«Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια» από την Κωνσταντίνα Κοράκη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Antariasmeni_EXO_300-500x500Η Κωνσταντίνα Κοράκη, δημιουργεί έναν κόσμο όπου το φανταστικό μπλέκεται με το ονειρικό. Τα όνειρα με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα με τη φαντασία. Ένα παραμύθι με τη μορφή μυθιστορήματος ή ένα μυθιστόρημα σαν παραμύθι. Διαλέξτε και πάρτε.

Η Ανταριασμένη είναι ένα κορίτσι που στα όνειρά της ταξιδεύει και συναντάει ανθρώπους ή ζώα που μιλάνε αλλά και αλλόκοτα πλάσματα, που όμως όλοι και όλα της φέρονται με τον καλύτερο τρόπο. Τα πλάσματα γίνονται φίλοι της και της υπόσχονται πως αν ποτέ χρειαστεί βοήθεια, εκείνα θα έρθουν στο πλευρό της και θα τη βοηθήσουν. Θα το κάνουν όμως;

Γιατί όταν η Ανταριασμένη ξυπνάει και επιστρέφει στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε ένα κόσμο άσχημο. Στην πόλη της υπάρχουν κτήρια ψηλά και άσχημα. Κτήρια που είναι κακόβουλα, που τρέφονται από τα άσχημα συναισθήματα των ανθρώπων, γι’ αυτό και προσπαθούν να του προξενήσουν όσα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα μπορούν. Όμως η Ανταριασμένη δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους της πόλης και δε θέλει να υποταχθεί στα κτήρια.

Η ιστορία αυτή είναι γεμάτη από κρυφά νοήματα και πολλά πολλά μηνύματα που προσπαθεί να τα περάσει στον αναγνώστη, Μιλάει για την ελευθερία σκέψης, αλλά και για την υποταγή στην οποία έχει αφεθεί ο περισσότερος πλανήτης, σε ότι κι αν είναι αυτό που τον υποτάσσει. Οι πολιτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ό,τι αυτά θέλουν να περάσουν στον πολίτη. Μιλάει για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να ξεφύγουμε από τη συνήθεια και την ευκολία να ακολουθούμε τη μάζα. Μας προτρέπει να χαράξουμε μόνοι μας νέους δρόμους, να παλέψουμε για ότι θεωρούμε σωστό και δίκαιο και να προσπαθήσουμε να μην είμαστε άβουλα όντα, αλλά να πιστέψουμε στη δύναμη του λόγου μας, στη δύναμη των πράξεών μας, όσο μικρές και να είναι.

Μας προτρέπει να είμαστε άνθρωποι με όλη τη σημασία της έννοιας άνθρωπος. Να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να βοηθάμε όσο, όπου και όταν μπορούμε.

 

Εκδόσεις Λυκόφως

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

KORAKH_FOTO BIOΗ Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σχέδιο σε ιδιωτική σχολή.
Από παιδί άρχισε να ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία, ένα ταξίδι που δεν σταμάτησε ποτέ. Μέσα από την επαφή της με συγγραφείς, όπως ο Michael Ende, η Agatha Christie, η Enid Blyton, ο Ιούλιος Βερν, ο Jean-Jacques Sempé,  ο Gianni Rodari, ο Arthur Conan Doyle, η J.K. Rowling, ο Μ. Καραγάτσης, η Ζωρζ Σαρή, ο Douglas Adams, ο Stephen King, ο Isaac Asimov, ο Hans Christian Andersen, ο Oscar Wilde, ο Fyodor Dostoyevsky κ.ά., αλλά και με δημιουργούς κόμικς, όπως ο Καρλ Μπαρκς, René Goscinny, ο Quino (Mafalda) και οι Υumiko Igarashi-Kyoko Mizuki (Candy Candy), πίστεψε ότι η σχέση της με τα βιβλία δεν γίνεται να περιοριστεί σε ένα μόνο είδος, αλλά και ότι η φαντασία είναι στενά δεμένη με την πραγματικότητα.
Εργάζεται ως δασκάλα γερμανικών σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Αττικής, ενώ έχει δουλέψει και με ενήλικες.
Το βιβλίο «Η Ανταριασμένη, οι Φίλοι και τα Κτήρια» είναι η πρώτη της προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος.
Επίσης, αρθρογραφεί στο online λογοτεχνικό περιοδικό Book-Tour σχετικά με τα βιβλία και τη φαντασία. Τελευταία, «άνοιξε» μια σειρά συνεντεύξεων με συγγραφείς, με τον τίτλο «Διάθλαση».
Περισσότερα (καθώς και διηγήματά της) θα βρείτε στο ιστολόγιό της: https://konstantinakoraki.wordpress.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.