«Η λέσχη φόνων της Πέμπτης» από τον Richard Osman #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα βιβλίο που μας θυμίζει πως ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα και πως από μια ηλικία και μετά δεν έχεις και πολλά να χάσεις!

Η αλήθεια είναι ότι τον συγγραφέα δεν τον γνωρίζω, παρόλο που είναι ένας πολύ δημοφιλής κωμικός στην πατρίδα του. Από όταν είδα όμως το βιβλίο να κυκλοφορεί στα Αγγλικά και διάβασα το στόρι του, ενθουσιάστηκα και σκεφτόμουν να το παραγγείλω μέχρι που είδα ότι θα μεταφραστεί και προτίμησα να διαβάσω το μεταφρασμένο το οποίο μου άρεσε πολύ μπορώ να πω!

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, θέλω να σκεφτείτε ότι όταν ο άνθρωπος μεγαλώσει πολύ, βγει στη σύνταξη και δεν έχει κάποια καθημερινή απασχόληση, ψάχνει να βρει τρόπους να περνάει το χρόνο του δημιουργικά. Αυτό κάνουν και οι ήρωες του βιβλίου μας. Οι ένοικοι του Οικισμού Ευγηρίας Κούπερς Τσέις που βρίσκεται κάπου στη Βρετανική ύπαιθρο, βρίσκουν τρόπους να περνούν δημιουργικά και ενδιαφέροντα την ώρα τους. Μια μικρή ομάδα εξ αυτών, η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ιμπραΐμ και ο Ρον αποτελούν τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης. Ονομάζονται έτσι γιατί συναντιούνται κάθε Πέμπτη στην αίθουσα Παζλ και ερευνούν παλιούς ανεξιχνίαστους φόνους.

Κάποια στιγμή όμως έρχονται αντιμέτωποι με μια άγρια δολοφονία που συμβαίνει σε μικρή απόσταση από το μικρόκοσμό τους, την οποία φυσικά και θα αναλάβουν, ανεπίσημα, να εξιχνιάσουν. Οι παλιές υποθέσεις θα μπουν στην άκρη και προτεραιότητα θα πάρει η πραγματική υπόθεση που έχουν μπροστά τους. Μπορεί οι τέσσερίς τους να είναι αρκετά μεγάλοι πια, να κοντεύουν στην ουσία τα ογδόντα, δε θα αφήσουν όμως τίποτα να μπει εμπόδιο στην έρευνά τους. Είναι σίγουροι πως μπορούν να λύσουν την υπόθεση και να βρουν το δολοφόνο.

Η ετερόκλητη αυτή ομάδα χαρακτήρων δε θα μπορούσε να έχει συναντηθεί οπουδήποτε αλλού νωρίτερα, ταίριαξε όμως υπέροχα στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Έχουμε την Ελίζαμπεθ, την τρόπο τινά αρχηγό της λέσχης, η οποία έχει μια κάποια προϊστορία που κανείς στο Κούπερ Τσέις δε γνωρίζει, αλλά που θα της παρέχει τις απαραίτητες γνωριμίες και τα μέσα να πετύχει αυτό που θέλει. Μετά είναι η Τζόις, η πιο νέα προσθήκη στην παρέα και νοσοκόμα επί σειρά ετών. Η Τζόις είναι η χαρά της ζωής και ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει να βοηθήσει όποιον τη χρειάζεται. Ο Ιμπραΐμ που είναι συνταξιούχος ψυχίατρος και άνθρωπος της λεπτομέρειας και της πράξης, θα κάνει όλους τους υπολογισμούς ώστε να είναι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά και όπως θα τα περίμενε. Και τέλος ο Ρον, παλιός συνδικαλιστής που έχει αγωνιστεί για το δίκαιο του εργάτη και δε λέει ποτέ όχι σε μια αψιμαχία, έστω και για χάρη του παλιού καλού καιρού.

Στην έρευνα για τη δολοφονία, πέρα από τη Λέσχη της Πέμπτης, έρχονται να προστεθούν και δύο αξιωματικοί της αστυνομίας. Η αστυφύλακας Ντόνα Ντε Φρέιτας που έχει έρθει με μετάθεση από το Λονδίνο, μετά από δική της πρωτοβουλία και για προσωπικούς λόγους, η οποία δεν είναι πλέον σίγουρη αν πήρε τη σωστή απόφαση ζητώντας αυτή τη μετάθεση. Και ο επιθεωρητής Κρις Χάντσον ο οποίος δεν έχει και με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθεί στη μικρή πόλη, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να τρώει γρήγορο φαγητό και να παχαίνει ενώ περιμένει να βρει τη γυναίκα των ονείρων του.

Η ιστορία μας έχει αρκετό μυστήριο το οποίο μπορεί ο αναγνώστης να προσπαθήσει να λύσει. Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να υποψιαστεί κανείς το δολοφόνο αρκετά νωρίς, όμως υπάρχουν αρκετά ακόμα μυστικά που τριγυρνούν γύρω από το Κούπερς Τσέις που κρατούν το ενδιαφέρον αναλλοίωτο. Αυτό και το χιούμορ που έχει η ιστορία και θα σας κάνει να γελάσετε σε αρκετά σημεία. Βλέπω πως πρόκειται να υπάρξουν και άλλες ιστορίες με ήρωες τη Λέσχη της Πέμπτης και πραγματικά ανυπομονώ για τα επόμενα κατορθώματά τους!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές περσόνες της Μεγάλης Βρετανίας, ο Richard Osman (Ρίτσαρντ Οσμάν) είναι παρουσιαστής του εξαιρετικά επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Pointless του BBC. Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία – μετά από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν. Μεταφράζεται σε 40 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

2 thoughts on “«Η λέσχη φόνων της Πέμπτης» από τον Richard Osman #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.