Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Τον Οκτώβριο του 2009, τρεις έφηβοι, σε μια βόλτα τους στις παρυφές του όρους Όρμπεργ θα ανακαλύψουν ένα κρανίο που ανήκει σε ένα μικρό κορίτσι. Το σοκαριστικό αυτό γεγονός θα επηρεάσει τις ζωές τους γενικότερα αλλά και ειδικότερα της Μάλιν, του κοριτσιού της παρέας που στην ουσία ήταν αυτή που το βρήκε.
Οχτώ χρόνια μετά, στην Όρμπεργ, ο δεκαπεντάχρονος Τζέικ τριγυρίζει στο δάσος στις παρυφές του όρους. Εκεί συναντά μια γυναίκα, τη Χάνε, η οποία φαίνεται τουλάχιστον αποπροσανατολισμένη και αντιδρά σαν κάποιος να την κυνηγά. Η Χάνε, που έχει πατήσει τα σαράντα, είναι τραυματισμένη και δεν θυμάται πως βρέθηκε εκεί. Η γενική ιδέα είναι ότι η Χάνε και ο Πέτερ παίρνουν μέρος σε μια έρευνα μιας ανεπίλυτης υπόθεσης, αυτής του κοριτσιού που είχε βρεθεί από τη Μάλιν. Στην ίδια έρευνα παίρνει μέρος και η Μάλιν που είναι πλέον αστυνομικός. Δυστυχώς όμως ο Πέτερ έχει εξαφανιστεί και με τη Χάνε να μη θυμάται τι συνέβη, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Το βιβλίο κινείται στα πλαίσια του αστυνομικού μυθιστορήματος με κοινωνικές προεκτάσεις. Βασικό του στοιχείο είναι ο ρατσισμός σε διάφορες μορφές του, το μεταναστευτικό και το πόσο πιο έντονα γίνονται κάποια προβλήματα στις μικρές κοινωνίες. Η Όρμπεργ είναι μια πολύ μικρή κοινότητα όπου όλοι οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και φυσικά, έτσι απομονωμένοι όπως είναι, βοηθούν ο ένας τον άλλον όταν παραστεί ανάγκη. Σε μια τέτοια κοινότητα, αν δημιουργηθεί μια δομή μεταναστών, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Και δεν μιλάμε μόνο για τα σημερινά δεδομένα με τον πόλεμο στη Συρία και τα κύματα μεταναστών που έχουν γεμίσει την Ευρώπη. Η αναφορά πάει πίσω στη δεκαετία του ’90. Το πρόβλημα τη Όρμπεργ, είναι πρόβλημα και άλλων μικρών πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Όταν οι κάτοικοι δεν χρηματοδοτούνται για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους ενώ οι δουλειές εξαφανίζονται και τα εργοστάσια κλείνουν, θα αντιδράσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στη φιλοξενία μεταναστών και στα χρήματα που δίνονται εκεί.
Την ιστορία μας αφηγούνται τρία πρόσωπα, η Μάλιν, ο Τζέικ και η Χάνε. Έτσι, έχουμε τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες που μας τροφοδοτούν με γεγονότα. Η κάθε πλευρά δίνει τα δικά της στοιχεία και στο τέλος σχηματίζουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Οι τρεις αφηγητές είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και τις εμπειρίες γύρω από την ιστορία αλλά και την πρότερη ζωή τους. Στην πορεία όμως όλα παίρνουν το δρόμο τους και κάποιοι θα έρθουν πιο κοντά μέσα από όλη αυτή την ιστορία.
Ο ρυθμός της αφήγησης είναι σχετικά αργός. Όλα τα στοιχεία της έρευνας δίνονται από τον ένα ή τον άλλο αφηγητή καθώς και κάποια στοιχεία που δεν φαίνονται έτσι στην αρχή, οδηγούν στη λύση του μυστηρίου σχετικά νωρίς. Αυτό που δεν περιμένει κανείς είναι η ανατροπή στο τέλος του βιβλίου. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό κομμάτι του που ξαφνιάζει τον αναγνώστη.
Εκδόσεις Διόπτρα / Public / Ianos / Greekbooks.gr
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Camilla Grebe γεννήθηκε το 1968 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Στοκχόλμης και είναι συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου ακουστικών βιβλίων Storyside. Μαζί με την αδερφή της, την Όσα Τρεφ, έχει γράψει πέντε πολυσυζητημένα αστυνομικά μυθιστορήματα, με πρωταγωνίστρια την ψυχολόγο Σίρι Μπέργκμαν. Τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς ήταν υποψήφια για Καλύτερο Σουηδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς, από την Ακαδημία Σουηδών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Η Grebe έχει συγγράψει τη δημοφιλή τριλογία Moskva Noir μαζί με τον Πολ Λεάντερ Ένγκστρεμ. Με το βιβλίο της Σε Λεπτό Πάγο, η Grebe καθιερώνεται ως συγγραφέας με τη δική της ξεχωριστή φωνή και με αριστουργηματική χρήση του σασπένς. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Σε Λεπτό Πάγο, Κενό Μνήμης.