«Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» από την Ελ Κοσιμάνο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Αυτό το βιβλίο πρέπει να πω ότι το είχα βάλει στο μάτι πολύ καιρό πριν. Το έβλεπα στις προτάσεις των αναγνωστών στο εξωτερικό και προσπαθούσα να καταλάβω σε ποια ακριβώς κατηγορία ανήκει. Τελικά, αφού το διάβασα, κατέληξα. Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που μου αρέσουν!

Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν, που λέτε, είναι μια χωρισμένη μητέρα δύο μικρών παιδιών, της Ντίλια και του Ζακ. Η Ντίλια είναι 5 ετών και ο Ζακ 2 και όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η ζωή της Φίνλεϊ με δύο τόσο μικρά παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολη. Κάθε τόσο έχει και μια καινούρια πρόκληση να αντιμετωπίσει, όπως το γεγονός ότι η Ντίλια αποφάσισε πως το να κόψει μόνη της τα μαλλιά της είναι μια καλή ιδέα. Και αυτό ακριβώς έκανε εκείνο το πρωί που η νταντά αργούσε να έρθει και η Φίνλεϊ είχε μια συνάντηση με την ατζέντισσά της. Γιατί η Φίνλεϊ, εκτός από μητέρα, είναι και συγγραφέας. Και έχοντας ήδη εισπράξει μια προκαταβολή για το επόμενο βιβλίο της, θα πρέπει πολύ σύντομα να παραδώσει το πρώτο προσχέδιο. Όμως η Φίνλεϊ απέχει πολύ από το να έχει ένα έτοιμο προσχέδιο. Ο ελάχιστος χρόνος που έχει να αφιερώσει στη δουλειά της, σε συνδυασμό με τα άγχη των πολλών εξόδων, των απλήρωτων λογαριασμών και την προσπάθεια του πρώην συζύγου της να πάρει την κηδεμονία των παιδιών, δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια να γράψει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν η Φίνλεϊ καταφέρνει να πάει στη συνάντηση με την ατζέντισσά της, μια γυναίκα στο διπλανό τραπέζι ακούει τη συζήτησή τους που περιστρέφεται γύρω από την υπόθεση του αστυνομικού βιβλίου που θα έπρεπε να γράφει η Φίνλεϊ, την παρεξηγεί και θεωρεί ότι η Φίνλεϊ είναι επαγγελματίας δολοφόνος. Τότε είναι που η ζωή της περιπλέκεται για τα καλά, αφού βρίσκεται μπλεγμένη με έναν όχι και τόσο μυθιστορηματικό φόνο και ένα πολύ νεκρό πτώμα στα χέρια της.

Αν περιμένετε να διαβάσετε ένα κλασσικό #whodunit θα απογοητευτείτε. Αν είστε ανοιχτόμυαλοι όμως, θα διαβάσετε κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μια ιστορία που περιέχει πολλά περισσότερα από ένα απλό μυστήριο. Έχει χιούμορ, στιγμές ρεαλισμού και στιγμές που αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού και που σε κάνουν να σκεφτείς τι θα έκανες στη θέση των ηρώων.

Το βιβλίο φέρνει στην επιφάνεια τις ανθρώπινες σχέσεις, την πίστη στον εαυτό μας, θέματα που έχουν να κάνουν με την ηθική και κάμποσους κακοποιούς που καλό θα ήταν να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν εξετάζεται μόνο η σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια, χωρισμένα ή μη, αλλά και ανάμεσα σε φίλους, καθώς και αγνώστους που μπορεί να εξελιχθούν σε φίλοι ή κοντινοί άνθρωποι. Πως ένας χωρισμός επηρεάζει μια ολόκληρη οικογένεια. Το ζευγάρι που χωρίζει. Το τρίτο πρόσωπο που εισβάλει στη ζωή όλων. Το πως το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και ποια είναι η στάση των δύο διαζευγμένων μεταξύ τους αλλά και απέναντι στα παιδιά. Πολλές και δύσκολες ισορροπίες, πολλές και δύσκολες αποφάσεις.

Επιβάλλεται στον αναγνώστη με το γρήγορο ρυθμό του και δεν του αφήνει περιθώρια να κάνει πίσω. Απολαυστικό όσο δεν πάει, το βιβλίο της Ελ Κοσιμάνο μπήκε κατευθείαν στα αναγνώσματα που με ενθουσίασαν και θέλω να μοιραστώ με ολόκληρο τον κόσμο. Ανυπομονώ να διαβάσω τη συνέχεια!

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελ Κοσιμάνο είναι μπεστ σέλερ συγγραφέας της USA Today, βραβευμένη με το International Thriller Award και υποψήφια για τα βραβεία Edgar και Bram Stoker. Τα εφηβικά μυθιστορήματά της περιλαμβάνουν τα Nearly Gone, Holding Smoke, The Suffering Tree και Seasons of the Storm. Το πρώτο της μυθιστόρημα ενηλίκων με τον τίτλο Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει επιλέχθηκε από το People Magazine και το New York Public Library ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2021. Κείμενά της δημοσιεύονται στη Huffington Post και το περιοδικό Time. Zει με τον σύζυγό της και τους δύο γιους της στη Βιρτζίνια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.