωση, και το κουπί βυθίζεται στο υγρό στοιχείο. Πρώτα το δεξί κουπί, μετά το αριστερό, ύστερα ταυτόχρονα και πάλι από την αρχή, ώσπου το νερό να αποδεχτεί πως ο κωπηλάτης πάνω στη βάρκα έχει αποφασίσει να ταράξει την ακινησία του.»

Το βιβλίο ξεκινάει με μια πρώτη παράγραφο που εκπέμπει ερωτισμό και φέρνει τον αναγνώστη πρόσωπο με πρόσωπο με το δολοφόνο. Ήδη από το εξώφυλλο αλλά και από την υπόθεση που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ξέρουμε ότι θα βρεθούμε κοντά στο υγρό στοιχείο, στις μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα Αξιού, εκεί όπου η Σίλβια Κώτσου και οι κόρες τους προσπαθούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, μακριά από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Όπως ξέρουμε πολύ καλά όμως, δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει εύκολα από το παρελθόν. Ακόμα κι αν οι αναμνήσεις δε στοιχειώνουν τα όνειρά του, έρχεται η στιγμή που το παρελθόν θα χτυπήσει και πάλι την πόρτα. Στη Σίλβια Κώτσου, το παρελθόν χτύπησε με το θάνατο του δικηγόρου της οικογένειας. Ένας άντρας που βρέθηκε νεκρός και βαμμένος με γυναικείο μακιγιάζ. Η τοπική κοινωνία θα αναστατωθεί, όπως ακριβώς και οι συνεργάτες του στην περιοχή. Ο θάνατος του Παπαπέτρου δε θα είναι ο μόνος. Κινδυνεύουν κι άλλοι. Κι ένας ένας παίρνουν σειρά.

«Μέχρι που θα έφτανες για να ξαναζήσεις μια ευτυχισμένη σου στιγμή;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Σίμος ενώ παράλληλα προσπαθεί να το ανακαλύψει κι ο ίδιος. Οι ήρωές του μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, αν και όχι πάντα από την ίδια οπτική γωνία. Η επαρχία, η μικρή κοινωνία όπου πολλά γίνονται που δε βλέπουν το φως της μέρας, είναι το ιδανικό σκηνικό για μια τέτοια αναζήτηση, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτεται το πρώτο πτώμα. Οι ισορροπίες ταράζονται όταν φτάνουν ενισχύσεις στην περιοχή και το παρελθόν έρχεται να στοιχειώσει και πάλι τη Σίλβια αφού ο αστυνόμος που έρχεται δεν είναι άλλος από τον ανίκανο αστυνόμο που δεν κατάφερε να λύσει την υπόθεση του παρελθόντος.

«Στρίμωχνα το παρελθόν σαν ένα βάζο γεμάτο με τις στάχτες των αμαρτιών μας, αναγκασμένο να παραμένει στο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης. Όποτε προσπαθούσες να του αλλάξεις θέση, το βάζο κινδύνευε να σπάσει, λερώνοντας με στάχτη και αίμα το δέρμα σου, χωρίς κανένα σαπούνι να μπορέσει να καθαρίσει τη βρομιά των αναμνήσεων.»

Μυστικά, ενοχές, φόβος για το παρελθόν και το μέλλον, φόβος και αμφιβολία για τον ίδιο τον εαυτό, για την αγάπη της οικογένειας, είναι μόνο κάποια από τα συναισθήματα που απεικονίζει στο χαρτί ο συγγραφέας και προτρέπει τον αναγνώστη να μπει στη θέση των ηρώων, να θυμηθεί το δικό του παρελθόν, να σκαλίσει τις αναμνήσεις του και να επιλέξει αν θέλει να φέρει την ανάμνηση στο παρόν ή να την αφήσει εκεί που βρίσκεται. Πολλά τα κοινωνικά ζητήματα, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο βιβλίο, και όπως πάντα βρίσκουμε στα βιβλία του Σίμου.

Το «Πάρε ανάσα» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές που δε θα σε αφήσει να πάρεις ανάσα!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

simosΟ Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Τα Βατράχια,η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα, ενώ ήταν και υποψήφιος για το βραβείο Νέου λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Δραστηριοποιείται παράλληλα ως σεναριογράφος. Η σειρά βιβλίων «Σκοτεινά νερά» διασκευάζεται για τηλεοπτική σειρά, ενώ το ψυχολογικό θρίλερ Σώσε με θα προβληθεί στη μικρή οθόνη τη σεζόν 2022-2023 σε σενάριο του Δημήτρη Σίμου.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.