«Outlander» από τη Diana Gabaldon #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

10964._SY475_Ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να διαβάσω αυτό το βιβλίο, όμως το μέγεθός του, καθώς και το μέγεθος των υπόλοιπων βιβλίων στη σειρά ήταν αν όχι αποτρεπτικό, τουλάχιστον σε θέση να με κάνουν να το ξανασκεφτώ. Οπότε, όταν αποφάσισα να δοκιμάσω το audible αυτό ήταν και το πρώτο βιβλίο που σκέφτηκα να ακούσω, άσχετα αν τελικά ξεκίνησα με το Stardust του Gaiman.

Η Κλερ και ο Φρανκ, έχουν επιτέλους λίγο χρόνο να περάσουν οι δυο τους, τώρα που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, μαζί με τη θητεία του Φρανκ και τη δουλειά της Κλερ σαν νοσοκόμα. Και οι δυο τους έχουν δει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Ένα διάλειμμα λοιπόν στα πατρογονικά εδάφη του Φρανκ στη Σκωτία είναι ότι πρέπει τόσο για τους ίδιους όσο και για τη σχέση τους. Ένας δεύτερος μήνας του μέλιτος, ο οποίος έμελλε να διακοπεί, όταν η Κλερ, περνώντας μέσα από ένα κύκλο μονόλιθων, μεταφέρεται χρονικά στο 1743, στον ίδιο ακριβώς τόπο.

Δεν φανταζόταν ότι κάτι τέτοιο είναι ποτέ δυνατό, όμως από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται τι πραγματικά έχει συμβεί, προσπαθεί να βρει τρόπο να γυρίσει πίσω. Στο 1743, η Κλερ είναι μια Σάσεναχ, μια ξένη Αγγλίδα κατάσκοπος στα εδάφη των Σκωτσέζων. Το να περιφέρεται ανάμεσα στις φατρίες που είναι ούτως ή άλλως σε πόλεμο μεταξύ τους, αλλά και απέναντι στους Άγγλους δεν είναι ότι πιο ασφαλές. Πρέπει να πείσει τους αρχηγούς ότι δεν κινδυνεύουν από αυτή, ενώ παράλληλα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τους Άγγλους που επίσης δεν την εμπιστεύονται. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, αναγκάζεται να παντρευτεί έναν νέο άντρα, τον Τζέιμι Φρέιζερ, τον οποίο με τον καιρό ερωτεύεται. Βρίσκεται λοιπόν διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους και τόσο μακρινούς και σε δύο άντρες που αγαπάει και σέβεται.

Η συγγραφέας δίνει μια μικρογραφία της εποχής αλλά και του τόπου. Τα Χάιλαντς είναι επιβλητικά με το απίστευτο πράσινο και τους απόκρημνους βράχους τους. Ακόμα δε περισσότερο με τους γενναίους κατοίκους του, άντρες και γυναίκες, που έχουν μείνει στην ιστορία, για αυτή ακριβώς τη γενναιότητά τους. Άλλωστε ένας δυναμικός Σκωτσέζος είναι ό,τι πρέπει για ένα ιστορικό ρομαντικό μυθιστόρημα. Οι χαρακτήρες ωστόσο του βιβλίου είναι πολύ καλοί, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί, δεν συγχέονται ποτέ, ακριβώς για αυτό το λόγο.

Η σχέση του Τζέιμι και της Κλερ είναι αρκετά αληθοφανής. Η αγάπη τους σμιλεύτηκε σιγά σιγά και θέριεψε με το χρόνο. Άντεξε δε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και όλα όσα μπορεί να προσπάθησαν να τους χωρίσουν. Αυτοί οι δύο αξίζουν ο ένας στον άλλον και κάνουν ότι μπορούν για να μείνουν μαζί και ευτυχισμένοι.

Παράλληλα βλέπουμε και τη μορφή που έπαιρναν κάποια φαινόμενα εκείνη την εποχή. Ο κακός της υπόθεσης, ο κάπτεν Ράνταλ, ήταν ο φόβος κι ο τρόμος της περιοχής και ο άνθρωπος ο οποίος κυνηγούσε μανιωδώς τον Τζέιμι. Παρουσιάζεται σαν ένα αγρίμι, με όλη τη βιαιότητα που τον διακατέχει. Έχουμε δει σε άλλα βιβλία, αλλά και σε ταινίες πως συμπεριφέρονταν οι στρατιώτες και γενικότερα οι άντρες σε καιρό πολέμου. Την ίδια συμπεριφορά βλέπουμε κι εδώ. Παράλληλα βλέπουμε και τον αφορισμό στη διαφορετικότητα. Ένας άντρας που ποθεί τους άντρες παρουσιάζεται σαν κάτι το τρομερό και απίστευτα άρρωστο. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Εκτός αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε βασιλείς και ευγενείς και στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Υπήρχαν κάποια στοιχεία υπερβολής στο βιβλίο, όπως είναι ο απίστευτος αριθμός τραυμάτων που δέχεται ο Τζέιμι και αναρρώνει. Θεωρώ όμως πως ήταν στα πλαίσια της προσπάθειας την απόδοσης της εποχής αλλά και της προσωπικότητας του Τζέιμι. Δεν θα έλεγα ότι με ενόχλησαν τόσο αυτές οι υπερβολές, όσο το πόσο συχνά κάναν έρωτα αυτοί οι δύο!

 

Εκδόσεις Anubis / Book Depository

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Diana Gabaldon γεννήθηκε το 1952 στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Κατέχει πτυχίο Ζωολογίας και μεταπτυχιακό στην Ωκεανογραφία από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στην Οικολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Μετά από δώδεκα χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας και απασχόλησης ως τεχνικός εργαστηρίου σε ερευνητικά κέντρα, αφιερώθηκε στη συγγραφή. Απόγειο της συγγραφικής ωριμότητας της Gabaldon είναι η σειρά “Outlander”, που ενέπνευσε την ομότιτλη υπερπαραγωγή του καναλιού STARZ, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές παγκοσμίως. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες και έχουν κατακτήσει κορυφαίες διακρίσεις αλλά και μια θέση στις σημαντικότερες λίστες bestsellers διεθνώς.

 

3 thoughts on “«Outlander» από τη Diana Gabaldon #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.