“Η Τελετουργία” από τη Mo Hayder

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

teletourgia.jpgΈνα δυνατό μυθιστόρημα από τη Mo Hayder που φέρνει την πραγματικότητα του υποκόσμου του Μπρίστολ, λίγο πιο κοντά μας!

Η Φλι Μάρλι, δύτης της αστυνομίας και επικεφαλής της ομάδας καταδύσεων, σε βάθος περίπου τριών μέτρων, κάτω από την πλωτή αποβάθρα του λιμανιού του Μπρίστολ, αγγίζει ένα χέρι. Ένα ανθρώπινο χέρι, μόνο του, χωρίς το σώμα κείτεται στο λιμάνι και κανείς δεν ξέρει πως βρέθηκε εκεί.

Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι, που μόλις έχει πάρει μετάθεση από το Λονδίνο, συνεργάζεται με τη Φλι και την ομάδα της προκειμένου να ανακαλύψουν που βρίσκεται το υπόλοιπο σώμα. Αντ’ αυτού όμως βρίσκουν το δεύτερο χέρι του θύματος, αλλά όχι το σώμα του. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Ο επιθεωρητής Κάφερι βρίσκεται σε νέο περιβάλλον και προσπαθεί να εγκλιματιστεί, να γνωριστεί με τους συναδέλφους του αλλά και να ερευνήσει μια υπόθεση λίγο έξω από τα συνηθισμένα. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν στον υπόκοσμο του Μπρίστολ, εκεί που τα ναρκωτικά και η πορνεία ανθούν και συνδέονται άρρηκτα, καθώς πολλοί ναρκομανείς εκδίδονται για να μπορέσουν να βρουν τη δόση τους, ίσως ακόμα και για να ξεφύγουν από αυτή την κατάρα. Παράλληλα, η έρευνα θα τον οδηγήσει σε κάτι που έχει αρχίσει να απαντάται συχνά πλέον στη Βρετανία. Τη μαγεία. Οι μετανάστες των αφρικανικών χωρών, φαίνεται πως έχουν φέρει μαζί τους τις δεισιδαιμονίες τους, πέρα από τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή. Τα ήθη και τα έθιμα, τα πιστεύω και οι δυνάμεις των προγόνων που διέπουν τη ζωή και το θάνατο στις φυλές της Αφρικής, φαίνεται πως έχουν περάσει τον ωκεανό, τη μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη και έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία, μαζί με του ανθρώπους τους.

Παράλληλα με την έρευνα για τα δύο χέρια, τη μαγεία και ότι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό το περιστατικό, εξελίσσεται και η ιστορία της Φλι. Μια προσωπική ιστορία που κάποιο ρόλο παίζει στην εξέλιξη της έρευνας, είτε αυτό φαίνεται καθαρά είτε όχι. Η ανάλυση και μόνο του χαρακτήρα της Φλι, κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί ότι σίγουρα θα ξαναδιαβάσει για εκείνη σε κάποιο επόμενο βιβλίο.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

MoHayder.jpgΗ Mo Hayder έχει γράψει μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του είδους. Το πρώτο της βιβλίο, Το Φονικό Κελάηδισμα, χαρακτηρίστηκε από την Guardian «πρώτης γραμμής θρίλερ που σοκάρει» και το επόμενο, Η Σιωπή των Δέντρων, ψηφίστηκε από τους Times ως «ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ». Το 2012, κέρδισε το βραβείο Έντγκαρ Καλύτερου Μυθιστορήματος. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από σπάνια αυθεντικότητα, καθώς αντλεί υλικό από τη μακρά συνεργασία της σε ρόλο ερευνήτριας με αστυνομικά τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και από τις προσωπικές της συνεντεύξεις με εγκληματίες και πόρνες. Η Mo Hayder εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκαπέντε της χρόνια και δούλεψε ως σερβιτόρα, υπάλληλος εταιρείας φύλαξης, δασκάλα αγγλικών, ακόμα και ως υποδοχή σε κλαμπ του Τόκιο. Έχει μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία από το American University της Ουάσινγκτον και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το Bath Spa University. Ζει στη νοτιοδυτική Αγγλία και εργάζεται αποκλειστικά ως συγγραφέας. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Το Φονικό Κελάηδισμα, Η Σιωπή των Δέντρων και Η Τελετουργία.

Website / Goodreads / Facebook

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.