«Άγριο Χάραμα» από την Ευαγγελία Ευσταθίου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η Ευαγγελία Ευσταθίου έχει φανατικούς αναγνώστες που φυσικά δε θα μπορούσαν να μην την ακολουθήσουν και στο νέο της «σπίτι». Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα 14 βιβλία της, μπορείτε να ξεκινήσετε με ετούτο εδώ. Είναι όλα τους αυτόνομα και τόσο πιστά στη γραφή της, γι’ αυτό και δε χάνει ποτέ αναγνώστες. Μόνο κερδίζει!

Η Κέντρα Κάμαλ είναι ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας και συνεχίζει τις σπουδές της ώστε να αποκτήσει πιο ερευνητικό ρόλο στην ομάδα που ανήκει ήδη. Αγαπάει αυτό που κάνει τόσο, ώστε να γίνεται ριψοκίνδυνη. Αυτό της το χαρακτηριστικό της κόστισε πολλά σε μια υπόθεση διεθνούς προβολής πριν από κάποιο διάστημα. Όμως έχει συμβιβαστεί με ότι έγινε και θέλει απλά να καταφέρουν να πιάσουν το κάθαρμα που κατάφερε τότε να τους ξεφύγει. Όταν όμως η αδερφή της Μάιρα εξαφανίζεται ένα μεσημέρι του Αυγούστου, η Κέντρα δεν μπορεί να αντέξει πως το ίδιο αυτό κάθαρμα έχει στα χέρια του την αδερφή της και δε θα διστάσει να της κάνει κακό, ακριβώς όπως δολοφόνησε τόσες κοπέλες στο παρελθόν.

Ο Ντάνιελ Κριεζής, είναι ένας διάσημος ζωγράφος που απεικονίζει τους πελάτες τους όπως τους έχει δει σε μια προηγούμενη ζωή τους. Το σημάδι με την ουρά του δράκου που έχει στον κρόταφό του, είναι κομμάτι του κρυφού του εαυτού. Είναι ένας Τιμωρός με προορισμό να αφανίσει έναν Έκπτωτο, αυτά όμως δεν είναι στοιχεία που τα μοιράζεται με το ευρύ κοινό. Καλά καλά ο ίδιος δεν τα έχει συνειδητοποιήσει, όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον εχθρό του. Όμως έχει ένα σύμμαχο σε όλα αυτά, μια γυναίκα με κόκκινα μαλλιά, μια γυναίκα που γνώριζε σε όλες τις προηγούμενες ζωές του και που έχει αγαπήσει πολύ. Έχει μάλιστα φιλοτεχνήσει και ένα πίνακά της, όμως του λείπουν οι λεπτομέρειες του προσώπου.

Όπως και σε προηγούμενα βιβλία της, έτσι και σε αυτό, η συγγραφέας μας δίνει μια δυναμική ηρωίδα που δε διστάζει να πολεμήσει για αυτά που αγαπάει και να διεκδικήσει την ίδια την αγάπη αλλά και τη ζωή. Δεν πρόκειται για μια «δεσποινίδα σε απόγνωση» που χρειάζεται την παρέμβαση ενός «ιππότη» που θα τη βγάλει από τη δύσκολη θέση. Είναι μια γυναίκα που ξέρει πότε θα χρειαστεί βοήθεια και συμμάχους και δε φοβάται να τη ζητήσει. Και φυσικά έχουμε και έναν ήρωα, ψηλό, γεροδεμένο, που θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να προστατέψει τη γυναίκα που αγαπά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να φύγει από κοντά της, αν είναι για το καλύτερο.

Το σκηνικό του βιβλίου είναι μαγευτικό. Μεταφερόμαστε από την Αθήνα, σε ένα πύργο στην Πεντέλη, και φυσικά στα Χάιλαντς της Σκοτίας όπου οι μύθοι των Τιμωρών και των Έκπτωτων που έχει φανταστεί η συγγραφέας έχουν τη βάση τους. Δυναμικοί, καλοστημένοι χαρακτήρες μας ταξιδεύουν σε μια ιστορία γεμάτη πολλά και δυνατά συναισθήματα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και μια εμφάνιση από παλιούς γνώριμους που μόνο να χαρούμε μας κάνουν. Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο της συγγραφέως «Αν τον άνεμο ρωτήσεις» και διαβάσετε κι αυτό εδώ, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Κι αν ανησυχείτε για τον όγκο του βιβλίου, δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε. Κυλάει σαν νεράκι στον καύσωνα του καλοκαιριού.

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση.

Η αγάπη της για το βιβλίο την έστρεψε από πολύ νωρίς στη συγγραφή, πρώτα παραμυθιών και αργότερα διηγημάτων.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Προσωπικές στιγμές (2001), κέρδισε αμέσως την αγάπη των αναγνωστών. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Πέτρινοι κύκνοι (2004), Μ’ άλλα λόγια σ’ αγαπώ (2007), Αν τον άνεμο ρωτήσεις (2010), Μετά την καταιγίδα (2011), Το γυάλινο ρόδο (2012), Βαθύ βελούδινο σκοτάδι (2013), Ψίθυροι στις φλόγες (2014), Οι δεσμώτες των σκιών (2015), Πριν χαθεί η νύχτα (2016), Όχθες και κύματα (2017), Αόρατο νήμα (2018) και Το ξίφος (2021), όπως επίσης το παραμύθι Όταν η Νύχτα έχασε την Αυγή (2019), όλα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με τη ζωγραφική και το κολάζ. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά.

Έχει μια κόρη, έναν γιο και ένα ζωη­ρό τζακ ράσελ, τη Λούνα.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.