«Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα Μυστικά» από τον Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Από όταν διαβάσαμε με την κόρη μου το βιβλίο «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων» ο μικρός Κοπέρνικος και η παρέα του έγιναν φίλοι μας. Έτσι, αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να διαβάσουμε και την επόμενες περιπέτειές τους. Αυτή τη φορά είναι χειμώνας, έχει χιονίσει και τέσσερις φίλοι έχουν βγει έξω για να χαρούν το χιόνι. Ο Μιχαήλ έχει φέρει ένα έλκηθρο που ήταν του παππού του. Για την ακρίβεια, ο παππούς του το είχε φτιάξει μόνος του όταν ήταν ακόμη παιδί. Οπότε αποφασίζουν να αρχίσουν τις γλίστρες με το έλκηθρο! Πρώτος κατέβηκε ο Μιχαήλ με τη Δάφνη, όμως όταν ο Κοπέρνικος με τον Φοίβο ήταν έτοιμοι να πάρουν σειρά, είδαν ότι οι φίλοι τους ανέβηκαν το λόφο χωρίς το έλκηθρο. Δυστυχώς ο πλωτήρας είχε σπάσει και έπρεπε να βρουν ένα ίσιο κομμάτι ξύλου για να προσπαθήσουν να το επιδιορθώσουν. Άρχισαν να ψάχνουν όμως το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα. Μόνο μια συστάδα δέντρων φαινόταν να μην είναι καλυμμένη από χιόνι. Έτσι κινήθηκαν προς τα εκεί, με τη σκέψη ότι θα βρουν αυτό που χρειάζονται. Μόνο που κινήθηκαν και τα δέντρα. Πράγμα λογικό αφού δεν ήταν δέντρα, αλλά οι Πιλάφηδες καλυμμένοι με κλαδιά και μεταμφιεσμένοι σε δέντρα.

Οι άσπονδοι εχθροί τους κάτι σκάρωναν πάλι. Τους είδαν να κινούνται προς τον Πύργο και τόσο ο Κοπέρνικος, όσο και η Δάφνη δεν μπορούσαν να μη μάθουν τι μπορεί να ήταν αυτό. Έτσι τους ακολούθησαν και άκουσαν ότι η κακόφημη συμμορία είχε σκοπό να μπει στον Πύργο και να κλέψει τον τυχερό καθρέφτη της Δούκισσας. Οι φίλοι μας ήξεραν ότι ο Πύργος ανήκε παλιά σε μια Δούκισσα όμως δεν πίστευαν ότι υπήρχε πραγματικά τυχερός καθρέφτης. Αν όμως κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια, δεν έπρεπε να πέσει σε λάθος χέρια! Έτσι αποφάσισαν να μπουν στον Πύργο και να προσπαθήσουν να βρουν τον καθρέφτη πρώτοι! Και κάπως έτσι μια περιπετειώδης εμπειρία στον Πύργο μόλις ξεκίνησε για όλους.

Το γνωστό χιούμορ που είχαμε δει και στο προηγούμενο βιβλίο και που μας αρέσει από το συγγραφικό δίδυμο είναι παρόν και εδώ. Οι τέσσερις φίλοι μπαίνουν σε μια περιπέτεια με σκοπό το κοινό καλό, παραμερίζοντας τους φόβους του ή χρησιμοποιώντας τους σαν κίνητρο. Η περιπλάνηση μέσα σε ένα σκοτεινό, αραχνιασμένο Πύργο περιγράφεται με έξυπνο τρόπο και η εικονογράφηση βάζει το μικρό αναγνώστη μέσα στο κλίμα, δίνοντάς του τις κατάλληλες εικόνες.

Καθώς οι φίλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί αν οι ίδιοι ή η αντίπαλη συμμορία βρει τον καθρέφτη, καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει η τύχη για τους ίδιους. Και καθώς η ιστορία προχωράει, αρχίζουν να πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι ίδιοι μπορούν να καταφέρουν όσα προσπαθήσουν, χωρίς τη βοήθεια μαγικών αντικειμένων!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και πάνω και η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

 

Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΛίγα λόγια για τους συγγραφείς

kopernikos

O Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έχουν γράψει δεκάδες βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Κρατικό Βραβείο για το θεατρικό τους έργο Ένα ανάποδο ταξίδι. Το 2008 ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr), που αποτελείται από ηθοποιούς, μουσικούς, ερμηνευτές, εικονογράφους, και στόχο έχει τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Το 2015 κερδίζουν το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο τους Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Παπαδόπουλος) και το 2016 τη διεθνή διάκριση White Raven για το βιβλίο τους Ένα αλφάβητο ταξίδι (εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Παπαδόπουλος). Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της επαρχίας και του εξωτερικού.

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία τους: Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (2014), Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή (2014), Ένα αλφάβητο ταξίδι (2015), Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες (2016) και οι δύο πρώτοι τίτλοι της σειράς ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ: Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων (Μάιος 2018) και Ο μικρός Κοπέρνικος και το Πάρκο των Δεινοσαύρων (Οκτώβριος 2018).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.