«Αυτοί που επέζησαν» από τη Jane Harper #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η φοβερή Jane Harper χτυπά για τέταρτη φορά την πόρτα μου κι εγώ της ανοίγω χωρίς καν να το σκεφτώ! Η Αυστραλία πλέον έχει μια ιδιαίτερη μαγεία για εμένα αφού σε κάθε βιβλίο της ταλαντούχας συγγραφέως βλέπω και ένα διαφορετικό κομμάτι της. Αυτή της φορά μεταφερόμαστε στην Τασμανία, ένα νησί νότια της Μελβούρνης και η νοτιότερη πολιτεία της Αυστραλίας. Ένα μέρος με άγρια ομορφιά, περιτριγυρισμένο από τον αχανή ωκεανό, όπως και όλη η χώρα. Ε λοιπόν ο ωκεανός δεν έχει καμία σχέση με τη θάλασσα που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα!

Ο Κίραν με τη σύντροφό του Μία και την κόρη τους επιστρέφουν στο Έβελιν Μπέι για να βοηθήσουν τους γονείς του Κίραν με τη μετακόμιση. Ο πατέρας του έχει άνοια και χρειάζεται να μεταφερθεί κάπου που θα μπορούν να του παράσχουν τη βοήθεια που χρειάζεται. Η μητέρα του Βέριτι φροντίζει τον άντρα της όσο καλύτερα μπορεί, όμως η κατάσταση πλέον χειροτερεύει. Οι δυο τους γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ήρεμη είναι η ζωή στο Έβελιν Μπέι. Η μόνη αναστάτωση συνέβη πριν από δώδεκα χρόνια, όταν η μεγάλη καταιγίδα έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή ολόκληρης της πόλης, αλλά και τριών οικογενειών γενικότερα. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, ολόκληρη η πόλη υπέμεινε πολλές καταστροφές, αλλά τις χειρότερες δέχθηκαν ο Κίραν, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκειά της, ο αδερφός του ο Φιν και ο κολλητός του αδερφού του ο Τόμπι που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και μια έφηβη κοπέλα που εξαφανίστηκε την ίδια μέρα. Οι τρεις οικογένειες δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν το άδικο χτύπημα της μοίρας.

Όταν ένα πρωί το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας ανακαλύπτεται στην παραλία κοντά στο σπίτι του Κίραν, οι μνήμες επανέρχονται και η έρευνα που γίνεται απειλεί να αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά ετών. Ο Κίραν, όπως και η οικογένειά του, όπως και η οικογένεια του Τόμπι αλλά και αυτή της Γκάμπι, έχουν προσπαθήσει να ξεπεράσουν τα όσα συνέβησαν, όχι όμως πάντα με επιτυχία. Ο Κίραν όμως έχει ένα λόγο παραπάνω, αφού όλα αυτά τα χρόνια πιστεύει πως ο αδερφός του και ο φίλος του, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν εκείνον. Αυτές τις ενοχές κουβαλάει δώδεκα χρόνια, όχι μόνο για το χαμό τον δύο αντρών, αλλά και για το που οδήγησε αυτό τη σχέση του με τους γονείς του. Αισθάνεται ένοχος ακόμα και για την υγεία του πατέρα του καθώς πιστεύει πως αν δε χανόταν ο Φιν, πιθανότατα να μην έφτανε σε αυτό το σημείο ο πατέρας του.

Η συνταγή της Harper με τα κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος είναι κι εδώ πετυχημένη. Ο χαρακτήρας που επιστρέφει πίσω στον τόπο των μυστικών και το γεγονός που τα σκαλίζει όλα και τα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια. Όσες φορές χρησιμοποίησε αυτό το μοτίβο η συγγραφέας κατάφερε να το αποδώσει εξαιρετικά και να μας παραδώσει ένα βιβλίο που σιγά σιγά, βήμα το βήμα καταφέρνουμε σαν αναγνώστες να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και να βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Μια τέτοια έχουμε κι εδώ και μπορώ να πω πως είχα επενδύσει τόσο πολύ συναισθηματικά στους χαρακτήρες που όταν η αποκάλυψη έγινε τελικά με ελευθέρωσε αλλά και με στεναχώρησε ταυτόχρονα.

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία της, έτσι και εδώ, η συγγραφέας ακολουθεί ένα αργό και δύσβατο μονοπάτι που περνάει μέσα από άσχημες αναμνήσεις και πόνο. Και πάλι μπαίνει στο καλούπι μιας μικρής κοινωνίας, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και τίποτα δε μένει κρυφό και χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτά τα στοιχεία καταφέρνει να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Ακόμα και ένα συγγραφέα, πρώην δημοσιογράφο, επιστρατεύει και μάλιστα χρησιμοποιεί και τις δύο ιδιότητές του ώστε να δώσει κάποια στοιχεία κλειδιά στην υπόθεση. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα. Πόσο προκατειλημμένοι είναι οι άνθρωποι απέναντι στις όμορφες γυναίκες. Πόσο φοβούνται οι γυναίκες να περάσουν από σκοτεινά, απόμερα σημεία μόνες τους ή ακόμα και με παρέα και πόσο δίκιο έχουν που το φοβούνται. Και το κάνει μέσα από τα μάτια ενός άντρα, αφού ο Κίραν, ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, είναι και ο αφηγητής της ιστορίας.

Μετά την «Ξηρασία» το πρώτο βιβλίο της που κυκλοφόρησε, όχι μόνο στα Ελληνικά, αλλά και γενικότερα, η Harper έγινε μία από τους λίγους συγγραφείς που θέλω να διαβάσω όλα τους τα βιβλία και γνωρίζω ότι δε θα με απογοητεύσουν. Μέχρι στιγμής δε με έχει διαψεύσει και πιστεύω ότι δε θα το κάνει ούτε στο μέλλον.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Jane_HarperΓεννημένη στο Μάντσεστερ, η Jane Harper μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αυστραλία όταν ήταν οκτώ χρόνων. Επέστρεψε στη Μ. Βρετανία στην εφηβεία της, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια. Το 2008 ξαναγύρισε στην Αυστραλία και συνέχισε να εργάζεται στα μίντια. Το 2014 ένα διήγημά της επελέγη για το ετήσιο Fiction Edition του περιοδικού Big Issue, και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα της συγγραφικής της καριέρας. Με το προσχέδιο του μυθιστορήματος που θα γινόταν η Ξηρασία έγινε δεκτή στο online πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μυθιστορήματος του λογοτεχνικού πρακτορείου Curtis Brown. Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο της ντεμπούτο, έγραψε την εξίσου επιτυχημένη συνέχεια Άγρια φύση, με πρωταγωνιστή πάλι τον αστυνομικό Άρον Φαλκ. Το Χαμένος είναι το εκτός σειράς Φαλκ μπεστ σέλερ της που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και με το οποίο συνεχίζεται η ανοδική πορεία της.
Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα janeharper.com.au

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.