«Ο πολεμιστής των Αλτάι» από τον Robert Jordan #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Ο πολεμιστής των Αλτάι» είναι ένα από τα πρώιμα έργα του Robert Jordan, πολύ πριν αρχίσει να γράφει την πολύ γνωστή σειρά βιβλίων επικής φαντασίας «Ο Τροχός του Χρόνου», όμως δεν εκδόθηκε για πολλά χρόνια παρά τις προσπάθειές τους να το εκδώσει ήδη από το 1977. Είναι ένα από τα πρώτα βιβλία των κλασσικών της επικής φαντασίας που ανοίγει το δρόμο για όσα πρόκειται να έρθουν αργότερα.

Οι Αλτάι είναι μια φυλή βαρβάρων πολεμιστών. Ζουν και περιπλανιούνται στη Στέπα και έχουν μάθει να τα βγάζουν πέρα κάτω από αντίξοες συνθήκες, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη νερού, ένα αγαθό που χρειάζονται τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα. Όταν λοιπόν οι νερόλακκοι ξεραίνονται, οι κυνόκεροι αυξάνονται και οι κακοί οιωνοί έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, τότε ο Άρχοντας Βούλφγκαρ, ένας από τους αρχηγούς της φυλής των Αλτάι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αντιμετωπίσει πολέμαρχους, βασίλισσες, προφήτες και μάγους ώστε να φροντίσει για την επιβίωση της φυλής του. Στα χέρια του έχει ένα γερό χαρτί, την Έλσπεθ, μια γυναίκα που έχει έρθει από έναν άλλο κόσμο, αλλά που κρατάει τις απαντήσεις για τις σωστές ερωτήσει.

Μια ιστορία σε ένα αρχαίο και βάρβαρο κόσμο, πολύ μακρινό από τον δικό μας με τη γραφή του Jordan που κυλάει γρήγορα και αβίαστα. Ακολουθεί τη γραμμή της εποχής που ήθελε να συνδυάζονται η μαγεία και το σπαθί, δημιουργώντας μια ιστορία που μπορεί να μην έχει χαρακτήρες με τρομερό βάθος, έχει όμως εξαιρετική κοσμοπλασία, στο στυλ που μας έχει συνηθίσει ο Jordan και που θα φανεί στα μετέπειτα βιβλία του. Αν διαβαστεί με την τωρινή εποχή και κατάσταση στο νου, πιθανόν να υπάρχουν αντιδράσεις για τη σχέση μεταξύ των δύο φύλλων. Αν όμως διαβαστεί υπό το πρίσμα της εποχής που γράφτηκε και δεδομένου του κόσμου που δημιουργεί, τότε όλα είναι απλώς ένα κομμάτι της ιστορίας.

Μπορεί να μην είναι το αριστούργημα του Jordan, είναι άλλωστε το πρώτο του βιβλίο το οποίο εξέδωσε η χήρα του μετά το θάνατό του, είναι όμως μια πολύ καλή ένδειξη του τι θα ακολουθήσει, τι ακολούθησε ουσιαστικά, με τον «Τροχό του Χρόνου» που δείχνει να κινείται πάνω στον ίδιο κόσμο.

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Robert Jordan (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του James Oliver Rigney Jr.) γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1948 στην πόλη Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνας των Η.Π.Α. Ύστερα από τη θητεία του στο πόλεμο του Βιετνάμ -όπου παρασημοφορήθηκε για τον ηρωισμό και την ανδρεία του εγγράφηκε στη Στρατιωτική Σχολή της Ν. Καρολίνας, όπου απέκτησε πτυχίο φυσικού. Μετά την αποφοίτηση του απασχολήθηκε στο Ναυτικό των Η.Π.Α. ως πυρηνικός μηχανικός. Ξεκίνησε τη συγγραφή το 1977. Καταπιάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων κριτικές θεάτρου και χορού, καθώς και μια εκτενή σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Κόναν, τον γνωστό χαρακτήρα του Robert Howard. Το 1990 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Τροχός του Χρόνου» -από τις σημαντικότερες και πιο επιτυχημένες δημιουργίες σε ολόκληρη την ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας. Οι αρχικές εκτιμήσεις περί ολοκλήρωσης της σειράς σε έξι τόμους διαψεύστηκαν από την αστείρευτη δημιουργικότητα του Jοrdan, που άφησε την πένα μαζί με την τελευταία του πνοή, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 κατά τη συγγραφή του δωδέκατου τόμου του “Τροχού του Χρόνου”. Ανάμεσα στους αγαπημένους του συγγραφείς συγκαταλέγονταν οι Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Λούις Λ΄ Αμούρ, Τζέην Ώστεν, Κάρολος Ντίκενς.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.