“Είσαι ένα θαύμα” από την R. J. Palacio

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΟ ‘Ογκι, είναι ένα παιδί που ξέρει ότι δεν είναι συνηθισμένο. Παρόλα αυτά, κάνει ότι κάνουν και τα συνηθισμένα παιδιά! Έχει τις ίδιες ασχολίες, του αρέσουν τα ίδια πράγματα και θέλει να κάνει ότι κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Το μόνο εμπόδιο σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι έχει γεννηθεί με μια σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο. Αυτό από μόνο του είναι πηγή δεινών για τον Όγκι. Τα άλλα παιδιά, τον δείχνουν με το δάχτυλο, μιλούν άσχημα πίσω από την πλάτη του, τον κοροϊδεύουν και γενικά τον στενοχωρούν με τη συμπεριφορά τους.

Το βιβλίο “Είσαι ένα θαύμα” της Palacio, είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά από τεσσάρων ετών που προσπαθεί να πει την ιστορία του Όγκι με τρόπο κατανοητό για τους μικρούς αναγνώστες. Η διαφορετικότητα είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο στις μέρες μας και συνήθως έχει να κάνει με την εθνικότητα, το φύλλο, τα πιστεύω κάποιου. Είναι όμως και άλλα στοιχεία που κάνουν κάποιο διαφορετικό, όπως το χρώμα των μαλλιών του, όχι μόνο αυτό του δέρματος, αλλά και κάποια δυσμορφία, όπως στην περίπτωση του μικρού μας ήρωα. Τα δύο στοιχεία που τονίζει το βιβλίο, είναι τα αισθήματα αυτού που είναι διαφορετικός αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Η άσχημη συμπεριφορά αυτών που φοβούνται ή που δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορετικότητα, ή ακόμα κι αυτών που δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν και απλά ακολουθούν το παράδειγμα των άλλων, πονάει πολύ το άτομο που τη δέχεται. Παρότι λοιπόν ο Όγκι είναι διαφορετικός και έχει μια παραμόρφωση στο πρόσωπο που σημαίνει ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά του, έχει να αντιμετωπίσει και την άσχημη συμπεριφορά, την κοροϊδία πολλές φορές, των άλλων παιδιών. Κι αυτό τον στενοχωρεί. τον θλίβει τόσο, που με τη βοήθεια της φαντασίας του ταξιδεύει στο γαλαξία μέχρι να φτάσει σε ένα πλανήτη όπου όλοι θα είναι όπως εκείνος. Εκεί νιώθει άνετα και βλέπει από μακρυά τη γη, μικρή και ασήμαντη, με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους σε πολύ περισσότερα σημεία από το παραμορφωμένο πρόσωπο του Όγκι.

Έχοντας όμως την αγάπη των δικών του ανθρώπων, την ενθάρρυνση της μητέρας του, που τον θεωρεί ένα θαύμα και τη φιλία της σκυλίτσας του, που για εκείνη είναι η καλύτερα παρέα του κόσμου, ο Όγκι βρίσκει τη δύναμη να πει και σε όλους εμάς, τι πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, ώστε να μη σταματάμε στο διαφορετικό, το παράξενο, το περίεργο, αλλά να βλέπουμε τον άνθρωπο πίσω από αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλοσύνη! Το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να μοιράσει ένα βιβλίο. Να είμαστε ανοιχτοί και να βλέπουμε με καλοσύνη.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

guide1372.jpgH R.J. Palacio ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, τα δυο τους παιδιά και τους δυο τους σκύλους. Επί είκοσι χρόνια εργαζόταν ως καλλιτεχνική διευθύντρια και σχεδιάστρια εξώφυλλων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων διάφορων ειδών βιβλίων. Πάντα, όμως, ήθελε να γράψει. Όλο αυτό το διάστημα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει και κάποτε αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε από μόνο του. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να γράφεις ένα βιβλίο, σκέφτηκε. Απλώς το αποφασίζεις και ξεκινάς. Με το Είσαι ένα Θαύμα εκπληρώνει το όνειρό της να γράψει και να εικονογραφήσει ένα δικό της βιβλίο. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν επίσης τα δύο μυθιστορήματά της για παιδιά: Θαύμα και Ο Όγκι κι εγώ: τρεις ΘΑΥΜΑσιες ιστορίες. Περισσότερα για τη συγγραφέα στο http://www.rjpalacio.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.