“Οι Φύλακες του Φωτός” από την Ευσταθία Σορώκου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

filakes-fotoscover.jpgΒρισκόμαστε στο έτος 3000. Ο πλανήτης έχει απηυδήσει με όσα του έχουνε κάνει οι άνθρωποι, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τον υπερπληθυσμό, τους πολέμους, το βιασμό της φύσης. Η κατάσταση είναι τέτοια που πλέον δεν είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος σε αυτό το περιβάλλον. Οι επιστήμονες αναλαμβάνουν δράση. Ιδρύουν τέσσερις πόλεις που προστατεύονται από κρυστάλλινους θόλους. Το περιβάλλον μέσα στις πόλεις είναι ελεγχόμενο και έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν, σχετικά ελεύθεροι και υπακούοντας στους νόμους των αρχηγών, έτσι, ώστε να μην ξαναφτάσει ο πλανήτης στην ίδια κατάσταση.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά, εφόσον οι άνθρωποι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ακολουθούν πιστά τους νόμους και προστατεύουν τον πλανήτη, οι συνθήκες επιβίωσης έχουν αλλάξει και είναι πλέον σε θέση να κατεβάσουν τις ασπίδες τους και να κάνουν μια νέα αρχή ακόμα και έξω από τις πόλεις. Λίγο πριν γίνει το μεγάλο βήμα, συμβαίνει κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω στην ειρηνική και ήσυχη ζωή τους. Ξαφνικά, οι τέσσερις αρχηγοί, βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια επικίνδυνη υπόθεση. Μυστικά και ενοχές από το παρελθόν έρχονται στο φως και αναστατώνουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία της στο μέλλον, σε ένα δυσοίωνο για την ακρίβεια μέλλον. Ο άνθρωπος έχει καταστρέψει τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί, ακόμα κι αν αυτός ο πλανήτης δεν είναι η γη, ο άνθρωπος είναι το ίδιο άπληστο πλάσμα. Κρούοντας λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, μας λέει ότι κάπως έτσι θα καταντήσουμε κι εμείς σε κάποια χρόνια, δεν έχει σημασία αν θα είναι λίγα ή πολλά. Αν δεν προσέξουμε τον πλανήτη, θα καταστραφεί και τότε θα είμαστε εμείς εκείνοι που δεν θα έχουν καθαρό, πόσιμο νερό, μια στάλα γης να ζήσουμε, αρκετά αγαθά για να τραφούμε.

Πέρα από το πραγματικά πολύ όμορφο αλλά και επίκαιρο μήνυμά της για τη φύση που καταστρέφουμε στο πέρασμά μας από τον πλανήτη, η Ευσταθία Σορώκου, στο πρώτο αυτό μέρος, εξιστορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία επιστημονικής φαντασίας, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει από τους αλλοδαπούς ομότεχνούς της.

Ο κόσμος της είναι καλά δομημένος. Έχει το χάρτη του πλανήτη στο εξώφυλλο του βιβλίου, αλλά τον περιγράφει και μέσα από την ιστορία της. Οι χαρακτήρες είναι αρκετοί και αρκετά δυνατοί. Έξυπνοι άνθρωποι, πιστοί στρατιώτες και ικανοί επιστήμονες κυριαρχούν στο βιβλίο κρατώντας τον αναγνώστη προσηλωμένο.

Μυστικά και συνωμοσίες παίζουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη της ιστορίας και στα κενά που αφήνει, προφανώς για να συμπληρωθούν στο δεύτερο μέρος της ιστορίας. Όλο το βιβλίο, θα έλεγε κανείς, πως είναι μία πολύ δυνατή εισαγωγή που δίνει το περίγραμμα της μάχης που αναμένεται να ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται και από τα γεγονότα που εξιστορούνται στις τελευταίες σελίδες του παρόντος βιβλίου, που υπόσχονται μια εξίσου δυνατή συνέχεια.

Βέβαια, η γραφή της νεαρής συγγραφέως ταιριάζει απόλυτα στο είδος που επέλεξε να υπηρετήσει. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα! Μπορεί το πρώτο βιβλίο της νεαρής Ευσταθίας Σορώκου να ξεπερνά τις πεντακόσιες σελίδες, εντούτοις διαβάζεται απνευστί καθηλώνοντας τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Αναμένω εναγωνίως το δεύτερο μέρος και τη συνέχεια της ιστορίας των Φυλάκων του Φωτός!

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

sorokouΗ Ευσταθία Σορώκου γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1991 στη Νάξο. Σε νεαρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη της για τα βιβλία και ξεκίνησε τις πρώτες τις συγγραφικές απόπειρες.

Παρόλο που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι γνώσεις που αποκόμισε εκεί αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου της. Αυτή η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε πίσω στη Νάξο και στην πλήρη αφοσίωσή της σ’ αυτή. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σιγά σιγά ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Οι φύλακες του φωτός.

Παράλληλα ασχολείται με το σχέδιο και διατηρεί δικό της κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα στη Νάξο.

One thought on ““Οι Φύλακες του Φωτός” από την Ευσταθία Σορώκου

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.