«Νινιάν: Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος Γίγαντας» από τη Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Νινιάν, ο πρίγκηπας των νάνων, ζει με τη φυλή των ευτυχισμένων νάνων σε μια γωνιά του Μεγάλου Δάσους. Εκεί οι νάνοι καλλιεργούν τη γη για να έχουν τροφή και συνυπάρχουν με τους Γίγαντες που μαζεύουν καρπούς από τα δέντρα. Η κάθε φυλή ζει ειρηνικά με την άλλη και μάλιστα όταν υπάρχει ανάγκη βοηθούν η μία την άλλη. Εκεί θα μπορούσε να ζει ευτυχισμένος για πάντα ο Νινιάν, αν δεν ερωτευόταν την Υψιπύλη, την πριγκίπισσα των Γιγάντων. Γνωρίζοντας πως το ταίριασμά τους δεν έχει πολλές ελπίδες, ο νεαρός πρίγκιπας πέφτει σε μαρασμό. Αναρωτιέται πως θα μπορούσε να γυρίσει να τον κοιτάξει η Υψιπύλη με τόση διαφορά ύψους. Μην έχοντας καθαρό μυαλό, λέει τον πόνο του στην πονηρή αλεπού, η οποία βρίσκει ευκαιρία να τον εκμεταλλευτεί και να τον κοροϊδέψει. Θα μπορούσε άραγε μια Γιγάντισσα να απαρνηθεί το μπόι της και το σόι της και να παντρευτεί ένα νάνο; Όμως ο Νινιάν δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις και προτιμάει να το κάνει ο ίδιος αν είναι να κερδίσει την εύνοια και την αγάπη της κοπέλας που ερωτεύτηκε. Ο Νινιάν ακούει τις συμβουλές της πονηρής αλεπούς και γίνεται ο ίδιος Γίγαντας, χάνοντας όμως στην πορεία το γέλιο του, τους φίλους του, ακόμα και την καρδιά του.

Ο Νινιάν εκπροσωπεί κάθε έναν από εμάς, που σε κάποια στιγμή στη ζωή μας ή και σε ολάκερη τη ζωή μας, μπορεί να έχουμε αμφιβολίες για τον εαυτό μας. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια και να αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε όσους επιτήδειους βάλουν σκοπό να μας εκμεταλλευτούν με σκοπό κάποιο κέρδος ή ακόμα και τη διασκέδασή τους. Αν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας, τότε αφήνουμε τους άλλους να μας παρασύρουν εκεί που εκείνοι θέλουν ή αφηνόμαστε σαν κλαρί στον άνεμο. Η πονηρή αλεπού εκπροσωπεί αυτούς τους άλλους που διασκεδάζουν σε βάρος μας, φυτεύοντας την αμφιβολία στο Νινιάν για τις ικανότητές του και για το κατά πόσο θα μπορούσε να κερδίσει την καρδιά της Υψιπύλης. Κι εκείνος, πιστεύοντας πως η πονηρή αλεπού θέλει το καλό του, ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της, χωρίς να αναρωτηθεί αν μπορεί να καταφέρει ο ίδιος κάτι και φτάνει στο σημείο να χάσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η γραφή της συγγραφέα θυμίζει κάτι από τα παραμύθια που μου έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουν παιδί και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Όπως κι εκείνα, έτσι κι ετούτο εδώ έχει πριγκίπισσες και δράκους και σχηματίζει ωραίες εικόνες στο νου μου. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Γνωστοί ήρωες κλασικών παραμυθιών εμφανίζονται και εξηγούν στον Νινιάν πως δεν είναι και τόσο διαφορετικοί, όσο εκείνος νομίζει και πως αν δεν πίστευαν στον εαυτό τους δε θα κατάφερναν τίποτα!

Μια ιστορία για την κατάκτηση της αληθινής ευτυχίας μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την κοινωνική αποδοχή.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και πάνω και η εικονογράφηση είναι του Αποστόλη Ιωάννου.

 

Εκδόσεις ΣαΐτηΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογία, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχουν διακριθεί αρκετά βιβλία της:
• «Το κρυμμένο Εργοστάσιο παιχνιδιών», βραβείο Κύκλου Παιδικού Βιβλίου
• «Οι Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα», Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων
• «Το καλοκαίρι των Αβάρων», Βραχεία Λίστα Αναγνώστη
• «Ο Μελέαγρος, ο Γιος της Αλθαίας», βραβείο Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.