«Το Πεπρωμένο της Αγάπης» από την Μαριλίτα Χατζημποντόζη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη είναι γνωστή κυρίως από τα βιβλία που γράφει για παιδιά. Αυτή τη φορά όμως έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο της διαφορετικό από τα άλλα! Απευθύνεται σε ενήλικες και ανήκει στο είδος του ρομαντικού ή αν θέλετε αισθηματικού μυθιστορήματος. Η συγγραφέας μας πάει πίσω στο χρόνο για να μας μιλήσει για τις ιστορίες των ηρώων της και ακολουθώντας τη ροή μιας βασικής ιστορίας, πάμε είτε ακόμα πιο πίσω είτε επιστρέφουμε στο παρόν.

Η ιστορία μας ξεκινάει από ένα νησί του Αιγαίου όπου γνωρίζουμε την Αγάπη και την αγάπη της για τους γονείς της. Πρόκειται για μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια με πατέρα ναυτικό που οργώνει τη θάλασσα και φέρνει ψάρια στο νησί. Η Αγάπη όμως θέλει να φύγει από το νησί, να γνωρίσει τον κόσμο, κι έτσι θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου ζει ο αδερφός του πατέρα της. Εκεί θα βρει ανθρώπους που θα την αγαπήσουν και θα τη νοιαστούν. Θα βρει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός Έλληνα γιατρού. Θα μαγευτεί από τον ίδιο τον έρωτα και ο γάμος δε θα αργήσει. Όμως, αλλιώς η Αγάπη τα υπολόγιζε, αλλιώς η ζωή τα έφερε. Μετά το γάμο θα ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά και θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το πως σκοπεύει να συνεχίσει τη ζωή της.

Πηγαίνοντας είκοσι χρόνια πίσω, θα γνωρίσουμε το Δημήτρη που μόλις έχει φτάσει στην Αυστραλία. Είναι φτωχός, δεν έχει δικούς του ανθρώπους εκεί, όμως είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να γίνει κάποιος. Η δουλειά του θυρωρού που τον ταπεινώνει το αφεντικό δεν κάνει για εκείνον, κι έτσι θα βρεθεί σύντομα να προσφέρει το κορμί του σε πλούσιες κυρίες μιας κάποιας ηλικίας. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πλουτίσει. Για να παραμείνει πλούσιος όμως, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να παντρευτεί μια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας. Αδίστακτος και φιλόδοξος, θα μάθει τι θα πει έρωτας μακριά από την οικογένεια που δημιούργησε και θα προσπαθήσει και πάλι να φέρει τα πράγματα εκεί που τον συμφέρουν. Όποιο κι αν είναι το κόστος για τους άλλους.

Επιστρέφοντας στο παρόν, είμαστε στα Κύθηρα όπου γνωρίζουμε την Ερατώ, μια νέα κοπέλα που δεν γνωρίζει τόσο καλά τον κόσμο. Βρίσκει όμως τη γαλήνη στο μοναστήρι, κοντά στη μοναχή Ανατολή. Παράλληλα κάνει φίλους και θεωρεί πως οι άνθρωποι είναι το ίδιο καλόψυχοι όπως και η ίδια. Όταν ανακαλύψει την πραγματική τους φύση θα είναι αργά. Ευτυχώς όμως δε θα τιμωρηθεί γι’ αυτό, γιατί όντως υπάρχουν καλοί άνθρωποι, κι ας μην είναι αυτοί που νόμιζε.

Η συγγραφέας προσπαθεί να μας δώσει διάφορες πτυχές της αγάπης μέσα από το βιβλίο της αυτό. Η αγάπη των φίλων, των γονιών, των συγγενικών προσώπων, των συνανθρώπων μας. Αλλά και η αγάπη των ερωτευμένων ανθρώπων. Ο έρωτας. Ο έρωτας και όλα τα καλά και τα άσχημα που φέρνει μαζί του. Η αγάπη για το χρήμα, τη δόξα, το εφήμερο. Η αγάπη που δεν έχει κάποιος νιώσει για χρόνια και που έρχεται μετά από καιρό με μια δυναμική που σαν παλιρροιακό κύμα τα σαρώνει όλα και θολώνει το νου. Η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Πολλές πτυχές της αγάπης υπάρχουν σε αυτό το μικρό σχετικά βιβλίο που διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Πέρα από κάποια χρονολογικά σημεία που με μπέρδεψαν, δεν έχω κάτι άλλο να προσάψω στο βιβλίο. Είναι καλή παρέα για ένα απόγευμα μπροστά στο τζάκι με ένα φλιτζάνι τσάι.

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Μαριλίτα Χατζημποντόζη κατάγεται από την Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος διπλώματος Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετεκπαιδεύτηκε στο Piccolo Teatro di Milano. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και είναι μητέρα δύο αγοριών, του Νικόλα και του Πάρη.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της ιστολόγιο: www.marilita.gr.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.