Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Το 2020 είναι πλέον γεγονός και εγώ έχω βαλθεί να σας πάρω τα μυαλά με όλα αυτά τα βιβλία που πιάνω στα χέρια μου! Ξεκίνησα λοιπόν τη χρονιά διαβάζοντας και ακούγοντας βιβλία και έτσι θα συνεχίσω! Κι επειδή είμαι και καλός άνθρωπος και συνεργάζομαι και με καλούς ανθρώπους, η νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και με αρκετούς διαγωνισμούς! Αφού λοιπόν σπάσαμε ρεκόρ αυτό το μήνα με τους διαγωνισμούς, ας συγκεντρωθούμε στα βιβλία που συζητήσαμε αυτό το μήνα.
Την αρχή έκανε ένα βιβλίο που είχα ξεκινήσει στο τέλος του 2019, αλλά λόγω χρόνου δεν πρόλαβα να τελειώσω το Δεκέμβρη και έτσι το ολοκλήρωσα τη δεύτερη μέρα του χρόνο. Ο λόγος γίνεται για το βιβλίο «Ο φίλος του Πέδρο» και είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σε μεταφέρουν αλλού. Τελείως αλλού και μπορεί να σε μπερδέψουν και λίγο, αλλά δεν πειράζει, γιατί τα συνεχίζεις με την ίδια διάθεση.
Σειρά είχε το τρίτο βιβλίο της σειράς «Θεοί και Δαίμονες» της Μαρίας Βρυσανάκη με τίτλο «Κυριαρχία». Εδώ η ιστορία προχωράει ακόμα περισσότερο και νέα δεδομένα βγαίνουν στο φως, αφήνοντας τον αναγνώστη σε ένα cliff hang μέχρι το επόμενο βιβλίο. Υπομονή μέχρι τέλος Σεπτέμβρη που είναι προγραμματισμένη η νέα έκδοση. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βλέπουμε περισσότερο τον Τζέσε και γνωρίζουμε και νέα πρόσωπα που μπλέκονται στην ιστορία και φέρνουν τα πάνω κάτω.
Σειρά είχαν δύο παιδικά βιβλία. Σκέφτηκα ότι είναι κρίμα να μη σας μιλάω για τα υπέροχα παιδικά βιβλία που διαβάζω με την κόρη μου. Κάποιους από εσάς σας ενδιαφέρουν τα παιδικά βιβλία, είτε για τα δικά σας παιδιά είτε γιατί είναι ένα πρώτης τάξεως δώρο για παιδιά φίλων, βαφτιστήρια ή ανίψια. Το πρώτο είναι το «Εκεί που κοιμάται το φεγγάρι» της Grazia La Padula η οποία κάνει και την εικονογράφηση του βιβλίου, που είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Το βιβλίο τροφοδοτεί τη φαντασία των παιδιών και την κατευθύνει στο διάστημα, όπου γνωρίζει έναν άλλο κόσμο, αλλά και τη «φωλιά», τρόπον τινά, του φεγγαριού. Το δεύτερο είναι ένα βιβλίο που διάβασα στα αγγλικά και μου άρεσε πολύ. Τιτλοφορείται “The Sunny Adventure” και το έχει γράψει η Ira Alice και την ευχαριστώ που μου το έστειλε. Πρόκειται για μια πολύ ωραία ιστορία με ήρωα ένα μικρό λαγό που μαθαίνει τον κόσμο και κάνει νέους φίλους.
Το επόμενο βιβλίο είναι ένα που ήθελα να διαβάσω από καιρό και χάρηκα πολύ που το έκανα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Θησαυρός της Δαμασκού» έχει τίτλο «Το παιχνίδι των Θεών» και ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια πτυχή της ιστορίας που δεν μαθαίνουμε στο σχολείο, αφού πρόκειται για την Ιστορία μιας άλλης γεωγραφικής περιοχής. Η Δανάη Ιμπραχήμ, ενώνει την Ελλάδα με τη Συρία και μας φέρνει ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο από τη μυσταγωγία της Ανατολής και με πολύ φαντασία!
Συνεχίζοντας το ψάξιμο στα κιτάπια της ιστορίας, το επόμενο βιβλίο με πήγε στην Ιταλία του 1978, αρκετά πιο κοντά στα χρόνια μας και με έναν αέρα τρομοκρατίας στις σελίδες του. «Το μυστικό» του Antonio Ferrari διηγείται την ιστορία της απαγωγής και της δολοφονίας του Άλντο Μόρο, του ισχυρού άντρα της Αριστεράς στην Ιταλία. Οι λόγοι και τα συμφέροντα που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας πίσω από όλη αυτή την επιχείρηση είναι τόσο κοντά στα σημερινά δεδομένα που σε κάνει να σκεφτείς πως δεν μπορεί να μην είναι αλήθεια. Το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε 35 χρόνια μετά τη στιγμή που έγραψε την τελευταία του σελίδα, αποκαλύπτει πως υπάρχουν πολλές αλήθειες στις σελίδες του.
Κάνοντας ένα διάλειμμα από τα κανονικά προς μεγάλα βιβλία, διάβασα τη νουβέλα της Camilla Lackberg με τίτλο «Γυναίκες χωρίς έλεος» που κινείται στο ίδιο πνεύμα με «Το χρυσό κλουβί» και την ενασχόλησή της με τη γυναίκα τα τελευταία χρόνια. Η Lackberg προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες ως προς το γεγονός της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, της παραμέλησης των γυναικών αλλά και της απιστίας. Το κάνει με έντονο τρόπο, σε σημείο που δείχνει πως αν ξεσηκωθούν αυτές οι γυναίκες, τότε οι σύζυγοί τους θα τιμωρηθούν σκληρά. Το δεύτερο μικρό βιβλίο ήταν η συλλογή διηγημάτων της Ελεάννας Βλαστού με τίτλο «Εξαφανίσεις». η συγγραφέας μιλάει για εξαφανίσεις διαφόρων ειδών και αιτιών και μέσα από το γραπτό της είναι έντονη η κρίση στη χώρα, όπως ήταν και τον καιρό που το έγραφε.
Ακολούθησε άλλο ένα παιδικό βιβλίο που λατρέψαμε με την κόρη μου. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το υπέροχο «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων» από τον Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη, την εικονογράφηση του οποίου υπογράφει η Λίλα Καλογερή. Πρόκειται για μια υπέροχη έξυπνη και αστεία ιστορία που σε προκαλεί να τη διαβάσεις.
Το μήνα έκλεισε το audiobook που άκουγα τον τελευταίο καιρό, το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Outlander» με τίτλο “Dragonfly in Amber”. Δεν έχω πολλά να πω για αυτό το βιβλίο, πέρα από το ότι έμαθα περισσότερα για την ιστορία της Σκωτίας και ότι απόλαυσα την υπέροχη ανάγνωση της Davina Porter, η οποία είναι εξαιρετική και είναι ένας βασικός λόγος που συνεχίζω να ακούω τη σειρά. Μάλιστα έχω ήδη ξεκινήσει το τρίτο βιβλίο, το οποίο δεν έχω ιδέα πότε θα τελειώσω μιας και είναι 40 ώρες και κάτι.