«Μόγλης ή μεγαλώνοντας ανάμεσα στα λυκόπουλα» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Θυμάμαι που μικρή διάβασα «Το βιβλίο της Ζούγκλας» και είχα ενθουσιαστεί από την ιστορία του. Ένα μωρό βρίσκεται μονάχο του μέσα στη ζούγκλα και κινδυνεύει να γίνει τροφή στα νύχια του Σιρ Χαν του τίγρη. Όμως είναι τυχερό, καθώς το βρίσκει ο Μπαμπάς Λύκος και το φέρνει στην αγέλη. Στη φωλιά του, θα το παραδώσει στη λύκαινα Ράξα που θα το βάλει να θηλάσει μαζί με τα λυκόπουλά της. Μπορεί να είναι ένα ακόμα κουτάβι για αυτούς, όμως ο Σιρ Χαν τον διεκδικεί και πρέπει επίσης να ακολουθήσουν τους κανόνες της αγέλης. Θα τον παρουσιάσουν μαζί με τα μικρά τους και θα περιμένουν από την αγέλη να αποφασίσει για τη μοίρα του, αν θα τον κρατήσουν ή όχι. Όταν ο Ακέλας, ο αρχηγός της αγέλης ζητάει από τους υπόλοιπους λύκους να πούνε τη γνώμη τους, ο Μπαλού ο Αρκούδος, ο Δάσκαλος της αγέλης που όλοι τον σέβονται, μιλάει υπέρ του παιδιού. Είναι πρόθυμος να του διδάξει το νόμο της Ζούγκλας. Αλλά και ο Μαγγίρα, ο φοβερός Μαύρος Πάνθηρας θα τον υποστηρίξει και μάλιστα θα χαρίσει όλο το κυνήγι εκείνης της βραδιάς στην αγέλη ως αντάλλαγμα. Έτσι, ο Μόγλης θα παραμείνει στην Αγέλη και θα μάθει τη γλώσσα των ζώων, το νόμο της Ζούγκλας, τα μυστικά λόγια των ζώων, των φιδιών και των πουλιών και πολλά άλλα! Θα μάθει από τον Ελέφαντα Χάθι για την Ειρήνη του Νερού, πως να κινείται και πως να κυνηγάει, αλλά δε θα μάθει για τα Μπάντερλογκς, τις μαϊμούδες που δεν έχουν νόμους και που πηδούν χαχανίζοντας από κλαδί σε κλαδί. Έτσι όταν εκείνες τον αρπάξουν ξαφνικά, θα του φανεί χρήσιμη η εκπαίδευση του Μπαλού αφού, γνωρίζοντας τα μυστικά λόγια των πουλιών, θα ζητήσει βοήθεια από τον Τσιλ τον Αετό.

Για άλλη μια φορά, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκευάζει ένα κλασσικό βιβλίο σε ένα παραμύθι που θα αγαπήσουν τα παιδιά και θα θυμίσει στους μεγάλους κομμάτια από την ιστορία που είχαν διαβάσει πριν χρόνια. Πάνω από όλα όμως θα τους μάθει να συνεργάζονται, θα τους μάθει ότι όταν μια αγέλη, ή μια ομάδα, είναι ενωμένη μπορεί να καταφέρει πολλά. Κι ακόμη θα τους διδάξει για τη φιλία, την αφοσίωση και την αποδοχή. Και μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, τα μηνύματα αυτά θα μείνουν σαν εικόνες στα μάτια των παιδιών που θα θυμούνται για καιρό.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρονών και πάνω.

 

Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΛίγα λόγια για το συγγραφέα

guide1204Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public κ.ά.
Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. Πολλά βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου επί σειρά ετών.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σουηδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικικά, καταλανικά, κινεζικά, κορεατικά και ιαπωνικά, κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com.


Λίγα λόγια για την εικονογράφο

guide1205

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, από όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ζωγραφικής και δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ασχολείται από το 2004 με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί.

Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές. Το 2014 το βιβλίο Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία της Μ. Αγγελίδου αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες του ΙBBY HONOUR LIST για την εικονογράφησή του. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο της Α. Δαρλάση Το Παλιόπαιδο. To 2016 εικονογράφησε το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, και το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρους Πιπίνη, το οποίο κέρδισε Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Το 2017, βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο και Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Σωτήρη Τριβιζά Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Παράλληλα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι η υποψήφια Ελληνίδα εικονογράφος για το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Hans Christian Andersen Award 2020.
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.