Έρχεται το 51ο Φεστιβάλ βιβλίου 1 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πεδίο του Άρεως

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πεδίο του Άρεως, στον οποίο ξεκίνησε και επεκτάθηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου. Μετά από σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν συντελεστεί εκεί, ωρίμασαν οι συνθήκες για να επιστρέψει το Φεστιβάλ Βιβλίου στον φυσικό του χώρο, κατόπιν συμφωνίας με την Περιφέρεια Αττικής.

Το κεντρικό αφιέρωμα θα έχει τίτλο «Γυναίκα: Πολυσύνθετο ανάγνωσμα».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και σε συνεργασία με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, θα γίνουν πλήθος εκδηλώσεων, ως επί το πλείστον με επίκεντρο τη γυναίκα.

210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει το Φεστιβάλ να ανοίγει τις πύλες του στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου και να υποδέχεται χιλιάδες κόσμου. Φέτος, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, αποφάσισε το Φεστιβάλ να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Σε ένα ανανεωμένο Πεδίο του Άρεως, θα στηθούν τα περίπτερα τόσων και τόσων εκδοτών που θα συμμετέχουν και φέτος στη μεγάλη αυτή γιορτή του βιβλίου, πλάι σε ιστορικά μνημεία, δέντρα, λουλούδια και φυσικά πράσινο!

 

Η ιστορία του πάρκου

Για πολλά χρόνια το πάρκο ήταν εγκαταλελλειμένο. Στους χώρους του έβρισκαν άσυλο πολλοί άστεγοι, λαθρομετανάστες και τοξικομανείς, με αποτέλεσμα να το αποφεύγουν οι πολίτες των γύρω περιοχών. Ανάμεσα στα δέντρα έβρισκε κανείς σκουπίδια, αποκαήδια και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να φανταστεί. Το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Εξάρχεια και Κυψέλη ήταν ένα μέρος σκοτεινό τη νύχτα που όλα μπορούσαν να συμβού. Πολλές φορές και την ημέρα.

Πλέον, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να επανέλθει το πάρκο στην πρόταιρη αίγλη του και στη χρήση για την οποία είχε δημιουργηθεί. Να είναι δηλαδή μια όαση πρασίνου, ένα ασφαλές μέρος περιήγησης, στο κέντρο της πόλης. Το πάρκο είχε σχεδιαστεί το 1934 ως ένας φόρος τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Για το λόγο αυτό, οι προτομές 21 ηρώων έχουν στηθεί κατά μήκος της οδού Αγωνιστών. Αυτή η οδός ήταν μέρος απλησίαστο για χρόνια, όμως όχι πια. Αυτό το Σεπτέμβρη, περισσότεροι άνθρωποι από ότι συνήθως θα περπατήσουν στην οδό Αγωνιστών, πριν ή μετά την περιπλάνησή τους ανάμεσα στους πάγκους των βιβλίων.

Θυμάμαι όταν φοιτήτρια ακόμα είχα βρεθεί στο Πεδίο του Άρεως για μια συναυλία, κινούμασταν όλοι μαζί εκεί που υπήρχε φως, παρά τα πολλά παράλληλα δρώμενα την ίδια βραδιά, καθώς υπήρχαν σκοτεινά σημεία στα οποία δεν ήθελες να βρεθείς, ακόμα και με τόσο κόσμο δύο μέτρα μακριά. Πλέον, αυτή η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με το Πεδίο του Άρεως που θα φιλοξενήσει το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Και χαίρομαι πολύ που θα έχω την ευκαρία να βρεθώ εκεί με την οικογένειά μου, να κάνουμε τη βόλτα μας στο πάρκο, να δούμε τα μνημεία και τα εκθέματα τέχνης και φυσικά επισκεφτούμε το Φεστιβάλ Βιβλίου και να γιορτάσουμε κι εμείς με τα βιβλία, τους λοιπούς αναγνώστες και τους ανθρώπους των βιβλίων.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00.

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 1 – 17 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30
Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00
Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30
Διοργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), Περιφέρεια Αττικής, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Με την υποστήριξη της Vestart

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.