«Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό» από την Patricia Lockwood #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το «Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό» είναι το νέο βραβευμένο με Dylan Thomas βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως Patricia Lockwood, ένα βιβλίο που βρέθηκε και στη βραχεία λίστα για το Booker το 2021 που πρωτοκυκλοφόρησε. Η Lockwood μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, αυτή που αφήνουμε να χαθεί, χαμένοι στο ανελέητο σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φόρουμ και οποιαδήποτε άλλα σημεία στο ίντερνετ αναλωνόμαστε σε καθημερινή βάση, χάνοντας όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν στη ζωή μας, στη χώρα μας ή και στον πλανήτη ολόκληρο. Γραμμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ακριβώς σαν να διαβάζει κανείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το βιβλίο αυτό προσπαθεί να μας ταρακουνήσει. Αν το πρώτο μέρος του βιβλίου μας φαίνεται δυσνόητο, ίσως θα πρέπει να το δούμε λιγάκι διαφορετικά.

Μια γυναίκα οδηγεί την ιδιαίτερη αυτή διήγηση. Η συγκεκριμένη γυναίκα θεωρείται ειδικός του διαδικτύου. Οι αναρτήσεις της γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά τον παλμό της εποχής, αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και ζει τη ζωή της μέσα από την «πύλη», όπως ονομάζει το διαδίκτυο. Οι θαυμαστές της βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο και, καθώς θεωρείται ειδική στο περίεργο αλλά και συναρπαστικό αυτό αντικείμενο, την καλούν να δώσει διαλέξεις, ομιλίες και συνεντεύξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι παντρεμένη αλλά μπορεί και να κάνει σχέσεις της μιας βραδιάς στα μέρη που επισκέπτεται. Δε φαίνεται αυτό να την ενοχλεί, να την επηρεάζει ή να πιστεύει πως επηρεάζει τη σχέση της με το σύζυγό της. Είναι αυτή που θα μιλήσει για το πως αλλάζει η γλώσσα και η επικοινωνία, αλλά και η διάδοση των πληροφοριών. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Έχει ασκήσει πολιτική κριτική αλλά το μόνο που έπαθε ήταν απλά για λίγο να αναγκαστεί να απέχει από τις αναρτήσεις στην πύλη. Για κάποιον σαν εμάς, κάτι τέτοιο δεν είναι σημαντική τιμωρία, όμως για εκείνη, ακόμα και λίγες ώρες μακριά από το τηλέφωνό της και την πύλη είναι λόγος να πάθει στερητικό σύνδρομο. Όταν όμως κάτι πραγματικά σημαντικό και άσχημο συμβαίνει στη ζωή της, σε άνθρωπο που αγαπάει πολύ, τότε είναι που καταλαβαίνει πόσο απέχει η πραγματική ζωή από αυτή την ψεύτικη που βρίσκει στην πύλη.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που θίγει η συγγραφέας μέσα από ετούτο το βιβλίο. Ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το νέο ναρκωτικό που έχει μπει ύπουλα στις ζωές όλων μας χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε και χωρίς να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του και πόσο πολύ εξαρτόμαστε από αυτό. Είναι τόσες πολλές πλέον οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και ο φόβος μη μείνουμε «στην απ’ έξω» αυτό που στα μέσα είναι γνωστό σαν FOMO (Fear Of Missing Out) που τρέχουμε όλοι να συνδεθούμε και στην καινούρια πλατφόρμα, αυτή που μόλις τώρα άνοιξε της ύλες στης στην Ευρώπη και στη χώρα, μη μας πει κανείς ότι έχουμε μείνει πίσω, ότι δεν είμαστε μέσα στα πράγματα. Κι αυτό τι άλλο σημαίνει παρά ότι αφήνουμε έξω από τη ζωή μας τους πραγματικούς ανθρώπους, τους πραγματικούς φίλους, όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να είχαμε κανονική, ανθρώπινη αλληλεπίδραση και όχι μόνο μέσα από μια οθόνη;

Το «Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό» είναι ένας τίτλος τόσο ταιριαστός, μιας και πραγματικά κανείς δε μιλάει για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Αφήνουμε τη ζωή να γλιστράει μέσα από τα χέρια μας. Βλέπουμε μόνο τα ηλιοβασιλέματα που είναι κατάλληλα για μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που μπορεί να αναρτηθεί και να θαυμάσουν όλοι όσοι θα δουν τι καταφέραμε να φυλακίσουμε με τον φακό μας, ενώ εμείς οι ίδιοι τα χάνουμε. Αυτά τα ηλιοβασιλέματα που θα μπορούσαμε να θαυμάσουμε με τον/την σύντροφό μας, πιασμένοι χέρι χέρι σε μια ακρογιαλιά ή αγκαλιά σε ένα λόφο. Την αγάπη που νιώθουμε και όχι αυτή που δείχνουμε μέσα από μια ανάρτηση, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και ψεύτικη.

Όσο κι αν σας ξενίσει ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο, διαβάστε το. Κι αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας κάπου εκεί μέσα και αποφασίσετε να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, θα είναι κέρδος.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΛΟΚΓΟΥΝΤ είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του μυθιστορήματος ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ, που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, τιμήθηκε με το Βραβείο Dylan Thomas, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker και το Women’s Prize for Fiction, και έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Priestdaddy, που κυκλοφόρησε το 2017, τιμήθηκε με το Βραβείο Thurber για το αμερικανικό χιούμορ και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα της εφημερίδας The Guardian. Έχει εκδώσει επίσης δύο ποιητικές συλλογές, Motherland Fatherland Homelandsexuals (2014) και Balloon Pop Outlaw Black (2012). Κείμενα της Λόκγουντ έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως The New York Times, The New Yorker και London Review of Books, όπου αρθρογραφεί τακτικά. Ζει στη Σαβάνα της Τζόρτζια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.