«Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει» από την Ελένη Φωτοπούλου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Τα πετάρια εσείς τα ξέρατε; Εμείς τα μάθαμε διαβάζοντας το βιβλίο «Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει» αλλά δεσμευόμαστε να μη μιλήσουμε για την πιθανότητα ύπαρξής τους, ώστε να παραμείνουν προστατευμένα από τον άνθρωπο. Για το μύθο όμως του Άρη και του Αετού, μπορούμε να μιλήσουμε άνετα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε!

Ο Άρης λοιπόν, είναι ένα μικρό πετάρι, που ζει μαζί με την υπόλοιπη φυλή του μέσα στη ζούγκλα. Όμως, για να προστατευτούν όλα τα πετάρια, στο βασίλειό τους έχει θεσπιστεί από χρόνια ένας κανόνας. «Κανένα πετάρι δε φεύγει από το βράχο, κανένα πετάρι δεν επιτρέπεται να βγει ποτέ στο μεγάλο ξέφωτο». Ο λόγος είναι απλός. Στο ξέφωτο καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι, ένας από τους οποίους έρχεται με τη μορφή του δυνατού και αρπακτικού πουλιού, του αετού.

Ο Άρης διαβάζει πολλά βιβλία και μαθαίνει πολλά πράγματα για ολόκληρο τον κόσμο. Το όνειρό του όμως είναι να πετάξει μακριά και να ταξιδέψει σε όλα αυτά τα μέρη για τα οποία έχει διαβάσει και να δει όλα αυτά που του έχουν κάνει εντύπωση μέσα από τα αναγνώσματά του. Θα τολμήσει να αψηφήσει τον κανόνα και θα προσπαθήσει να πείσει τον μεγάλο αετό να μην τον φάει αλλά να τον συνδράμει σε αυτό το όνειρο. Σε αντάλλαγμα ο Άρης θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο. Μια συμφωνία ανάμεσα σε κυνηγό και θήραμα που κανείς δεν περίμενε.

Η ιστορία του Άρη είναι ένα υπέροχο μάθημα για τη φιλία και τη δύναμή της. Μια υπενθύμιση να μην τα παρατάμε ποτέ, αλλά να προσπαθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Αν κανείς χρησιμοποιήσει συνετά το μυαλό του και τις γνώσεις του, θα μπορέσει να καταφέρει πολλά, αρκεί βέβαια να προσπαθήσει και να συνεχίσει να προσπαθεί ακόμα κι όταν όλα φαίνονται μάταια. Αν βάζουμε στόχους και είμαστε προσηλωμένοι στο να τους πετύχουμε, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εφόδια που μπορεί να έχουμε και μπορεί ακόμη και να βρούμε τον πιο απίθανο σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή! Το βιβλίο της Ελένης Φωτοπούλου μαθαίνει στα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μην πτοούνται από τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν, να έχουν θάρρος και να συνεχίσουν να προσπαθούν να πετύχουν τόσο για τους ίδιους, όσο και για να βοηθήσουν τους φίλους τους.

Κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Δεν είμαι ένας κατασταλαγμένος άνθρωπος. Σπούδασα διαφορετικά αντικείμενα και εργάστηκα σε διαφορετικούς τομείς. Έχω μέσα μου μια διαρκή ανάγκη να αναζητώ δρόμους που δεν έχω ακόμη περπατήσει, κι ένας από αυτούς με οδήγησε να κάνω μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. Αν έπρεπε να με ορίσω, θα έλεγα πως είμαι δημοσιογράφος… και μαμά, και πως χρειάζομαι έναν υπολογιστή, μια πένα ή έστω ένα χαρτί κι ένα μολύβι για να μπορώ να υπάρχω και να επικοινωνώ. Και παρόλο που είμαι άνθρωπος της γραφής, η ζωή με οδήγησε κάποτε στην τηλεόραση, σε έναν χώρο κατεξοχήν «προφορικό». Αν νιώθετε πως κάπου με έχετε ξαναδεί ή με έχετε ακούσει, θα είναι μάλλον από τότε, αν προλάβατε, προτού τρέξω βιαστικά να κρυφτώ στην απόμερη σπηλιά μου, αγκαλιά με τον άντρα μου, τα παιδιά μου και τις στοίβες των χαρτιών μου. Κι αν πρέπει να περιγράψω τα μελλοντικά όνειρά μου, θα έλεγα μάλλον πως, όταν μεγαλώσω (κι άλλο), θέλω να γίνω ποιήτρια, να γράφω στίχους σε έναν κόσμο παραδιπλανό, όπου οι άνθρωποι θα τους αναζητούν ακόμη.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.