«1821, Το μεγάλο μυστικό» από τον Θάνο Κονδύλη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για παιδιά από 12 ετών κυκλοφόρησε πρόσφατα με θέμα την επανάσταση του 1821. Με ήρωες δύο αγόρια της αντίστοιχης ηλικίας, το βιβλίο αυτό έρχεται για να βάλει τα παιδιά στο κλίμα των ημερών και να τους θυμίσει τις ιστορικές εκείνες μέρες για τις οποίες έμαθαν στο σχολείο.

Είναι Μάρτιος του 1821 και στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα ο δωδεκάχρονος Αναστάσης μένει με τον παππού του όσο πιο ήσυχα μπορεί, προσέχοντας να μην προκαλεί τους Τούρκους για να μην έχει μπελάδες. Ένα βράδυ συναντάει το φίλο του το Βασίλη που έχουν κανονίσει να πάνε για ψάρεμα σε ένα σημείο του ποταμού που ο Βασίλης πιστεύει πως έχει ψάρια. Τα αγόρια το σκάνε από το σπίτι μες στη νύχτα για να συναντηθούν και προσέχουν να μην τους πάρουν χαμπάρι οι παππούδες τους, αφού και ο Βασίλης έχασε τους γονείς του και τον μεγαλώνει κι αυτόν ο παππούς του όπως κι ο Αναστάσης. Μες στη νύχτα όμως, κι ενώ έχουν βρει το σημείο που θέλουν, ακούγονται πυροβολισμοί και τα αγόρια σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο να κρυφτούν. Τότε όμως ανακαλύπτουν πως στα ριζά του δέντρου φτάνει ένας πληγωμένος άντρας. Ο άνθρωπος μιλάει Ελληνικά και χρειάζεται βοήθεια. Δεν μπορούν να τον αφήσουν μόνο και αβοήθητο, στο έλεος των Τούρκων που φαίνεται πως είναι στο κατόπι του. Αποφασίζουν να τον κρύψουν σε μια σπηλιά να περάσει τη νύχτα, όμως την άλλη μέρα που πηγαίνουν στη σπηλιά ο τραυματίας έχει εξαφανιστεί. Έχει αφήσει όμως πίσω του ένα μήνυμα που είχε παραδώσει στα χέρια του Αναστάση όταν τον μετέφεραν στη σπηλιά. Τα δυο αγόρια προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα και να καταλάβουν τι σημαίνει. Έτσι ξεκινούν μια έρευνα που θα τους βάλει σε κίνδυνο μιας και το μήνυμα κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια εποχή που γνωρίζουμε από όσα έχουν γραφτεί στα ιστορικά βιβλία, μια εποχή της ένδοξης ιστορίας της χώρας μας, στα σπάργανα της Ελληνικής Επανάστασης του ηρωικού ’21. Τότε που οι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν, με λίγα μέσα αλλά με πολλή καρδιά. Μιας και απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες, ο συγγραφέας μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει κάποιες έννοιες αλλά και ιστορικά στοιχεία ή κτήρια με σημειώσεις στο κάτω μέρος της σελίδας, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό και να θυμίζει σχολικό ανάγνωσμα. Δίνει στα παιδιά λίγη παραπάνω ελευθερία και τόλμη, για να τους μετατρέψει στους ήρωες που θα ήθελαν να είναι αλλά και για να ονειρευτούν και οι αναγνώστες μαζί τους όσα θα μπορούσαν να πετύχουν. Να λύσουν ένα μυστήριο που κρύβει ένα τόσο μεγάλο μυστικό.

Η ανάγνωση κυλάει σαν νερό και η ιστορία των δύο παιδιών διαβάζεται πολύ γρήγορα και ξεκούραστα. Η αφήγηση σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων της εποχής, το μέγεθος της Αθήνας, που δεν είχε την έκταση που έχει σήμερα, τις κρήνες από τις οποίες έπαιρναν πόσιμο νερό για το σπίτι αν δεν υπήρχε πηγάδι, τη συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων και την καθημερινότητά τους. Και όλα αυτά κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη μιας και είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας που δίνουν τα δικά τους στοιχεία στην εξέλιξη της έρευνας των αγοριών αλλά και της ιστορίας τους γενικότερα.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.