«Η Ματίλντα Και Οι Βιβλιοπεριπλανητές» από την Anna James #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το έχω πει και στο παρελθόν και θα το ξαναπώ κι άλλες φορές στο μέλλον όπως φαίνεται. Τα βιβλία για παιδιά από 9 ετών μου αρέσουν πάρα πολύ! Κρύβουν μια μαγεία μέσα τους που προσελκύει αναγνώστες όλων των ηλικιών, ανάμεσα στους οποίους είμαι φυσικά κι εγώ! Όπως σαν παιδί λάτρευα τα βιβλία του Ιούλιου Βερν, έτσι και τώρα δεν μπορώ να μην αγαπήσω τα βιβλία που έχουν μέσα τους μια δόση μαγείας και περιπέτειας, όσο διαφορετική κι αν είναι αυτή η μαγεία από εκείνη του Βερν που μίλαγε για τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη μαγεία των βιβλίων!

Η εντεκάχρονη Ματίλντα Πέιτζις μένει με τον παππού και τη γιαγιά της στο σπίτι τους που ουσιαστικά ενώνεται με το βιβλιοπωλείο «Πέιτζις και Σία». Οι παππούδες της είναι οι μόνοι άνθρωποι που της έχουν απομείνει από όταν εξαφανίστηκε η μητέρα της αρκετά χρόνια πριν. Η Ματίλντα, ή Τίλλυ όπως τη φωνάζουν όλοι, δε θυμάται τη μητέρα της, ούτε θυμάται να περνάει χρόνο μαζί της. Είναι όμως ευτυχισμένη που περιβάλλεται από την αγάπη του παππού και της γιαγιάς και από τα χιλιάδες βιβλία του βιβλιοπωλείου. Της αρέσει πολύ να διαβάζει και αγαπάει την «Άννα των Αγρών» και την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Είναι οι δύο αγαπημένες της ηρωίδες με τις οποίες ανακαλύπτει μια μέρα πως μπορεί να έρθει σε επαφή. Έτσι μια μέρα θα πιει το τσάι της με την Αλίκη και τον Τρελό Καπελά ενώ μια άλλη μέρα θα περιπλανηθεί στο Μονοπάτι των Σημύδων με την Άννα.

Η Τίλλυ ανακαλύπτει την βιβλιοπεριπλάνηση και μαζί με τον φίλο της τον Όσκαρ ταξιδεύουν σε ένα φανταστικό κόσμο που υπάρχει γραμμένος μόνο στα βιβλία. Όλοι οι βιβλιοπεριπλανητές όμως πρέπει να τηρούν τους κανόνες της Υποβιβλιοθήκης, διαφορετικά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σωρό κινδύνους! Όμως έτσι δεν είναι και στην κανονική ζωή; Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν την ομαλή ροή της ζωής μας και της συνύπαρξης με τους άλλους ανθρώπους. Γιατί λοιπόν να είναι διαφορετικά με τη βιβλιοπεριπλάνηση;

Το βιβλίο αυτό είναι μια μαγική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ανάγνωσης και στους φανταστικούς κόσμους που ζωντανεύουν στη φαντασία μας μέσα από τα βιβλία. Και ποιος δε θα ήθελε να συνομιλήσει με τους αγαπημένους του ήρωες ή να χαθεί στις σελίδες της αγαπημένης του ιστορίας. Ένας κόσμος φανταστικός, με τον οποίο δενόμαστε όσο διαβάζουμε ένα βιβλίο, αλλά και που μένει μαζί μας για καιρό μετά, στη φαντασία μας και στην καρδιά μας. Αυτός είναι ο κόσμος του βιβλίου και της ανάγνωσης, αυτός που μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους και περιπέτειες που δε θα ζούσαμε ποτέ στην πραγματική ζωή!

Μόνο που για τους ήρωες αυτού του βιβλίου, το ταξίδι αυτό στις ιστορίες των αγαπημένων τους βιβλίων είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, όπως και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε μια τέτοια περιπέτεια! Τα δυο παιδιά ταξιδεύουν εκεί που μέχρι πριν έφταναν μόνο με τη φαντασία τους και μαθαίνουν πως υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ασχολείται με τη βιβλιοπεριπλάνηση και πως δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν. Δυστυχώς όμως, όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και σε αυτόν της βιβλιοπεριπλάνησης, υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν και τις καλύτερες προθέσεις! Γι’ αυτό και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας! Όλα τα πρωτότυπα αντίτυπα των βιβλίων φυλάγονται στο Δωμάτιο των Πηγών και είναι αυτά που μπορούν να διασφαλίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μόνιμα σε μια ιστορία, εφόσον κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα αντίτυπα για να περιπλανηθεί. Γιατί η περιπλάνηση επηρεάζει την ιστορία για όσο διαρκεί και αυτή αποτυπώνεται, προσωρινά, στο αντίτυπο που χρησιμοποίησε ο περιπλανητής. Αν αυτό γίνει σε κάποιο βιβλίο Πηγή, τότε η ιστορία θα αλλάξει σε όλα τα αντίτυπα που υπάρχουν!

Ένα υπέροχο ταξίδι σε κλασσικές παιδικές ιστορίες Βρετανών συγγραφέων που συνοδεύεται από πανέμορφα σχέδια σε πολλές από τις σελίδες του βιβλίου που αντιπροσωπεύουν την ιστορία και προσθέτουν στην όλη εμπειρία.

Κατάλληλο για παιδιά από 9 ετών.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Anna James είναι ­συγγραφέας και δημοσιογράφος. Παρουσιάζει νέα από τον χώρο των εκδόσεων στο περιοδικό Bookseller και, ταυτόχρονα, αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συμμετέχει σε βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικά φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ζει στο βόρειο Λονδίνο, σε ένα δια­­μέρισμα πλημμυρισμένο από βιβλία, ενώ συχνά αναπολεί το διάστημα που υπήρξε βιβλιοθηκονόμος σε σχολεία. Ακολουθήστε τη συγγραφέα: Twitter @caseforbooks YouTube A Case for Books Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο Η Ματίλντα και οι Βιβλιοπεριπλανητές

 

One thought on “«Η Ματίλντα Και Οι Βιβλιοπεριπλανητές» από την Anna James #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.