Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
«Γνωρίζω το σώμα μου και ανακαλύπτω τον εαυτό μου…» λέει το εξώφυλλο του βιβλίου και πιστεύω πως αυτό ακριβώς κάνει. Βοηθάει τα παιδιά που είναι στην προεφηβεία, αλλά και αυτά που έχουν ήδη μπει στην εφηβεία να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και το σώμα τους που αλλάζει αρκετά σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στη φάση της εφηβείας είναι η αλλαγή στο σώμα του παιδιού, ενώ μια άλλη επίσης σημαντική αλλαγή είναι εμφανής στη συμπεριφορά του.
Το βιβλίο ξεκινάει μιλώντας για το σώμα και εξηγεί στους εφήβους τις αλλαγές που θα περιμένουν να δουν στο σώμα τους και πότε. Ποιες αλλαγές είναι αυτές, πόσο συχνές είναι στο κάθε φύλλο και τι σημαίνει αν το σώμα τους δεν αλλάζει με τον ίδιο ρυθμό όπως αυτό των φίλων ή συμμαθητών τους. Εξηγεί το αναπαραγωγικό σύστημα χωρίς ταμπού και χωρίς να κοκκινίζει, όπως πιθανόν να έκαναν κάποιοι γονείς ή και οι ίδιοι οι έφηβοι που πιθανόν να μην ένιωθαν άνετα με μια τέτοια συζήτηση. Δίνει ιδέες στο πως να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν αλλά και συμβουλές ώστε να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό όταν χρειάζεται.
Συνεχίζει μιλώντας για το πως φροντίζουμε τον εαυτό μας. Πως να διατηρούμε το σώμα μας υγιές και τι να περιμένουμε. Μας θυμίζει ότι είναι φυσιολογικό να πεινάμε συχνά, όμως μας προτρέπει να τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα και να αποκτήσουμε τις σωστές συνήθειες όσον αφορά στη διατροφή και την άθληση. Επιπλέον θυμίζει τα καλά που κάνουν τα διάφορα αθλήματα, όχι μόνο στην ενδυνάμωση του σώματός μας, αλλά και σε άλλους τομείς. Αλλά δε μένει μόνο εκεί. Αναφέρεται στην εξωτερική μας εμφάνιση, κάτι στο οποίο αρχίζουμε να δίνουμε σημασία στην εφηβεία και δίνει αρκετά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αν θέλουμε να κάνουμε πίρσινγκ ή τατουάζ, καθώς και τι ορίζει ο νόμος. Δε θα μπορούσε να μην καταπιαστεί και με συνήθειες βλαβερές για την υγεία μας, όπως το τσιγάρο ή το αλκοόλ ή ακόμα και τα ναρκωτικά. Κι επειδή το να φροντίζουμε τον εαυτό μας, δε σημαίνει να φροντίζουμε μόνο το σώμα μας, υπάρχει αρκετό υλικό για να μάθουμε πως να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας! Μιλάει για την αυτοπεποίθηση και την κριτική σκέψη, αλλά και για όλες αυτές τις στιγμές που μπορεί να μη νιώθουμε καλά, που αισθανόμαστε άγχος ή κατάθλιψη, και πως να τις αντιμετωπίσουμε.
Το σώμα σού μιλάει!
Το σώμα σού λέει ότι νυστάζεις, ότι είσαι χορτάτος, ότι πεινάς ή ότι νιώθεις μια αδιαθεσία… Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου ν’ ακούς τα μηνύματα που σου στέλνει.
Στην επόμενη ενότητα καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ξεκινάει με την οικογένεια και τους φίλους και επεκτείνεται στις διαδικτυακές σχέσεις, τα σόσιαλ μίντια, τα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά και άλλα παιχνίδια που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα. Για την κάθε περίπτωση παραθέτει όλα όσα θα πρέπει να έχει ένας έφηβος στο νου του, όλα τα υπέρ και τα κατά, με σκοπό να προκαλέσει και την κριτική σκέψη και να καταλάβει πως οι πράξεις του έχουν επιπτώσεις. Μιλάει για τη βία και το θυμό και πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει, αλλά και τι να κάνει σε περίπτωση που γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού. Στο τέλος της ενότητας καταπιάνεται με τον έρωτα και τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει.
Η τελευταία ενότητα καταπιάνεται με τη σεξουαλικότητα όπου καταρρίπτει κάποια ταμπού και μαθαίνει στους εφήβους να σέβονται τον εαυτό τους και τον ή την σύντροφό τους. Κάνει ξεκάθαρο ότι θα πρέπει και οι δύο να θέλουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πράξη χωρίς να πιέζονται. Εξηγεί όμως τι θα πρέπει να προσέχουν, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και τι δεν είναι αποδεκτό, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις ή η παιδοφιλία για παράδειγμα. Τέλος μιλάει για την εγκυμοσύνη και την αντισύλληψη, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και να προχωρούν με ασφάλεια.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν διευθύνσεις και τηλέφωνα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν χρειάζεται βοήθεια, κάποιες που μπορεί να μην τις γνωρίζουμε ούτε καν εμείς οι μεγάλοι!
Κατάλληλο για παιδιά από 12 ετών και πάνω.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Sylvie Misslin ζει κοντά στο Στρασβούργο. Εργάστηκε ως λογοθεραπεύτρια και τώρα γράφει και σχεδιάζει βιβλία για παιδιά!