«Ματωμένη σελήνη» από τον Jo Nesbo #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το 13ο βιβλίο του Χάρι Χόλε, αυτό που οι φανατικοί του αναγνώστες περίμεναν καιρό, είναι επιτέλους εδώ! Ο Χάρι Χόλε, ο κατεστραμμένος ερευνητής της αστυνομίας του Όσλο, δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της. Μετά τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου που όρμησαν στη ζωή του Χόλε σαν ανεμοστρόβιλος, θα περίμενε κανείς πως εκείνος θα μαζεύει τα κομμάτια του. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύεται πολύ να το κάνει, όσο κι αν έχει απομακρυνθεί από την πόλη με τις τόσες αναμνήσεις, κι όσο κι αν προσπαθεί.

Ο Χόλε βρίσκεται πλέον στο Λος Άντζελες, στην άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής και χωρίς να έχει κρατήσει επαφή με κανέναν. Παλεύει με το αλκοόλ, με τον εθισμό του σε αυτό, με τον ίδιο του τον εαυτό και προσπαθεί να ξεφύγει από τη μορφή της μητέρας του. Αυτή την τελευταία του τη θυμίζει μια γυναίκα που γνωρίζει στο μπαρ που συχνάζει, μια ηλικιωμένη ηθοποιός που δυστυχώς είναι μπλεγμένη με τους λάθος ανθρώπους και έχει φτάσει να χρωστάει ένα υπέρογκο ποσό. Από το Χόλε θα ζητήσει μόνο να διώξει τους ανθρώπους που την απειλούν, όμως εκείνος, με την τάση που έχει να χώνεται σε μπελάδες, θα γίνει και ο ίδιος μέρος του προβλήματος και θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει.

Πάνω στην ώρα δέχεται μια πρόταση για δουλειά. Αν δεχτεί να κάνει τον ιδιωτικό ερευνητή για κάποιο πλούσιο που είναι ύποπτος για την εξαφάνιση δύο γυναικών, εκείνος θα του πληρώσει όποιο ποσό επιθυμεί. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, σκέφτεται ο Χόλε και σιγουρεύεται ότι θα καταφέρει να κρατήσει το λόγο του απέναντι στη Λουσίλ. Αφού δεν κράτησε το λόγο που έδωσε στη μητέρα του, ας κρατήσει τουλάχιστον αυτόν.

Και κάπως έτσι, ο Χόλε επιστρέφει στο Όσλο και συναντάει πρώην συναδέλφους και φίλους που είχε πολύ καιρό να δει. Μαθαίνει άσχημα νέα, όμως, έστω κι έτσι, κάνει ότι μπορεί για να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο. Και πρέπει να κάνει κάτι και για τις δύο γυναίκες που αγνοούνται. Δεν μπορεί να τις αφήσει στην τύχη τους. Όταν όμως η μία από τις δύο βρίσκεται νεκρή, ο Χόλε, όπως και η αστυνομία του Όσλο, θα σηκώσουν γη και ουρανό για να βρουν το δράστη και να σιγουρευτούν ότι θα τιμωρηθεί. Όμως τα πράγματα δε θα είναι τόσο απλά, αφού έχουν να κάνουν με ένα πολύ έξυπνο αντίπαλο, που μαθαίνει όλα τα νέα για τις έρευνες της αστυνομίας αλλά και του Χόλε και είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Η «Ματωμένη σελήνη» είναι ένα από τα μεγάλα σε όγκο βιβλία του συγγραφέα που όμως διαβάζονται με γρήγορο ρυθμό. Ο κλασσικός αγαπημένος ήρωας δεσπόζει στην ιστορία, αγαπημένοι του άνθρωποι έρχονται και φεύγουν και φανερά επηρεασμένος από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως και σε κάποια από τα διηγήματά του, ο Nesbo έχει μια ευφάνταστη ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δολοφόνος σε ετούτο εδώ το βιβλίο. Μου άρεσε πολύ αυτή η προσέγγιση, αν και κάποια σημεία δεν τα περίμενα και με ξένισαν λιγάκι, εντούτοις έδεναν με την όλη ιδέα και επεξηγούνταν, οπότε μπόρεσα να καταλάβω και τον λόγο που τα συμπεριέλαβε. Αν και πιστεύω πως έχουν και μεταφορική σημασία, αν θέλει κανείς να το φιλοσοφήσει.

Διαβάζοντας το βιβλίο παρέα με άλλες φαν του ροκ σταρ συγγραφέα, αρχίσαμε να κάνουμε τις υποθέσεις μας για το ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος. Κάποιες υποθέσεις εντόπισαν τον ένοχο αρκετά νωρίς. Βέβαια ο Nesbo αφήνει πολλά στοιχεία σε πολλά σημεία. Το κίνητρο το βρίσκει κανείς εύκολα, στο ακριβές πρόσωπο μπορεί να πέσει έξω. Μετά τις αρχικές μου υποθέσεις και με βάση τα στοιχεία που μας έδινε ο συγγραφέας μπορώ να πω πως εντόπισα το δολοφόνο και περίμενα κι εγώ τη δικαίωση. Δε λέω πως αποκαλύπτεται πολύ νωρίς και μετά το βιβλίο γίνεται βαρετό. Κάθε άλλο. Έχει ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία του σελίδα, όπου νομίζω ο συγγραφέας μας προετοιμάζει για την επόμενη υπόθεση, το επόμενο βιβλίο με ήρωα τον Χόλε. Μας δίνει μια κάποια ελπίδα ότι ο Χόλε επέστρεψε και ότι μάλλον δε θα κάνουμε χρόνια και ζαμάνια να διαβάσουμε το επόμενο βιβλίο της σειράς. Για να δούμε αν θα μας διαψεύσει!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο νορβηγός Jo Nesbo (1960) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνοµικής λογοτεχνίας στον κόσµο, το οποίο είναι µια κάποια παρηγοριά για τον ίδιο καθώς η πολλά υποσχόµενη καριέρα του ως ποδοσφαιριστή διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του. Αφού σπούδασε οικονοµικά, άρχισε να εργάζεται ως χρηµατιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους Di Derre. Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εµπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Nesbo κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της σειράς Χάρι Χόλε, τη Νυχτερίδα. Σήµερα τα βιβλία του (κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο.

Για να διαβάσετε περισσότερα: www.jonesbo.com
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.