“Εκείνη” από τον Φιλίπ Τζιάν

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

750.jpgΛίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και η Μισέλ πέφτει θύμα βιασμού. Δεν θυμάται τον άντρα που της επιτέθηκε. Φορούσε κουκούλα. Έχει όμως την αίσθηση ότι είναι κάπου εκεί γύρω, κοντά της. Η αναστάτωση που της προκαλεί είναι αρκετή για να φέρει μνήμες από το παρελθόν, μνήμες που είχε θάψει εδώ και χρόνια. Μνήμες που περιπλέκουν τη ζωή της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην άντρας της βρίσκει καινούρια ερωμένη με τα μισά της χρόνια, ο γιος της σχετίζεται με μια κοπέλα που είναι έγκυος στο παιδί κάποιου άλλου, ενώ ο εραστής της ζηλεύει και γκρινιάζει.

Η ιστορία ξεκινάει απότομα και βάναυσα με τη Μισέλ λίγο μετά το βιασμό να προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς της συνέβη και πως μπορεί να το διαχειριστεί. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη σκέψεις της, καθώς τις φέρνει σε σειρά, σχηματίζουν όλη την εικόνα που λείπει. Από εκεί και πέρα εξελίσσεται σαν μια οποιαδήποτε άλλη μέρα στη ζωή της ηρωίδας. Πράγμα που σε κάνει να σκεφτείς “Πόσο κατεστραμμένη είναι αυτή η γυναίκα; Τι της έχει συμβεί;”.

Ο Τζιάν δεν γράφει κοινούς, συνηθισμένους χαρακτήρες. Η Γαλλική κουλτούρα είναι διάχυτη στο έργο του και αυτός είναι ίσως ο λόγος που η αντίδραση της ηρωίδας στο βιασμό ίσως φανεί λίγο περίεργη. Είναι όμως και το γεγονός ότι έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια και έχει επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά σε καταστάσεις και βλέπει τα πράγματα από μια άλλη, ξεχωριστή σκοπιά. Από την άλλη, τίποτα άλλο στην όλη ιστορία δεν είναι συνηθισμένο. Με τους πρώην συζύγους να παραμένουν φίλοι και να προσέχουν ο ένας τον άλλο. Με μια φιλία ανάμεσα σε δυο γυναίκες που δημιουργήθηκε σε ένα μαιευτήριο πριν εικοσιπέντε χρόνια και τις έχει φέρει πιο κοντά κι από αδερφές. Με μια παράνομη σχέση, ή και δύο, που πραγματικά δεν έχει νόημα και δεν θα φέρει τίποτα καλό.

Elle.jpg

Το βιβλίο έλαβε το Prix Interallié το 2012, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη γραφή του Τζιάν. Έχει μάλιστα τραβήξει τόσο την προσοχή του κοινού, που το 2016 έγινε ταινία από το σκηνοθέτη Πωλ Βερχόφεν με πρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Υπέρ. Μάλιστα η πρωταγωνίστρια πήρε Χρυσή σφαίρα για την ερμηνεία της καθώς και υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η ίδια η ταινία βραβεύτηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στις Χρυσές Σφαίρες του 2017!

 

Εκδόσεις Ωκεανός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

cms2724l.jpgO Φιλίπ Τζιάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς. Έχει γράψει πάνω από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά απ’ αυτά βραβευμένα ενώ και άλλα του βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το βιβλίο του Εκείνη έχει τιμηθεί με το Prix Interallie.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.